Kako Zvezda juri 2:3? Duhovi Marakane, prečke, stative, potop i Kanga...

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.08.22. | 10:08

Vujadin Savić i Dejan Ilić o tome kako su svojevremeno jurili prednost protiv Krasnodara, Ekerena i Arsenala

Navijači pripremaju spektakl u crveno-belom, igrači i stručni štab Crvene zvezde imaju ispred sebe još malo vremena da dijagnostifikuju brojne probleme viđene u Haifi i urade ono što javnost očekuje - plasiraju se u Ligu šampiona. Ima Makabi kapital od pre pet dana i ofanzivno vrlo potentnu ekipu, ali mišljenje javnosti ide ka tome da niko ne spori da je srpski šampion kvalitetniji.

I da ispred sebe ima čistu situaciju. Crvena zvezda je poslednji put jurila prednost rivala od 3:2 pre tačno pet godina protiv Krasnodara kada je počela nova era crveno-belih. Ali u sličnim situacijama bilo je i turobnih iskustva.

Izabrane vesti

Poput Ekerena 1997. godine, kao i četiri leta kasnije kada je slabašni ukrajinski Arsenal doneo prednost iz Kijeva i potom se odbranio u Ljutice Bogdana.

Moraće crveno-beli, kao i prisutna publika, da se naoružaju strpljenjem, i veruju da će imati blagu pomoć sreće u slučaju dobre igre. Kapiten generacije koja je eliminisala Krasnodar Vujadin Savić nema dilemu kada je reč o konačnom ishodu.

”Došao sam sa porodicom dva dana na Zlatibor da se malo isključim iz svega, i potom pravo odavde idem na utakmicu. Nesporno je da je Crvena zvezda bolji tim i da svi moramo da budemo optimisti uoči revanša sa Makabijem. I da je utakmica u Izraelu završena rezultatom 4:0 za domaćina pričao bih isto. Verovao bih u prolaz. Zvezda je u ovih pet godina odigrala mnogo utakmica kod kuće, samo su nas PSŽ, Bajern i Totenhem onako muški nadigrali moj klub. Imamo mnogo dobrih pojedinaca. Sale Katai, Šilja, Ivanić. Uz sve to verujem u te duhove Marakane i da ćemo na pravi način završiti posao”, počinje priču za Mozzart Sport Vujadin Savić.

Crveno-beli će sada, ako se isključi kvalitet tima, biti u težoj situaciji nego protiv Krasnodara 2017. godine. Biće im potrebna pobeda od dva gola razlike, mada iskusni štoper vidi znakove pored puta.

”Koliko znam utakmica sa Krasnodarom se igrala na isti dan kao ova. Pešić je tamo dao gol, isto se završilo 3:2 za protivnika. Ima mnogo simbolike. Sve je u našim rukama, ne treba da žurimo, niti da publiku hvata nervoza. I ako povedemo u 75. minutu opet ćemo mi biti u prednosti. Ima vremena za sve. Znam i da će publika ispoštovati igtrače, zaslužili su to posle svih uspeha prethodnih godina. Nije to subjektivan osećaj, ali nisam video u Izreaelu da su oni bolji. Iskoristili su vruć teren. Bolje se aklimatizovali na uslove i pobedili”.

Savić je prethodnih dana proveo vreme sa bivšim saigračima.

”Slučajno sam u subotu video u igraonici Kataija i Borjana. Malo smo se porodično podružili. Osetio sam da su ubeđeni u prolaz. Nadam se da će ispuniti obećanje. Oni znaju šta su mi obećali”, jasan je Vujadin Savić.

Imala je sreće Crvena zvezda protiv Krasnodara, koliko nije u sudarima sa Ekerenom i Arsenalom iz Kijeva, ekipama koje su imali identičnu prednost kao Makabi iz Haife.

”Vreme je da Dejan Stanković ispravi neke nepravde iz prošlosti”, poručuje za naš portal nekadašnji vezista crveno-belih Dejan Ilić.

”Da se ta utakmica protiv Ekerena igrala još 100 puta, mi bismo 99 puta prošli. Tog dana u Beogradu je bio potop kakav se ne pamti. Pucale su prečke, stative. Nije nam se dalo. Baš kao i četiri godine kasnije kada smo se sudarili sa Arsenalom. Čini mi se da je Spalević pogodio prečku. Dešavale su se neverovatne stvari”.

Tokom karijere Dejan Ilić je branio boje Makabija iz Tel Aviva i donekle je upoznat sa mentalitetom izraelskih ekipa. Mada su se vremena promenila.

”Oni se lakše aklimatizuju na uslove kod kuće, veliku vlažnost vazduha. Svima je tamo teško da igraju. Ali i pored toga pokazali su protiv Olimpijakosa i Apolona da znaju da igraju u gostima. To je dovoljna opomena za Zvezdu, koja je nesumnjivo kvalitetniji tim. Ali... Haifa je odlično koristila određene prednosti, kretanja napadača Pijeroa. Bilo bi dobro kada on ne bi igrao, različite su informacije. Jesu brzi i nezgodni, mada ostavljaju mnogo prostora”.

Bivši vezista crveno-belih smatra da će za konačan ishod dvomeča biti ključan nivo igre crveno-belih.

”Koliko god hvalili Makabi, Zvezda je u Izraelu podbacila. Bio je to jedan od slabijih mečeva crveno-belih u poslednjih pet godina. Moguće je uvek da dvojica ili trojica igrača ne odigraju na nivou, ali u Zvezdi ih je bilo bar petorica pre sedam dana. Nije bilo dovoljno agresije u sredini terena, oni su lako dolazili u završnicu. Ali radujem me što je Zvezda i pored takvog izdanja mogla da povede 4:1 i završi posao. Sad bi sve moglo da bude drugačije, stadion je rasprodat, Zvezda će imati veliku podršku. Dovoljno da svaka druga lopta bude naša”.

Očekuje Ilić da će Dejan Stanković izvršiti određene promene u startnoj postavi.

”Nedostajao je Sanogo. On je bio jedan od ključnih igrača prošle sezone, donosio je veliki balanas. Ne ulazim u to kakav mu je status u klubu. Ali očekujem ga u prvoj postavi”, jasan je Dejan Ilić.


tagovi

Vujadin SavićDejan Ilić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara