Mateo Kasijera (©Starsport)
Mateo Kasijera (©Starsport)

Kasijera trpi kritike u Rusiji: Zenitov napad godinama nije bio ovako loš

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.08.22. | 10:29

Neostvarena želja Crvene zvezde, Mateo Kasijera, nije se dobro snašao u Sankt Peterburgu. Još čeka na prvi gol na zvaničnoj utakmici, možda ga dočeka u nedelju od 12 časova protiv Urala, u 7. kolu šampionata

Od kako je Sergej Semak pre četiri godine seo na klupu Zenita, dve stvari su konstantne u ruskom fudbalu. Tim iz Sankt Peterburga je svaki put uzimao titulu, a ujedno je bio i ubedljivo najefikasniji tim u ruskoj Premijer ligi. Uglavnom su najveći teret nosili napadači, Sardar Azmun i Artjom Dzjuba su bili garant golova i konstantno su se borili za titulu najboljeg strelca lige. Međutim, njih dvojica više ne igraju za Zenit i Semak se prvi put susreće sa problemom efikasnosti.

Ivan Sergejev je prošle sezone dokazao da može da bude dobar kao „drugi napadač“, čovek koji će davati golove kada se protivnička odbrana više koncentriše na glavnog centarfora, što je prošle sezone bio Dzjuba. Uprava je ovog leta dovela Semaku Matea Kasijeru kao zamenu za snažnog Rusa, novog špica Adane Demira, a taj transfer je ispraćen sa velikom pažnom i u Srbiji.

Izabrane vesti

Kolumbijac je prošle sezone bio sjajan u dresu Sočija, postigao je 14 golova i zbog toga privukao pažnju Crvene zvezde. Probali su Beograđani da ga privuku u svoje redove, zamisao je bila da on bude glavni adut u pohodu na plasman u Ligu šampiona, ali je posle kraćeg razmišljanja odabrao ipak da zaigra za Zenit. I za sada se to pokazalo kao loš potez za sve.

Niti su crveno-beli uspeli da se plasiraju u elitno takmičenje, iako je drugi pik Aleksandar Pešić korektno odradio svoj posao u kvalifikacijama i nikako ne spada u red najvećih krivaca za eliminaciju od Makabija iz Haife, ali ni Kasijera u Sankt Peterburgu nije pokazao kvalitet. Štaviše, posle prvih šest kola šampionata Rusije trpi najveće kritike tamošnjih medija. Razumljivo, s obzirom na to da još nije uspeo da se upiše u strelce na zvaničnoj utakmici.

12.00: (9,00) Ural (5,20) Zenit (1,33)

Ironija je što je tokom priprema baš na prijateljskom meču protiv Zvezde bio strelac. Tada je delovao neuhvatljivo za odbranu crveno-belih i nije bilo navijača koji nije žalio što Beograđani nisu barem malo bogatiji, da su mu ponudili koji evro više da ga privuku u Srbiju. Međutim, kada su došle prvenstvene utakmice taj osećaj je brzo nestao.

Zenit igra generalno dobro i ukoliko savlada ovog ponedeljka Ufu ponovo će se naći na prvom mestu na tabeli. Istina, imao je dva kiksa, odnosno remija, ali u ruskom prvenstvu je normalna stvar ostaviti negde bodove. Ima tu velikog broja dobrih ekipa i ne dešava se čak ni Zenitu da završi ligu bez ijednog poraza.

Problem je neefikasnost napada, odlučujući golovi su gotovo po pravilu stizali iz veznog reda. Kasijera je na svakom meču bio starter, a još nije dao nijedan gol. Sergejev je uglavnom ulazio umesto njega i za sada ostavlja neuporedivo bolji utisak, dao je tri gola na pet mečeva, iako u proseku igra svega 37 minuta po meču.

Portal Čempionat je izvukao statistički učinak napadača Zenita od dolaska Semaka u prethodnim sezonama. Nikada oni nisu postigli ni blizu ovako malog broja golova u uvodnih šest kola kao sada. Zato se postavlja pitanje da li je vreme da se Kasijera preseli na klupu, a da uprava proba da ugasi požar do kraja prelaznog roka dovođenjem još jednog centarfora, ali Semak za sada brani Kolimbijca. Đ

Pred meč sa Uralom je rekao da je zadovoljan Kasijerinim pristupom, tako da će sasvim sigurno Zvezdina želja ostati prva opcija barem još neko vreme. Verovatno će imati do zimskog prelaznog roka priliku da se dokaže da mu je mesto u tako velikom klubu.

Dobro komunicira sa partnerima u napadu, bilo je nekih vrlo pristojnih momenata. Jedina stvar zbog koje mislim da se muči da postigne gol jeste nedostatak samopouzdanja. Sve ostalo, kvalitet njegove igre, komunikacija, broj šansi, sasvim su dovoljni. Međutim, za napadača je mnogo važno da ima samopouzdanje“, kazao je Semak.

Dakle, od uprave nije tražio trećeg napadača.

Ne želim ga. Zadovoljan sam sa Mateom i Ivanom Sergejevim. Oni su dobri i koristi, siguran sam da će doći momenat kada će obojica proraditi. Za sada nema veze što ne daju golove, dokle god je ostatak tima efikasan“, dodao je Semak.

Od početka sezone Zenit je postigao 13 golova, koliko i Dinamo i Soči, doduše iz utakmice više. Efikasniji od aktuelnog prvaka za sada su CSKA sa 16 i Spartak sa 18 postignutih pogodaka. Prvenstvo je, doduše, tek počelo.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

RUSIJA - 7. KOLO

Petak

Soči - Himki 4:1 (3:0)

/Noboa 15pen, 45+3pen, Melkadze 45+9, Sarveli 86 – Mešaninov 58ag/

Subota

Pari NN - Dinamo Moskva 2:2 (0:2)

/Kalinski 61pen, Stotski 71 - Fomin 17pen, Kjukavin 29/

Fakel - Spartak Moskva 1:4 (1:0)

/Dašajev 23 – Zobnin 51, Litvinov 57, Promes 90+4, Ribus 90+/

Ahmat - Krila Sovjetov (1:2 (1:1)

/Konate 5 – Ežov 20, Kovalenko 72/

Nedelja

12.00: (9,00) Ural (5,20) Zenit (1,33)

14.00: (1,90) Lokomotiva Moskva (3,50) Orenburg (4,10)

16.30: (3,60) Torpedo Moskva (3,45) Krasnodar (2,05)

18.45: (2,75) Rostov (3,25) CSKA Moskva (2,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1Mateo KasijeraZenitSergej SemakUral

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara