Ibričić, Vukušić, Kamoranezi, Mandić i Tavares (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters, ©Star Sport)
Ibričić, Vukušić, Kamoranezi, Mandić i Tavares (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters, ©Star Sport)

Kamoranezi podiže zavesu, Maribor i Olimpija planiraju berbu!

Vreme čitanja: 5min | sub. 22.08.20. | 08:41

Ove subote kreće šampionat Slovenije, oprhrvan probelima sa virusom korona

Virus korona pravi probleme, slovenački fudbal nije izuzetak. Predstojeća sezona trebalo je da startuje 12. avgusta, ali je njen početak odložen za 10 dana zbog novih infekcija među fudbalerima. Zavesu danas podižu Tabor Sežana i Koper (17.00), dva sata kasnije susreću se Domžale i Bravo (19.00), a subotnji program završava se poslasticom u Celju, gde će se sukobiti branilac titule i osvajač Kupa, Celje i Mura (20.45). Okršaj Maribora i Aluminija još je pod znakom pitanja zbog zaraženih igrača, a iz istog razloga je duel Olimpije i Gorice prolongiran.

Za razliku od mnogih zemalja format je ostao isti. Kao i obično, šampionat Slovenije čini 10 timova, koji će odigrati 36 rundi, posle čega će fenjeraš napustiti takmičenje, a devetoplasirani otići u baraž za opstanak. Istovremeno, šampion će izboriti plasman u 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, a drugoplasirani, trećeplasirani, kao i osvajač Kupa u uvodnu rundu bitaka za Ligu Evrope.

Izabrane vesti

Titulu brani Celje, a večiti rivali Maribor i Olimpija u sezonu ulaze silno motivisani da povrate primat. No, krenimo redom.

Jubilarno 30. izdanje Prve lige Slovenije počinje obračunom između Tabora i povratnika u najviši rang Kopra. Sastav iz Sežane, koji je prošlu sezonu završio na sedmom mestu, igraće i dalje pod palicom italijanskog trenera Maura Kamoranezija, nekada asa Juventusa i selekcije Azura, ali pre početka sezone ostao je bez Antonija Azinovića, Rodriga Bongonguija i Stefana Stevanovića, koji je prešao u Bakar. U međuvremenu, Aldair i Kristos Rovas došli su u redove Trešnjica, dok je srpski internacionalac Marko Ristić ostao u Sežani. S druge strane, Koper se posle tri godine dokopao najboljeg društva. Aleksander Rajčević, Nardin Mulahusejnović, Adam Vošnja i Tilen Mlakar doselili su se u Bonifiku pre sezone, a ostaje da se vidi koliko može nekadašniji prvak zemlje koja kombinuje Alpe i Mediteran u godini kada proslavlja vek postojanja.

Subotnji raspored nastavlja se u Domžalama, gde će se domaći fudbaleri suočiti sa jednim od najprijatnijih iznenađenja iz prošle sezone, Bravom. Domžale, koje su morale da na neko vreme obustave pripreme zbog jednog pozitivnog testa na virus korona, sigurno će ciljati više u odnosu na urađeno prošle godine, kada su šampionat završile na osmom mestu. Pre početka nove kampanje, Dejan Lazarević, Nikola Vujadinović i Matic Fink razdužili su opremu Žutih, a klub su između ostalih pojačali Tonči Mujan, Denis Adamov i Tibor Gorenc Stanković. Ekipom i dalje vedri i oblači Senijad Ibričić, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine i as splitskog Hajduka, potom moskovske Lokomotive i nekoliko turskih klubova. Iako u jeseni karijere, Ibričić pruža kvalitetne partije i pravi je motor tima. Navala Domžala biće, između ostalog, poverena Predragu Sikimiću, bivšem špicu Crvene zvezde, koji je u prvom delu prošle sezone broljirao u dresu Tabora, usled čega je zaslužio poziv Žutih. Ansambl Brava, koji je prošle sezone impresionirao nastupima i šestim mestom po podvlačenju crte, takođe je prozračan. Matija Orbanić, Nino Žugelj i Čan-vu Kim su stigli u tim iz Ljubljane, dok su Martin Kramarič, Roko Baturina i Aljoša Matko napustili ekipu.

Poslednji duel današnjeg programa igraće se u Celju, gde aktuelni prvak ima posla sa Murom. Popularni Grofovi, koji su se prošle sezone okitili prvom titulom šampiona u istoriji, već su uspešno prošli prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, gde su pobedili prvaka Republike Irske Dandalk sa 3:0, i to u Budimpešti. Pored Jure Travnera i Karela Plantaka, klub iz Kneževa je napustio i mladi Rus Valentin Zekov, a dovedena su tri igrača Matić Vrbanac, Mić Kuzmanović i Filip Dangubić. Muru kroz pet dana očekuje izlazak u Evropu i kvalifikacije za Ligu Evrope protiv estonskog Nome Kaljua, a crno-beli sa Fazanerije će biti bez pomoći Jona Šporna, Luke Šušnjara i Fejsala Mulića koji su napustili ekipu, dok se kapiten Alen Kozar vraća na teren posle povrede. Jedan od glavnih aduta Mure je povremeni crnogorski reprezentativac i nekada zlatni Orlić Staniša Mandić.

Nedeljni obračun između Maribora i Aluminija još je neizvestan. Kako su do utorka bili bez treninga zbog infekcije virusom, Aluminij se žalio nadležnima i nagovestio da neće igrati meč u Mariboru. Ako Šumari odluče da ne dođu na Ljudski vrt, čelnici lige su najavili da će pobeda ići u ruke Vijoličastih, a da će tim iz Kidričeva dobiti dodatnu kaznu.

Najuspešniji slovenački tim od samostalnosti ne može da bude zadovoljan sezonom bez trofeja, pa se sada nada uspešnoj berbi. Kroz nekoliko dana očekuje ga sudar sa Kolrejnom iz Severne Irske u okviru 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, ali nema nikakve dileme da će trener Sergej Jakirović, ukoliko bude utakmice, na teren poslati najjači sastav. Maribor ima dosta talentovanih igrača, među kojima su Rok Kronaveter, Luka Zahović, Rudi Požeg Vancaš, dok se u klub vratio Jan Mlakar na pozajmicu iz Brajtona. Udarna igla je i dalje legenda Vijoličastih Brazilac Markos Tavares, koji je i u 36. godini gladan golova. Pre nove sezone, Aluminij je ojačao sastav dvojicom fudbalera Maribora, Aljažem Cotmanom i Lovrom Grajfonerom. Juš Štusej i Emir Azemović su se takođe preselili u Kidričevo, dok je najbolji strelac ekipe prošle sezone, Ante Živković, napustio tim.

Sudar Olimpije i Gorice odložen je na neodređeno, jer su Zmajčeki u svojim redovima imali nekolicinu zaraženih fudbalera, pa je ekipa već nedelju dana u karantinu. Bilo kako bilo, klub sa Stožica očekuje izlazak na međunarodnu scenu kroz pet dana, kada bi trebalo da bude domaćin Vikinguru iz Rejkjavika u sklopu prve runde kvalifikacija za Ligu Evrope. A, upravo je iskorak u tom takmičenju jedan od imperativa vlasnika kluba Milana Mandarića, koji je u nekoliko navrata najavljivao prodaju, pa odustajao od te namere. Nova sezona za Olimpiju kreće samo tri nedelje nakon bolnog remija u Celju (2:2), nakon čega su Zmajčeki pali na treće mesto, a u međuvremenu je bil odosta promena. Za sada više odlazaka nego dolazaka, ali se lista pojačanja ažurira iz dana u dan. Jedan od novajlija je i srpski krilni fudbaler Radivoj Bosić, koji je pre određenog vremena dres Crvene zvezde zamenio Partizanovim, ali se među crno-belima nije dugo zadržao. Za navijače zeleno-belih najvažnije je da je u timu ostao Ante Vukušić, inače prvi strelac lige protekle sezone sa 26 pogodaka. Sa druge strane, Gorica se posle godinu dana pauze vratila u najviši rang, ali sa malim budžetom i oslanjanjem na mlade snage biće joj teško da izbori opstanak.

SLOVENIJA 1 - 1. KOLO

Subota

17.00: (2,65) Tabor Sežana (2,95) Koper (2,75)

19.00: (2,10) Domžale (3,30) Bravo (3,30)

20.45: (2,20) Celje (3,30) Mura (3,10)

Nedelja

18.00: (1,27) Maribor (5,30) Aluminij (9,50)

Olimpija - Celje *odloženo

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PRETHODNE SEZONE



tagovi

Slovenija 1MariborOlimpijaCeljeAluminijTabor SežanaPredrag SikimićDomžaleMauro KamoraneziAnte VukušićSenijad IbričićMarkos TavaresKoperGoricaStaniša Mandić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara