Srpski fudbaler Samir Nurković (levo) nedavno je igrao protiv Simbe u Ligi šampiona (©AFP)
Srpski fudbaler Samir Nurković (levo) nedavno je igrao protiv Simbe u Ligi šampiona (©AFP)

Karijaku derbi: „Rezanje“ grkljana, meč za titulu i aplauz dug pet minuta…

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.07.21. | 12:44

Duel Simbe i Jang Afrikansa, koji je na programu u subotu od 17.00 časova, mogao bi da kruniše novog šampiona Tanzanije

Malo koji fudbalski duel u Africi izaziva emocije navijača kao Karijaku derbi. Novi okršaj dva najtrofejnija kluba u Tanzaniji, Simbe i Jang Afrikansa, na programu je u subotu od 17.00 časova. Posle tog duela Lavovi bi mogli da budu krunisani u nove šampione.

Simba uoči ovog meča drži lidersku poziciju sa šest bodova više od drugoplasiranih Jang Afrikansa i dve utakmice manje od svog najvećeg rivala. Ukoliko bude danas trijumfovao i matematički će da osigura četvrtu uzastopnu, a ukupno 22. titulu.

Izabrane vesti

16.00: (1,50) Simba (3,90) Jang Afrikans (6,25)

Time bi se izjednačio sa Jang Afrikansima po broju trofeja. Koliko su dominantni najbolje oslikava to što im je najbliži pratilac Madži Madži, sa tri titule. Samo se jednom u ovom veku desilo da titula nije završila u Karijaku distriktu u Dar es Salamu, najvećem gradu u Tanzaniji, pošto je 2013/14 šampion bio Azam.

Ova dva kluba postoje od 1935. godine, a od samog njihovog nastanka su rivali. Naime, Jang Afrikanse su osnovali stanovnici Dar es Salama kao prvi fudbalski klub za koji će igrati Afrikanci, kao kontra „evropskim“ timovima koje su držali kolonijalisti. U to vreme Tanzanija je još bila pod administracijom Nemačke i zvala se Tanganjika. Prvo ime bio im je Nju Jang, ali je potom klub prekršten u Jang Afrikans.

Međutim, i Arapi iz Dar es Salama su se ubrzo pobunili, poželeli su i oni da igraju fudbal. Iskoristili su neka neslaganja unutar Jang Afrikansa, uzrokovana lošim rezultatima u debitantskoj sezoni, da im već naredne godine „ukradu“ neke fudbalere i osnuju Simbu.

Zapravo, taj klub je prvo poneo naziv Kvins, pa se zatim nekoliko godina zvao Sanderlend, pre nego što je napokon prekršten u Simba. Uglavnom, od tada postoji „neprijateljstvo“ između ova dva tanzanijska kluba.

Ako vam svi ti podaci nisu dovoljni da vam se približi koliki je rivalitet između Simbe i Jange, kako glasi popularna skraćenica Mladih Afrikanaca, onda pogledajte snimak sa ovosezonskog Karijaku derbija.

Sastali su se u 7. kolu, u novembru prošle godine, a duel je završen rezultatom 1:1. Janga je povela u 32. minutu golom Majkla Sarponga iz jedanaesterca, a ogromnu reakciju je izazvala njegova proslava koja je usledila. Napadač iz Gane je trčao ka navijačima, gestikulirajući rezanje grkljana, a onda se srušio „mrtav“ na sred atletske staze. Luđu proslavu teško da ste videli. Na kraju tog meča je Simba izvukla bod golom Džoaša Onjanga u 86. minutu.

Bio je to njihov treći od poslednjih pet duela koji su završeni nerešenim rezultatom. Četvrtfinalista Lige šampiona ove sezone je poslednji put slavio u februaru 2019. sa 1:0, dok su Jang Afrikansi poslednji trijumf u derbiju zabeležili u martu prošle godine, takođe sa 1:0.

Zapravo, najčešće se na njihovim mečevima ni ne viđa mnogo golova. Od osam poslednjih Karijaku derbija, igra 3+ je došla samo jednom, u januaru prošle godine je bilo 2:2.

Zanimljivu je poruku pre utakmice imao funkcioner Simbe, Hadži Manara, na konferenciji za medije. On je zamolio navijače Lavova da dođu u što većem broju, jer je uveren da će njegov klub pobedom da overi titulu.

Simba je najveći klub u istočnoj Africi, imamo igrače poput Džona Boka, Šomarija Kapombea i Luisa Mikisona. Biće odlična utakmica. Pozivam zato navijače da dođu na utakmicu i da posle nje, kada pobedimo, ostanu na tribinama i pet minuta bez prestanka aplaudiraju našim igračima. Zamolio sam fudbalski savez Tanzanije da nam donesu titulu na teren, tako da ćemo da budemo krunisani ako pobedimo“, kazao je Manara.

TANZANIJA 1 – ZAOSTALI MEČ 24. KOLA

Subota

16.00: (1,50) Simba (3,90) Jang Afrikans (6,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

TanzanijaSimbaJang Afrikans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara