Aleksandar Dragović i Saša Kalajdžić (©Reuters)
Aleksandar Dragović i Saša Kalajdžić (©Reuters)

Kalajdžić i Austrija najteži test nepogrešivim Dancima, Škoti i Izraelci jure prvo slavlje

Vreme čitanja: 4min | sre. 31.03.21. | 09:14

Grupa F kvalifikacija za Svetsko prvenstvo donosi pregršt uzbuđenja

Kolovođa Grupe F je Danska. Skandinavska selekcija uoči trećeg kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru bila je jedna od 10 reprezentacija koje su ostvarile dva trijumfa, a sada je jedna od sedam koje imaju maksimalan učinak. Drži prvo mesto u grupi ispred Austrije i Škotske, koje su takođe neporažene, ali su dva, odnosno četiri boda daleko. Sjajan start je iza ekipe selektora Kaspera Hjulmanda, koju ipak večeras očekuje najozbiljniji test, gostovanje Austriji u sklopu 3. kola (20.45).

Mreža Danaca nije se zatresla u prva dva izazova, imaju najbolju gol-razliku posle Belgije - koja je odigrala utakmicu više - a tome je kumovala goleada protiv Moldavije (8:0). Na otvaranju su Skandinavci uzeli meru Izraelu (2:0) i već su stekli prednost u odnosu na glavne konkurente, Austriju i Škotsku, za prvo mesto koje vodi direktno na Mundijal.

Izabrane vesti

20.45: (2,80) Austrija (3,10) Danska (2,65)

Prošetala se Danska kroz prve dve runde, ali nije ni imala ozbiljnog takmaca. Derbi je očekuje tek sada protiv Austrijanaca, koji su joj prvi pratilac. Saša Kalajdžić, Aleksandar Dragović i drugovi remizirali su sa Škotima (2:2) na startu kvalifikacija, iako su dva puta vodili. Kalajdžić je dva puta dovodio Das Team u vođstvo, a Škotima je bod doneo vezista Aston Vile Džon Mekgin.

Austrija je očekivano slavila protiv Farskih Ostrva (3:1), ali je krenula iz minusa. Poveli su Ribari sa severa Evrope u ranoj fazi meča, ali je san o osvajanju makar boda pao u vodu do poluvremena.

Saša Kalajdžić, Srbin sa austrijskim državljanstvom, sa tri postignuta gola spada među najbolje strelce kvalifikacionog ciklusa, dok su se kod Danaca dva puta na semaforu upisivali Kasper Dolberg i Mikel Damsgard.

Dve selekcije se u kvalifikacijama za SP ili EP nisu sastajale punih 30 godina. Tada je iz oba susreta Danska izašla kao pobednik, a koplja su poslednji put ukrstili 2018. godine. U prijateljskom meču Danci su slavili sa 2:0.

20.45: (1,20) Škotska (6,50) Farska Ostrva (15,0)

Istovremeno, Škotska je domaćin Farskim Ostrvima. Iza pulena Stiva Klarka je teško započeta kvalifikaciona kampanja za Katar 2022, usled remija na obe uvodne utakmice, i to pošto je svaki put rezultatski zaostajala.

Nadaju se Endi Robertson i drugovi da se to neće desiti u 3. kolu kada im na noge dođu Farani, koji su do sada osvojili jedan bod, protiv Moldavije u gostima. Škotska je pre tri dana remizirala 1:1 sa Izraelom u Tel Avivu, pa je večeras pred imperativom pobede protiv jedne od najslabijih ekipa u grupi. Čekaju severno od Hadrijanovog zida na trijumf - ne računajući slavlje protiv Srbije na penale u baražu za odlazak na Evropsko prvenstvo - već pet utakmica i inspiraciju bi trebalo da crpe iz drugog poluvremena protiv Izraela.

U poslednjih sedam domaćih mečeva Škotska nema poraz, i slavila je u četiri navrata, dok u samo jednoj od tih sedam nije uspela da postigne gol. Uprkos sporijem početku kvalifikacija, Škotska nema poraz u osam mečeva kvalifikacija za Svetski kup i dala je gol u sedam uzastopnih domaćih mečeva u kvalifikacijama za Mundijal.

Farska Ostrva su povela u 19. minutu u Austriji, ali je šok trajao samo dvadesetak minuta kada je domaćin preokreuo, ostavljajući na kraju Ribare na samo bod. Gosti su bez pobede u pet mečeva, ali su postigli gol u svakom od poslednjih sedam mečeva. To je, priznaćete, podvig za 107. rangiranu selekciju sveta.

Ujedno, ovo će biti šesti meč zaredom koji Farani igraju u gostima. Poslednji put su kod kuće igrali u oktobru 2020. godine, u utakmici Lige nacija protiv Andore, koju su pobedili sa 2:0. U poslednjih šest mečeva u gostima, Farska Ostrva nemaju pobedu i nisu uspela da sačuvaju mrežu.


20.45: (8,00) Moldavija (4,20) Izrael (1,45)


U preostalom okršaju Moldavija dočekuje Izrael. Obe selekcije imaju osvojen po bod, ali Izraelci večeras treba da dokažu da nisu isti nivo sa Moldavcima. U prethodnoj rundi selekcija

Roberta Bordina

pretrpela je katastrofu protiv Danske, posle poraza od 8:0 i nadaće se oporavku protiv Izabranih. Moldavija je bez pobede na 18 prethodnih mečeva, sa 15 poraza u tom opsegu.

Izrael je imao fino prvo poluvreme protiv Škotske pre tri dana, ali je dozvolio rivalu da se vrati i utakmica je završena 1:1. Oba susreta selekcija Vilija Rutenštajnera je igrala kod kuće, a sada je vreme da krene po prvu pobedu van kuće. U poslednjih 11 mečeva Bibras Natho i ekipa imaju samo dve pobede.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO, GRUPNA FAZA - 3. KOLO

GRUPA F

Sreda

20.45: (2,80) Austrija (3,10) Danska (2,65)

20.45: (8,00) Moldavija (4,20) Izrael (1,45)

20.45: (1,20) Škotska (6,50) Farska Ostrva (15,0)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvoreprezentacija Danskereprezentacija Austrijereprezentacija IzraelaFudbalska reprezentacija Škotskereprezentacija škotske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara