Fudbaler Persepolisa Seid Agei (©Reuters)
Fudbaler Persepolisa Seid Agei (©Reuters)

Karakter na ispitu – dva najtrofejnija iranska kluba izbačena iz Lige šampiona

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.01.22. | 10:12

Esteglal i Persepolis moraju da zaborave na rigoroznu odluku AFC i da se koncentrišu na mečeve u domaćem šampionatu. Tamo ovog četvrtka od 13 časova Esteglal gostuje Naftu, a od 15 Persepolis dočekuje Fadžr Sepasi

Kada se politika umeša, fudbal je uvek na gubitku. Tako je sada i u Iranu, gde su dva najtrofejnija kluba, Esteglal i Persepolis, odlukom AFC izbačeni iz Lige šampiona koja će da se održi ove godine. Ta odluka je konačna, a velikani iz Teherana će morati da se pomire sa njom i što pre vrate fokus na prvenstvo, gde ih ovog četvrtka očekuje kompletno 15. kolo.

Samo, kome je uopšte do igre, ako ne zna da li će mu titula doneti to da se takmiči sa najboljim klubovima na kontinentu. Kola su se samo slomila na Persepolisu i Esteglalu, jer je po sredi politička igrica. Naime, AFC je samo izdao šturo saopštenje kako pomenuta dva kluba nisu dobili licencu za elitno takmičenje „jer ne ispunjavaju sve neophodne uslove“. Nikakvo dodatno obrazloženje zvanično AFC nije podneo.

Izabrane vesti

Prvobitno je kamen spoticanja bio taj što oba kluba imaju istog vlasnika – državu Iran, preciznije Ministarstvo sporta i omladine. Ni Persepolis, ni Esteglal nisu privatizovani, ali su vlasti u Iranu, da bi izbegli dalje probleme, pre nekoliko nedelja svoje klubove rasporedili na druga ministarstva. Tako je Persepolis pao pod „vlasništvo“ Ministarstva ekonomije i finansija, a Esteglalov gazda je postalo Ministarstvo industrije, rudarstva i trgovine.

To ipak nije bilo dovoljno za licencu, AFC je ipak odbio zahtev. Ispostavilo se da su sporna bila određena dugovanja ili neisplaćene takse ta dva kluba. Naime, od kako su Sjedinjene Američke Države 2018. godine podigli sankcije na Iran, AFC drži „zaleđen“ novac koji je trebalo da se isplati iranskim klubovima za učešća u takmičenjima, TV prava… Iz Persepolisa su glasno poručili da svoja dugovanja prema Azijskoj kući fudbala neće vratiti dok ne dobiju novac koji im pripada, a reč je o višemilionskoj cifri. Verovatno su istog stava bili i u Esteglalu, pa ove klubove nećemo gledati u eliti ove godine.

13.00: (6,25) Naft (3,35) Estaglal (1,60)

Inače, to nije mala stvar, jer su to timovi sa bogatom tradicijom za azijske uslove. Esteglal je dva puta bio prvak najvećeg kontinenta, dok je Persepolis igrao dva finala Lige šampiona, 2018. i 2020. godine.

Kao prvak Irana Persepolis je trebalo da učestvuje direktno u grupnoj fazi, a Esteglal, koji je završio treći, igrao bi kvalifikacije. Sada će izvesno doći do pomeranja, Fulad kao osvajač Kupa Irana i Sepahan će direktno u grupnu fazu, dok bi Iran trebalo u narednom periodu da odabere dva tima za kvalifikacije. Ako bi se gledao poredak iz prošle sezone, to bi trebalo da budu Traktor i Gol Gohar, s tim što ovaj drugi tim takođe nije dobio licencu. Onda bi, prema daljem poretku, u elitne kvalifikacije mogao da upadne Pajkan, koji je bio tek sedmi.

15.00: (1,22) Persepolis (5,20) Fadžr Sepasi (14,0)

Sve u svemu, ovaj potez AFC je izazvao haos u iranskom fudbalu, a sve to se odrazilo i na terenu. Tako Persepolis u prošlom kolu, na dan kada je saopštena odluka, nije uspeo da savlada ubedljivo najslabiji tim u ligi, Šar Kodru. Odigrali su samo 1:1, čime je „fenjeraš“ došao do svog četvrtog poena. Esteglal je taj kiks rivala iskoristio da se pobedom nad Mes Rafsandžanom (3:2) dodatno odvoji na liderskoj poziciji i pobegne na +3. Doduše, da bi osvojio ta tri boda bila su mu neophodna dva penala i jedan gol iz igre, u 87. minutu.

Danas na papiru timovi iz Teherana imaju lak program, Esteglal gostuje 15-plasiranom Naftu, a Persepolis dočekuje 14-plasirani Fadžr Sepasi. Nijedan od ta dva kluba nije pobedio u poslednja tri kola i oni se bore za opstanak. Ipak, Plavi i Crveni će morati da pokažu karakter, da dokažu da ih AFC nije poremetio i da nastave trku za tron. Ako je ikome u Teheranu trenutno uopšte do titule i fudbala...

-----------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------

IRAN 1 – 15. KOLO

Četvrtak

12.30: (3,70) Aluminijum Arak (3,00) Sepahan (2,10)

12.30: (2,45) Havadar (2,75) Sanat Naft (3,25)

12.30: (2,60) Mes Radsandžan (2,85) Pajkan (2,90)

12.30: (2,95) Traktor (2,65) Nasadži Mazandaran (2,75)

12.30: (2,85) Zob Ahan (2,55) Gol Gohar (2,95)

13.00: (6,25) Naft (3,35) Estaglal (1,60)

14.30: (1,55) Fulad (3,40) Šar Kodru (7,00)

15.00: (1,22) Persepolis (5,20) Fadžr Sepasi (14,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Iran 1PersepolisEsteglalAzijska liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara