Fudbaleri LJS Sasandrije (©Facebook/LYS Sassandra FC)
Fudbaleri LJS Sasandrije (©Facebook/LYS Sassandra FC)

Kako se privlače navijači kluba koji se zove po dedi: Na tribinama tombola, automobil kao nagrada

Vreme čitanja: 5min | čet. 08.12.22. | 11:30

LJS Sasandra na originalan način pokušava da podigne popularnost kluba i baci rukavicu u lice aktuelnom šampionu Obale Slonovače ASEK Mimozasu, sa kojim se sastaje ovog četvrtka od 19 časova u Abidžanu

Retko zanimljivu fudbalsku priču pokrenuo je prvoligaš iz Obale Slonovače, LJS iz Sasandre. Klub koji je ove godine proslavio tek 10 godina postojanja organizacijom je oduševio navijače, čak i izvan svoje zemlje, pa je brzo stekao popularnost na kojom bi mogli da mu pozavide i mnogi ozbiljni evropski klubovi. LJS još nije osvojio nijedan trofej, ali ako nastavi sa ovakvim usponom pitanje je samo momenta kada će ga dočekati. Da li su popularne Ajkule spremne za to već u aktuelnoj sezoni biće jasnije posle susreta koji ih ovog četvrtka od 19 časova očekuje u Abidžanu, kada u okviru zaostalog meča 8. kola gostuju aktuelnom prvaku ASEK Mimozasu.

Iza LJS-ovog uspona se ne krije neki „pijani bogataš“, na šta smo navikli u 21. veku. Već samo ambiciozni zaljubljenici u fudbal sa idejom da se ni iz čega podigne stabilan prvoligaš. LJS to nije postao preko noći, sedam sezona od osnivanja je tumarao nižim ligama, ali domogao se elite i ne namerava da je ispusti.

Izabrane vesti

LJS je akronim, puno ime kluba je Limane Jakuba Sila, po pokojnom dedi osnivača kluba, lokalnog biznismena Mamadua Dije. Iako je Dija više puta u intervjuima isticao da je klub omaž njegovom dedi, kojem duguje sve u životu, navijači često povezuju LJS sa jednim drugim, mnogo poznatijim Jakubom Silom.

Naime, reč je o mitskoj ličnosti iz prve polovine 20. veka. Taj Jakuba Sila je bio religijski vođa rođen u Maliju, koji je ujedinio stanovnike Obale Slonovače brojnim humanitarnim akcijama. Tokom pedesetih godina prošlog veka pokrenuo je desetak bioskopa u najvećim gradovima, organizovao je transport sa plantaža kakaa i kafe na relaciji Abidžan – Dakar, čime je pomogao njihovom razvoju. Sve u svemu, Jakuba Sila je imao ogroman uticaj na kulturološki i ekonomski rast lokalnog stanovništva, zbog čega je slavljen i dan danas. Taj Sila je, kada je proteran iz Malija, završio u zatvoru baš u Sasandri, tako da su se lokalni navijači lako poistovetili sa imenom fudbalskog kluba.

19.00: (1,70) ASEK Mimozas (3,30) LJS Sasandra (5,30)

Da biste privukli narod na tribine, nije dovoljno samo imati atraktivno ime. Nisu čak ni dobri rezultati garant ispunjenosti stadiona, zato marketinški tim radi sjajan posao da animira publiku. Uz pomoć sponzora neretko se organizuju i nagradne igre, a jedna zaista sjajna je zakazana baš za današnji derbi u Abidžanu. Svi navijači koji budu kupili kartu za meč ASEK-a i LJS-a preko sajta kluba iz Sasandre, automatski će se prijaviti za tombolu na kojoj je glavna nagrada automobil „Suzuki dizajer“. Naravno, odaziv je bio sjajan, pa će LJS da ima sjajnu podršku u derbiju, kroz koji ima priliku da priđe lideru i aktuelnom šampionu na samo dva poena zaostatka.

O tome koliko marketing kluba sa juga Obale Slonovače radi dobro svoj posao pokazuju čiste brojke. Naime, LJS na društvenim mrežama ima više od 368.000 pratilaca, dok sam grad Sasandra iz kojeg dolazi po popisu iz 2021. godine ima tek oko 88.000 stanovnika. Dakle, barem na internetu je prevazišao okvire svoje okoline.

Čelnici Ajkula ne beže od najviših ciljeva, ali ne priča se o preskakanju koraka. Prvi put je LJS ušao u elitu u sezoni 2018/2019, ali je bio tek 13. na kraju šampionata, pa je opet ispao u drugi rang. Ipak, tada to niko nije doživeo kao tragediju, renovirana je ekipa i posle dve sezone Ajkule su ponovo zaplivale u eliti. Prošle sezone je LJS bio na sjajnom šestom mestu, u konkurenciji 14 klubova. Naredni korak je da se izbori plasman na neko kontinentalno takmičenje, odnosno da ekipa barem kroz Kup konfederacije proba da se odmeri sa timovima iz inostranstva.

Na klupskom sajtu, za koji moramo da konstantujemo da je bolji nego što imaju pojedini članovi Mozzart Bet Superlige Srbije, na nekoliko mesta se navodi da je za razvoj LJS-a zaslužan i legendarni napadač Didije Drogba. Slavni reprezentativac Obale Slonovače je po završetku igračke karijere pokrenuo „Renesansni projekat“, koji za cilj ima razvoj fudbala u njegovoj otadžbini. Uspostavljena je saradnja i sa LJS-om, Drogba je posavetovao Diju i njegove podređene u kom smeru da razvijaju klub, a za sada to daje rezultate.

Didije Drogba (©Reuters)Didije Drogba (©Reuters)

Pomenimo i to, putem LJS-ovog sajta je moguće kupiti i dresove, sve kombinacije, po prilično pristupačnoj ceni od oko 1.800 dinara. Nešto skuplji je samo najnoviji dres, narandžasti, koji je treća kombinacija - oko 2.300 dinara.

Ekipa koju trenira 33-godišnji strateg Danjogo Bamoriba još uvek nikada nije osvojila ni bod protiv ASEK-a. Sastali su se do sada četiri puta, u sezoni 2018/2019 je Mimozas slavio sa po 1:0 i 2:0, a u prošlom šampionatu znatno teže, oba puta sa po 2:1. Interesantno, na oba meča je LJS vodio na poluvremenu.

Zato, uprkos mobilizaciji, nagradnoj igri i svemu, LJS nije favorit u Abidžanu. Bod sa teškog gostovanja za njega bi bio premija. Bamoribin tim je u dobroj formi, trijumfovao je na poslednja tri kola i ima samo jedan poraz u čitavoj sezoni, ali odbrana i te kako ume da mu predstavlja problem. Golman Abubakar Kante je savladan na svakoj od poslednjih osam utakmica, u sedam navrata po jednom, dok mu je Akademija FAD postigla dva gola. Biće pakleno teško prekinuti taj niz protiv aktuelnog prvaka ASEK-a, tima koji je početkom novembra izborio plasman u grupnu fazu Kupa konfederacije.

U poslednjih pet meseci ASEK je doživeo samo jedan poraz na 18 mečeva u svim takmičenjima. U kvalifikacijama za Ligu šampiona ga je savladao prvak Gvineje Horoja sa 1:0, što je bilo dovoljno da ga eliminiše i izbori se za mesto u elitnom takmičenju. Doduše, ASEK ne važi za preterano efikasnu ekipu, samo je protiv Sporting Gagnoe (3:2) i Bafinga (3:1) postigao više od dva pogotka na jednom meču u svim takmičenjima ove sezone. Odbrana je šampionu glavni adut, poklekla je tek četiri puta u ovom prvenstvu.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

OBALA SLONOVAČE 1 – ZAOSTALI MEČEVI 8. KOLA

Četvrtak

16.30: (2,50) Rasing Abidžan (2,85) Sporting Gagnoa (3,05)

19.00: (1,70) ASEK Mimozas (3,30) LJS Sasandra (5,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Obala Slonovače 1Obala SlonovačeDidije DrogbaASEK MimozaLJS Sasandra

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara