Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kali i Amerika protiv Bogote i Miljonariosa - kolumbijski Superklasiko ili klasiko utihnulih velikana?

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.11.20. | 22:30

Mnogo senki nadvija se iznad ovih klubova, od onih pravih sportskih, sve do onih mračnih, koje čine sastavni deo fudbalske scene u Kolumbiji

Nekada žestoko rivalstvo, stvoreno još krajem četrdesetih godina, vrhunac je doživelo osamdesetih i devedesetih, kada su se na tronu Kolumbije uglavnom smenjivali Amerika iz Kalija i Miljonarios. Njihovo rivalstvo sa pravom je kategorizovano kao Superklasiko. Danas, iako i dalje ima prefiks “super“, prikladnije bi ga opisivala sintagma “klasiko“ utihnulih velikana. Jer više od dve decenije nije bilo direktnih okršaja ovih klubova u borbi za titulu.

Rivalstvo dodatno dobija na žestini budući da klubovi dolaze iz dve najrazvijenije regije Kolumbije, a zanimljivo je i to da su upravo ova dva kluba 1947. godine pokrenula inicijativu o stvaranju jedinstvene savezne lige, što se i obistinilo naredne godine. Čak 29 titula nacionalnog šampiona pripalo je upravo njima, Miljonariosu petnaest, što ga čini drugim najuspešnijim klubom, dok Amerika ima jednu manje. Najizraženiji sukobi krenuli su početkom osamdesetih godina, kada je Amerika nakon tri uzastopne titule skinula Miljonarios sa trona, čime je ozvaničila najdominantniji period u istoriji kluba sa pet vezanih tutula (1982,1983,1984,1985 i 1986).

Izabrane vesti

Nagli uspon Amerike nastavio se i na internacionalnoj sceni, gde su tri puta za redom dolazili do finala Kopa Libertadores (1985, 1986. i 1987.),ali nisu imali snage za poslednju prepreku i pehar namenjen najboljem timu Južne Amerike konstantno je izostajao. Gubili su od Argentinos Juniorsa, zatim od Rivera pa potom i od Penjarola. Tih godina uspeh Crvenih Đavola, usko je povezivan sa braćom Rodrigez Orehuela osnivačima Kali kartela, koji su ih finansirali i od Amerike napravili jedan od najmoćnijih klubova kontinenta. I mada je poznato da je ova družina nanela ogromnu štetu državi, još uvek postoji kult među navijačima Amerike da na dan rođenja Miguela Orehuele šire transparente u znak zahvalnosti za sve što su učinili za klub i sam grad Kali u tim teškim vremenima.

Mali predah nastao je krajem osamdesetih kada je glavnu reč preuzeo Atletiko Nasional (reklo bi se smenjivanjem kartela na vrhu, došlo je do rotacije u fudbalskoj eliti), da bi se sukobi uskoro nastavili početkom devedesetih tokom kojih Amerika ponovo dominira. U sezoni 1995/96 u direktnom okršaju za titulu, Đavoli su sa 3-1 savladali Milionere koje je u to vreme sa klupe predvodio naš legendarni stručnjak Vladica Popović, čovek koji je Crvenu zvezdu nekoliko godina ranije popeo na vrh Sveta. Iste godine Amerika je došla i do svog četvrtog finala u Libertadoresu, a kao ni u prethodna tri pokušaja, ni ovoga puta nije uspela da podigne pehar. Poražena je od Rivera kao i 1986. godine.

Dominacija Amerike nastavila se sve do početka dvehiljaditih kada su članovi Kali kartela počeli da padaju, zajedno sa braćom Orehuela, finansije gotovo da više nisu postojale. Miljonarios je tek 2012. godine ponovo uspeo da osvoji prvenstvo Kolumbije, posle 24 godine, i to na jedan od spektakularnijih načina. U tada poslednjem 16. kolu savladali su Ameriku, što ih je održalo na vrhu, dok su ljutog rivala po prvi put u istoriji poslali u niži rang gde će ostati narednih šest godina! Rivalstvo je obnovljeno 2017. godine kada je 11. marta Miljonarios na svom ''El Čampinu'' slavio sa 3-0.

Do danas ovaj klasik igrao se čak 250 puta, od kojih po broju ostvarenih pobeda prednjači Amerika iz Kalija sa 101, naspram Miljonariosovih 75, dok je 74 puta susret završen bez pobednika.

Trenutno je u toku 18. kolo Kolumbijske Primere, Amerika se nalazi na četvrtom mestu sa 30 osvojenih bodova, četiri manje od prvoplasiranog Independientea (Santa Fe), ali i sa utamicom manje, dok je Miljonarios na 11. mestu sa 21 bodom. Na poslednjih deset susreta ostvaren je isti broj pobeda, po četiri za oba kluba, dok su dva puta remizirali, ono što je zanimljivo da je Amerika sve četiri pobede ostvarila u gostima.

Subota na Nedelju, 02:30h nakon ponoći po našem lokalnom vremenu, sa Paskal Guerero stadiona u Kaliju, nekada super, danas samo klasiko, Amerika vs. Miljonarios!

Piše: Đorđe RADONJIĆ

KOLUMBIJA 1 - 18. KOLO

Nedelja

00.30: (1,43) Tolima (4,00) Čiko (7,50)

02.30: (2,25) Amerika Kali (3,00) Miljonarios (3,30)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

MiljonariosAmerika KaliKolumbija 1Vladica Popović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara