Aleksandre Lakazet (Reuters)
Aleksandre Lakazet (Reuters)

Kapiten igra kao da želi da ostane u Arsenalu

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.02.22. | 10:36

Otkako je Mikel Arteta stavio kapitensku traku oko ruke Aleksandrea Lakazeta, Francuz je počeo da namešta i postiže golove i, što je najvažnije, podredio je individualni učinak dobrobiti i rezultatima ekipe

Čudna je moć kapitenske trake u fudbalu. Za pojedince teško breme čija težina ih tera da izgore u odgovornosti, za druge inspiracija. Ovaj potonji primer najbolje oslikava Aleksandre Lakazet. Do pre tri meseca, čovek na izlaznim vratima kluba, bivši golgeter sa rokom trajanja, napadač koji ne daje golove. A nakon što je Mikel Arteta precrtao Pjer-Emerika Obamejana i stavio traku prvog među jednakima oko njegove ruke, preporođeni ofanzivac i neko ko je svojim prevashodno asistencija, ali i golovima pomogao Tobdžijama da se od sredine decembra naosvajaju bodova.

Na prvih devet ligaških nastupa ove sezone češće je imao status rezerviste iz kojeg je proistekao samo jedan gol. Doprinos rezultatima praktično nije postojao i pričalo se i pisalo o jedinom logičnom sledu događaja - napuštanju kluba posle okruglo pola decenije, na leto kada mu istekne ugovor.

Izabrane vesti

Al' ne lezi vraže, sa odlaskom Gabonca, Lakazet je potpuno prodisao. Otkako su januara 2018. godine Obamejan i Lakazet postali saigrači na Emirejtsu, mnogo se polemisalo o tome koliko su efikasni kada igraju zajedno i da li guše jedan drugoga. Debata na tu temu mogla bi da se vodi i danas, ali činjenica je da od kada je Oba napustio klub, Laka kolo vodi. Ali ne na način na koji je to svojevremeno radi u Ligi 1 kao fudbaler Liona kada je sezonu za sezonom prebacivao brojku od 20 golova, niti je golgeterski na nivou iz pređašnjih takmičarskih godina u Arsenalu.

Sa dolaskom kapitenske trake, Lakazet je počeo da služi klubu, odnosno da razmišlja isključivo u pravcu kako da doprinese rezultatima, samim tim i plasmanu u Ligu šampiona naredne sezone. A to ne rade ljudi koji ne vide budućnost u klubu.

"Ne znamo šta će se dogoditi na kraju sezone. Ono što treba da uradi jeste da trenutno ni ne razmišlja o budućnosti. Sve je to deo našeg posla u kojem nemamo ugovore koji traju 20 godina. Nemam šta da kažem osim reči hvale, jer se svakog dana ponaša i izgleda kao neko ko želi da ostane sa nama", rekao je Mikel Arteta nakon senzacionalnog preokreta protiv Vulverhemptona.

Tom preokretu kumovao je upravo Lakazet koji je bio fokusiraniji na gol protivnika više nego bilo koji igrač Arsenala u poslednjih pet godina. Nažalost nije u gol pretvorio nijedan od osam udaraca ka golu protivnika, čak mu je i zamereno da nije racionalno birao kada će šutirati, a kada dodavati, ali na kraju je on heroj koji je poslao Arsenal na petu poziciju sa bodom manje od četvrtoplasiranog Mančester Junajteda od kojeg ima i dva meča manje.

Ne piše mu se četvrti gol u sezoni, ali je posle njegovog pokušaja centaršuta golman Vulvsa Žoze Sa preusmerio loptu u svoju mrežu. Nekada bi Lakazet raspalio po lopti ma koliko ugao za udarac bio loš, ali i kroz nameru da uposli Bukaja Saku na drugoj stativi videlo se koliko je transformisao svoju ulogu na terenu i da mu je primarna misija postala da asistira, a tek sekundarna da gađa gol.

Lakazet kao da je zaminio uloge sa saigračem i ofanzivnim vezistom Emilom Smit Rouom, koji je mimo očekivanja najbolji strelac ekipe sa devet golova, a Lakazet umesto da bude na čelu liste strelaca, gospodari spiskom najproduktivnijih asistenata. Do sada ih je upisao pet, neko će mu kao šestu pisati potez protiv Vulvsa iz duboke nadokanade.

Kada podvučemo crtu - pre kapitenske trake devet utakmica jedan gol, a na narednih devet tri postignuta, pet nameštenih golova i direktan doprinos autogolu Vulvsa zbog kojeg je Arsenal vezao i treću prvenstvenu pobedu.

Ali učinak Lakazeta poslednja dva i po meseca ne može da se sumira samo kroz brojke, a toga je svestan i Mikel Arteta.

"Kada vidim da naš napadač u 85. minutu juri njihovog ful-beka do korner zastavice, osvaja loptu, igra, trči, bori se, promašuje dve šanse, ali ne odustaje... Šta mogu osim da ga hvalim i da se potrudim da oseti moju maksimalnu podršku. Za mene je pobedonosni gol, Lakazetov gol."

Arsenal će na leto sigurno pojuriti napadača koji će u takmičarskoj 2022/23 biti prva prva opcija pred protivničkim golom. Još u januaru je želeo Dušana Vlahovića, te Luku Jovića na pozajmici... Sada se spekuliše da je meta za leto Aleksander Isak iz Real Sosijedada. Dok razmišlja o dovođenju švedskog Aleksandera, nije zgoreg da misli i o zadržavanju svog. Ipak, je pokazao da mu je dobrobit tima važnija od individualnog učinka, a to je vrlina pravog kapitena.


tagovi

ArsenalAleksandre Lakazet

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara