Džetro Viljems (©Reuters)
Džetro Viljems (©Reuters)

Kako su roditelji terali holandskog reprezentativca da švercuje kokain i kako ga je fudbal spasao

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.12.20. | 16:49

Fudbaler Ajntrahta iz Frankfurta priznao da je kao devetogodišnjak morao da švercuje kokain, ne bi li prehranio porodicu

Neverovatna životna priča krije se iza bivđeg holandskog reprezentativca i nekada velike nade PSV Ajndhovena Džetra Viljemsa. Levi bek Ajntrahta iz Frankfurta je u razgovoru sa nekadašnjim reprezentativcem Oranja Endijem van der Mejdeom otkrio da je imao izuzetno teško detinjstvo, te da je zbog nestašice morao da švercuje kokain.

Rođen na karipskom ostrvu Kurasao, Viljems je kao dečak sa svojim roditeljima u potrazi za boljim životom otišao u Holandiju, ali počeci u novoj zemlji bili su jako teški. Majka i otac su često bili bez posla, a i kada bi ga imali, nisu uspevali da zarade dovoljno ni da prehrane porodicu. Tako su jednoga dana došli na ideju da švercuju narkotike.

Izabrane vesti

"U jednom trenutku smo ostali bez novca. Čak i kada bi imali posao, nije nam ostajalo dovoljno para. Onda su moji roditelji odlučili da ćemo švercovati drogu", izjavio je Viljems.

Roditeljima nije polazilo za rukom šverc narkotika, pa je odgovornost pala na devetogodišnjeg Džetra. Jednostavno su verovali da niko neće proveravati da li dete u svom posedu ima bilo kakvu zabranjenu robu na avionskom letu. Kako je bio jako mali, nisu ga pretresali na aerodromu.

"Ja sam se žrvtovao. Roditelji su mi pričali o tome, jer sam bio nestašan. Ali znao sam, ako je to nešto što moram da uradim za porodicu, to ću i uraditi. Zalepili su kokain za moju nogu. Bilo je vrlo čudno, ali zaista nisu obraćali pažnju na decu. To nam je bio spas, sve je prošlo dobro, na kraju su dobili i posao i sve je išlo svojim tokom. Sve što sada želim je da se nikada više ne nađem u takvoj situaciji. Rekao sam roditeljima da sve što su planirali da daju meni, daju mojoj sestri. Ja sam samo želeo da igram fudbal. Na kraju mi je lopta i spasila život", ispričao je bivši fudbaler PSV Ajndhovena i Njukasla.

Viljems je prve fudbalske korake ostvario u roterdamskoj Sparti, da bi nakon samo godinu dana u prvom timu, za koji je debitovao kao 16-godišnjak, prešao u redove jednog od najvećih holandskih klubova, PSV Ajndhovena. Šest godina je proveo sa Filipsovcima, upisao je 190 nastupa, postigao 12 pogodaka i osvojio dve titule u Erediviziji. Usledio je odlazak u Frankfurt sa kojim 2018. godine osvaja Kup Nemačke, a minulu sezonu je proveo na pozajmici u Njukaslu, pa je bilo priče da bi Svrake mogle i da ga otkupe minulog leta, ali su se na kraju odlučili za Džamala Luisa iz Noriča, pa se iskusni defanzivac vratio na Komercbank arenu.

Za seniorsku selekciju Holandije debitovao je 2012. godine, igrao je te godine i na Evropskom prvenstvu, bio jedno od otkrića turnira i do danas je obeležio 22 nastupa u dresu sa državnim grbom. Međutim, poslednji put je igrao za Lale još 2016. godine i od tada ga nema na spiskovima selektora.


tagovi

Ajntraht FrankfurtEndi van der MejdeDžetro ViljemsPSV AjndhovenNjukasl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara