Gelor Kanga (Star Sport)
Gelor Kanga (Star Sport)

Kanga kao osigurač – trenerska ludost ili hrabrost Baraka Bahara? Ili nešto sasvim treće...

Vreme čitanja: 4min | pet. 30.06.23. | 16:12

Možda i najupečatljiviji deo devetodnevnog rada Crvene zvezde na Zlatiboru

Čist uvod u ozbiljan rad, da ekipa oseti principe Baraka Bahara i da novi trener iz neposredne blizine izmeri deo potencijala sa kojim će raspolagati u bližoj budućnosti. Tako nekako može da se opiše rad fudbalera Crvene zvezde na Zlatiboru, posebno što ofanzivne kockice sportskog sektora i izraelskog stručnjaka još nisu sklopljene. Tek su došli Piter Olajinka i Žan Filip Kraso, kasnije se timu priključio Osman Bukari, čeka se Emaneul Late Lat, dok se Aleksandar Katai lakše povredio i vratio u Beograd, kako bi se zalečio do polaska u Rusiju.

Ali neki principi Baraka Bahara mogli su da se uoče tokom 180 minuta fudbala na stadionu "Radomir Antić" u Užicu. Pre svega njegova filozofska poza, manjak dreke i vike, mirno posmatranje duela protiv selekcije Užica i Borca iz Banjaluke. Direktive su uglavnom izdavali njegovi pomoćnici, posebno secijalista za prekide Gaj Vajzinger. Treniralo se iza zatvorenih vrata jednog od terena na Zlatiboru, pa će deo odgovora dati vrlo jak turnir u ruskom Sankt Peterburgu, odnosno mečevi protiv Zenita, Nefčija i Fenerbahčea.

Izabrane vesti

Međutim, bilo je segmenata u kojima je Barak Bahar iznenadio. Možda je neko pomislio da je u prvom sparingu, kada se igralo protiv selekcije Užica, bio to plod improvizacije, manjka igara u punom ritmu na toj poziciji. Ali slična slika ponovila se na istom mestu tri dana kasnije. Opet je Barak Bahar sastavio tim sa Gelorom Kangom kao jedinom šesticom u postavi. Kao osiguračem veznog reda, ispred koga su delovali pridošlica Marko Stamenić (fizički mnogo jači igrač) i Mirko Ivanić.

Kada gledate igrački opus i fizičke karakteristike Gelora Kange, možete da zaključite da je to ozbiljan trenerski rizik Baraka Bahara. Reprezentativac Gabona, ni tokom svojih najboljih izdanja nije važio za taktički pedantnog vezistu, niti je fizikom i trkom napravio seriju antologijskih golova u dresu Crvene zvezde. Da pojednostavimo: Gelor Kanga je bio i adut i slatki greh i medena muka trojice prethodnika na klupi srpskog šampiona. Ni Vladan Milojević, ni Dejan Stanković, ni Miloš Milojević nisu mogli da ga ukalupe u kontinuitetu i od njega naprave modernog fudbalskog višebojca. Radio je mnoge dobre stvari na talenat i urođen šut Gelor Kanga, činio greške usled plahovitog i prevrtljivog karaktera.

Primer prvi: pre gostovanja na Emirejtsu Arsenalu Vladan Milojević je izričito zabranio Geloru Kangi da se vraća nazad i uzima loptu između dvojice štopera. U trećem minutu se hvatao za glavu kada je video reprezentativca Gabona kako se u punom trku vraća nazad. Primer drugi: Dejan Stanković je imao želju da mu skrati ulogu i minute posle Zvezdinog brodoloma protiv Omonije leta 2020. godine. Nije istrajao i kasnije mu je Kanga doneo mnogo toga dobrog.

Najbolje životne partije Gelor Kanga je pružao kada je imao pravu šesticu iza sebe, nekada Branka Jovičića, kasnije Njegoša Petrovića ili Slavoljuba Srnića. Udicu sa njim kao revnosnim defanzivcem u veznom redu progutao je Dejan Stanković baš u sudaru sa Barakom Baharom i Makabijem iz Haife. Tada je Kanga zajedno sa Kingsom Kangvom ostavljao kratere u veznom redu koje ne bi mogla da popuni ni čarobna Milanova četvrorka iz Sakijevog vremena.

Deluje da bi Barakovo insistiranje na Kangi kao šestici u mečevima Lige šampiona, bez obzira na brži protok lopte, delovalo kao ritualno spaljivanje benzinom. Jer Kanga može da odglumi tu ulogu, ali nije zadnji vezni. Zbog visine, sitnog koraka, nedovoljne brzine, tendencije da će ga pre ili kasnije lopta povući i da će se zaboraviti. Videlo se to i protiv Borca iz Banjaluke kada je otvorio dve kontre, a prilikom jedne u padu rukama pokušao da zaustavi direktnog rivala. Na nivou Lige šampiona to je gol za rivala.

Sumnjamo, stvarno sumnjamo da Barak Bahar i gomila njegovih pomoćnika to ne vide... Krajnje je legitimno da se na početku mandata, i tokom prvih prijateljskih utakmica, novi šef stručnog štaba služi trenerskim marifetlucima i manevrima. Nazovite to kako hoćete... Moguće je – to je bar naša pretpostavka – da je Bahar želeo da ogoli mane jednog od najboljih igrača Crvene zvezde u prethodnom periodu. Potom i da mu ih pokaže kroz brojne analize kako bi cenio šansu koju bude dobio na drugoj poziciji. Ako je to – onda je to Barakov legitiman način da dobije ono najbolje od Kange.

Videćemo šta je Izraelac pripremio za Gelora Kangu u naredne tri provere. Tri jako zahtevne prijateljske utakmice.


tagovi

Gelor KangaBarak BaharFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara