Eraković i Terzić (©Starsport)
Eraković i Terzić (©Starsport)

Kako je Stanković napravio monstruma: Eraković ima nešto što Evropa debelo plaća

Vreme čitanja: 5min | ned. 17.04.22. | 12:30

Rukovodstvo crveno-beli mora da pokaže ozbiljne diplomatske moći prilikom prodaje mladog štopera, Eraković u 167. večitom derbiju imao Instat indeks – 509

Da mogu odgovorni sa Marakane, počev od šefa stručnog štaba, spalili bi video zapise sa 167. večitog derbija, u kojem su se svojski trudili da izbegnu poraz i nekako zadržali glavu iznad vode. Imao je Dejan Stanković susrete sa Partizanom bez golova, kao onaj premijerni uoči pandemije virusa korona, ali je u tom susretu srpski šampion imao apsolutnu kontrolu i u prvom poluvremenu promašio dva kolosalne prilike.

Od Crvene zvezde u subotu popodne nismo videli apsolutno ništa. Crveno-beli nisu imali odgovor na agresiju večitog rivala u maneveru, nis pravili višak na levoj strani, niti su Katai, Ivanić i napadač Ohi imali zadovoljavajući učinak.

Izabrane vesti

Totalno suprotno od očekivanog, s obzirom na to da je Crvena zvezda bila u dobrom periodu i posle februarskog okršaja sa Partizanom odigrala još jedan strašan meč, kada je u Beogradu mogla da deklasira polufinalistu Liga Evrope, Glazgov Rendžers. Videlo se i po Dejanu Stankoviću da ne može da bude zadovoljan i da će narednih dana tražiti odgovor na brojna pitanja. Posebno kada se povede reč o igri veznog reda.

Ima igra Crvene zvezde tendenciju pada, možda i oličenu kroz postevropski sindrom prisutan i prethodnih sezona, bez obzira da li su na kormilu bili Dejan Stanković ili Vladan Milojević. Ali iz te linije silazne putanje, otrgao se mladi štoper crveno-belih Strahinja Eraković. Još jednom je popularni Čupa potvrdio ozbiljan rast, pokazavši da njegove dobre partije nisu plod mladalačkog zanosa ili faktora iznenađenja. O Erakoviću se sada priča kao nekom ko u kontiuitetu predstavlja ozbiljan deo defanzivne produkcije Dejana Stankovića zajedno sa mnogo puta hvaljenim Aleksandrom Dragovićem.

Ponekad se činilo da Dejan Stanković ima i suicidne misle, kada je Erakoviću tokom prethodne sezone davao prednost u odnosu na Nemanju Milunovića (derbi u oktobru 2020) ili Miloša Degeneka. Bilo je i utakmica koje su za Erakovića predstavljale poligon ozbiljnog mučenja, kada je kao bonus igrač dobijao priliku na desnom i levom beku. Jednostavno nije to bilo to. Posebno, što je građom odavao utisak da ga se protivnički štoperi ne plaše...

DOBIO 15 OD 17 DUELA, IMAO 28 USPEŠNIH DEFANZIVNIH AKCIJA

Međutim, Stanković je išao glavom kroz zid, čekavši da Strahinja Eraković klikne u tandemu sa Aleksandrom Dragovićem, štoperom spremnim da ga „bebisituje“ . Na kraju mladi šef stručnog štaba moći će da kaže kako je napravio defanzivnog monstruma (tako ga nazvao na zvaničnoj konferenciji za medije), koji je u dva okršaja sa Partizanom i u beogradskom meču sa Glazgov Rendžersom porastao kao kvasac. Šarenolik reperotar štoperskih veština pokazao je Eraković, posebno u subotnjem meču kada je skupio neverovatan Instant indeks – 509. Bio je pravovremen kada je Rikardo Gomeš igrao leđima želeći da demonstrira snagu i i izbaci Erakovića iz igre. Bio je dovoljno brz da iako visoko postavljen, gotovo na centru terena, stigne Meniga i Lutovca i uzme im čiste lopte. Kada još tom dodamo anticipaciju u igru jedan na jedan... Uostalom i platforma Comparisator koja se oslanja na podatke Instata, pokazuje da je Eraković uz kolegu sa suprotne strane Nemanju Miletića bio apsolutno najbolji igrač 167. večitog derbija.

Dobio je 15 od 17 duela i osvojio 14 lopti. U očima upada podatak da je Eraković imao 28 uspešnih defanzivnih akcija.... Međutim, brojke ne mogu da pokažu koliko je zapravo bivši kapiten omladinaca Crvene zvezde bio dominantan. Samopouzdanjem koje mu je kuljalo iz ušiju uticao je da se Aleksandar Dragović baš malo troši. Uvek je Eraković iskako iz svoje pozicije i čistio opasnost, ulazio u duele sa Rikardom Gomešom, dok je reprezentativac Austrije bio korektivni faktor.

BEZ FAULA U OPASNOJ ZONI I IGRA JEDAN NA JEDAN – TO TRAŽE PROGRESIVNE EVROPSKE EKIPE

Pokazao je Eraković i flesibilost u prethodnom periodu. Odnosno da može da se snađe i u formaciji sa trojicom štopera, pošto je bio na odličnom nivou u Bragi kada se Zvezda spustila u nisku zonu. Bitno je da je istrpeo i vrlo zahtevan Stankovićev sistem, koji od štopera traži da nekada igraju u situacijama jedan na jedan i koji predstavlja ozbiljno čistilište kvaliteta. Retko ko od mladih igrača može da to da istrpi. Još prostije: Eraković je dobio mnogo duela kada su, primera radi, Rikardo Orta ili Morelos iz Rendžersa bili okrenuti licem ka golu.


Stanković je uradio što je do njega i ostatak posla gurnuo u ruke direktorskom tandemu. Prosto, Eraković se kandidovao da postane jedna od najvećih prodaja Crvene zvede u novijoj istoriji. Možda ne na nivou Nemanje Radonjića, ali transfer Marka Grujića u Liverpul težak 7.000.000 evra morao bi da bude ugrožen. Prosto, Eraković ima potencijal i kvalitet koji je Evropa spremna da debelo plati. Progresivne italijanske i nemačke ekipe poput Atalante, Sasuola, Dortmunda i Lajpciga , forsiraju sistem sa visokom podignutim linijama i imaju isključivo štopere spremene da igraju jedan na jedan, odnosno snalažljive u otvorenoj igri. I još bitnija stavka: ozbiljan nivo fudbala ne trpi centralne defanzivce koji ne znaju da kontrolišu agresiju u poslednjoj trećini terena. Svaki faul na 20 metara protiv ozbiljnih ekipa se kotira kao nepotreban rizik, možda i pola gola... Jer na top nivou svaka ekipa ima igrača koji savršeno izvodi prekide.

Nije nebitna činjenica da je Eraković značajno napredovao i u igri sa loptom u nogama i pod pritiskom, pa je u prethodnom periodu unosio loptu na protivničku polovinu. Mada i dalje postoji ozbiljan prostor za napredak, koji je Dejan Stanković opisao šaljivim rečima „da mu treba kupiti 200 grama tehnike“.

Strahinja Eraković je u derbiju protiv Partizana napravio tri prekršaja, nijedan u opasnoj zoni... Sve to Evropa ozbiljno plaća. I na njegovoj prodaji, rukovodstvo Crvene zvezde polagaće ozbiljan test, jer je Eraković dugo u izlogu, i prodaveće se kao kvalitet koji je zaslužan za „nulu“ u dva večita derbija i plasman Crvene zvezde u osminu finala Liga Evrope.


tagovi

Strahinja ErakovićFK Crvena zvezdaDejan StankovićSuperliga Srbije167. večiti derbi

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara