Fudbaler Kasa Pije Vito Pereira (desno) protiv Porta u prošlom kolu je na kratko ostao bez šortsa (©AFP)
Fudbaler Kasa Pije Vito Pereira (desno) protiv Porta u prošlom kolu je na kratko ostao bez šortsa (©AFP)

Kasa Pija može i do Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.01.23. | 11:13

Ukoliko novi portugalski prvoligaš trijumfuje u ponedeljak od 20 časova na gostovanju posrnulom Estorilu, 17. kolo Primeire će dočekati na četvrtoj poziciji na tabeli

Priča o uspesima Kasa Pije više nije samo najveće iznenađenje u portugalskom fudbalu, polako preuzima primat i u čitavoj Evropi. Kako vreme odmiče, sve su više pogledi javnosti upereni prema malenom lisabonskom timu, što je i normalno, s obzirom na to da on sve ozbiljnije konkuriše za plasman u Ligu šampiona. Ukoliko u 16. kolu Primeire savlada Estoril, na tabeli će preskočiti Sporting iz Lisabona.

Od početka prvenstva niko ni u Portugaliji nije preterano ozbiljno doživljavao Kasa Piju. Simpatičan mali klub, sa fenomenalnom pričom o dobijanju imena. Međutim, od ekipe koja je samo jednom igrala u eliti, još u sezoni 1938/1939, zaista su očekivanja bila mala.

Izabrane vesti

Premala, ako pitate Filipea Martinsa, tvorca ovog uspeha. Ovaj 44-godišnji trener je tiho došao na klupu Kasa Pije još 2020. godine, kada su se Guske borile za opstanak u drugom rangu. Osvojena je prvo deveta pozicija, a zatim prošle sezone neočekivano i druga, pa eto nam Gusaka u Primeiri.

Do sjajnih rezultata Kasa Pija je došla kroz čvrstu odbranu, nema mnogo golova na njenim utakmicama. Samo 11 lopti u prvih 15 kola je završilo u njenoj mreži, što je očigledno dovoljno da napravi razliku ispred Vitorije Gimarais, Boaviste, Famalikaa ili Santa Klare. Međutim, da može da pomrsi račune velikanima portugalskog fudbala, to teško da je iko pomislio.

20.00: (2,95) Estoril (3,00) Kasa Pia (2,60)

Početkom decembra do izražaja je došlo neiskustvo. Kasa Pija nije slomila otpor Brage i izgubila je sa 1:0, uprkos inicijativi i činjenici da je imala igrača više gotovo čitavo drugo poluvreme. Lekcija je naučena i u prošlom kolu aktuelni prvak Porto se vratio iz Lisabona samo sa jednim bodom (0:0).

Samopouzdanje je sada na najvišem nivou, normalno. Jer, posle zaustavljanja Zmajeva Kasa Pija je u Kupu Portugalije savladala Vitoriju Setubal sa 1:0 i tako se plasirala u četvrtfinale, gde će na drugoligaša Nasional.

Počeo je zimski prelazni rok, a siromašni prvoligaš nema neka previsoka očekivanja od njega. Martins ima samo jednu želju, da mu svi prvotimci ostanu na okupu do kraja sezone.

Naša ekipa je u dobroj formi i želimo da protiv Estorila zabeležimo još jedan dobar rezultat. Nadam se da tokom januarskog prelaznog roka neću izgubiti nijednog prvotimca. Barem nikoga od onih sa većom minutažom. Jedna od ideja nam je da smanjimo malo broj igrača u timu, ali da zadržimo kvalitet“, objaasnio je Martins.

Kasa Pija je ostala bez standardnog krila Lea Natela, koji je povređen na duže vreme. S druge strane, Estoril je praktično ostao bez standardnog defanzivnog veziste Lorijenca Rosijea. Ovom 190 centimetara visokom 24-godišnjaku ističe ugovor na kraju sezone, a on je izrazio želju da ode već u januaru. Kontaktirali su Rosijea pojedini engleski drugoligaši, i dalje trenira sa Estorilom, ali neće više igrati. Osim ako se ne promeni značajno situacija. Do sada je Francuz odigrao 18 mečeva u svim takmičenjima, zabeležio je jednu asistenciju.

---------------

Sve utakmice portugalske Primiere ove sezone možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------------

PRIMEIRA - 16. KOLO

Petak

Portimonense - Santa Klara 0:0

Subota

Vizela - Maritimo 3:0 (2:0)

/Osmajić 3, 5, Anderson 75/

Rio Ave - Pasos Fereira 0:1 (0:1)

/Tomas 46/

Braga - Boavista 1:0 (0:0)

/Vitinja 46/

Nedelja

Šaves – Aruka 1:1 (1:0

/Vitoria 17 – Žoao Baso 79 pen/

Benfika – Sporting 2:2 (1:1)

/Ramoš 37, 64 – Bah 27 ag, Pedro Gonsalveš 53 pen/

Porto - Famalikao 4:1 (3:0)

/Galeno 10, 21, Otavio 42, Taremi 48 - Fonte 52/

Ponedeljak

20.00: (2,95) Estoril (3,00) Kasa Pia (2,60)

22.15: (2,50) Žil Visente (3,25) Gimarais (2,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Portugal 1Kasa PijaEstoril

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara