Dominik Livaković (AFP)
Dominik Livaković (AFP)

Kao početak vica: Bili Srbin, Hrvat i Bosanac u Istanbulu

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.08.23. | 10:14

Dominik Livaković napustio Dinamo u 29. godini života i potpisao za Fenerbahče, Dinamo ovog leta zaradio skoro 50.000.000 evra

Bili Srbin, Hrvat i Bosanac u Istanbulu... Zvuči kao početak dobrog vica. Fenerbahče se ovog leta postarao da okupi dobar deo Balkana u svom timu, a posle besplatnih transfera Edina Džeka i Dušana Tadića, na Bosfor je stigao i dugogodišnji golman zagrebačkog Dinama Dominik Livaković.

Poprilično se odužio odlazak reprezentativca Hrvatske sa Maksimira. Interesovanje je počelo još u ranom julu, sredinom meseca delovalo je da je transfer na pragu realizacije, ali je Dinamo prolongirao prodaju nosilaca igre (Livakovića, Šutala, Ivanušeca i Petkovića) zbog kvlaifikacija za Ligu šampiona. Kako je ispao od AEK-a, momentalno je pustio Josipa Šutala u Ajaks za preko 20.000.000 evra, a vrlo brzo u svet se otisnuo i Livaković koji će kasu Modrih napuniti sa 9.000.000 + 1.000.000 evra. Sa astronomskim bonusima od prelaska Joška Gvardiola u Mančester Siti (oko 18.500.000 evra), šampion Hrvatske je ovog leta zaradio blizu 50.000.000 evra.

Izabrane vesti

I da priča o Srbinu, Hrvatu i Bosancu možda zvuči kao vic, ali Fenerov prelazni rok je sve samo ne povod za šalu, kao ni Dinamova fabrička traka za pravljenje novca. Nameračio se velikan da napade prvu titulu prvaka Turske još od 2014. godine i shodno tome doveo čak 15 pojačanja. Livaković je Fenerova zamena za Altaja Bajindira koji će se za 7.000.000 evra preseliti u Mančester junajted, a 28-godišnji Hrvat je uz Džeka, Tadića, Freda, Džengiza Undera i Sebastijana Šimanskog jedno od najkvalitetnijih pojačanja Kanarinaca.

Bio je jedan od heroja hrvatskog pohoda na bronzanu medalju sa prošlogodišnjeg Mundijala u Kataru, a mogao je da bude i Dinamov junak u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Odbranio je penal protiv AEK-a u dubokoj nadoknadi, ali ne i udarac glavom Domagoja Vide nakon odbitka.

Posle odlaska Livakovića u Istanbul Dinamo će biti značajno slabiji u plej-ofu za Ligu Evrope protiv praške Sparte. Ipak je reč o golmanu koji je za sedam godina u Dinamu upisao 293 nastupa i primio 233 gola, dok je na gotovo polovini utakmica sačuvao mrežu netaknutom (138).

Prema informacijama turskih medija, Livaković će u Istanbul sleteti oko 13.00, a nakon što izađe iz privatnog aviona koji je Fenerbahče poslao po njega uslediće lekarski pregledi i potpis ugovora. Jednu dugoročnu letnju metu Fener je završio (klub je i sam potvrdio dolazak hrvatskog golmana na tviteru), a priča sa Radetom Krunićem još čeka na rasplet. Fočak želi da ide, Milan mu neće stajati na putu, ali samo ukoliko prava ponuda stigne, a pod njom se porazumeva suma od oko 10.000.000 evra. Ukoliko se Fener isprsi, eto još jednog Balkanca na stadionu Surku Saračoglu.


tagovi

Dominik LivakovićLetnji prelazni rok 2023Dinamo ZagrebFenerbahče

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara