Katai slavi gol protiv Voždovca (Foto:Starsport)
Katai slavi gol protiv Voždovca (Foto:Starsport)

Katai može kao Dušan Savić, Pančev je neprikosnoven

Vreme čitanja: 2min | pet. 20.05.22. | 09:48

Zvezdinom Magiku potrebna tri gola da izjednači dostignuće legendarnog golgetera iz 1979. godine

Pomerio je granice Aleksandar Katai ove takmičarske godine, odigrao najbolju sezonu u karijeri (bar što se tiče statističkog učinka) i ušao u društvo Zvezdinih legendi kada je u pitanju golgeterski bilans u jednoj sezoni.

Stigao je Zvezdin Magiko do kote od 30 postignutih golova, čime je prevazišao učinak Aleksandra Pešića iz 2018. godine, koji je stao na koti 29. Međutim, imaće Aleksandar Katai dodatni motiv da u narednih 180 minuta takmičarskog fudbala postigne tri gola i izjednači se sa Dušanom Savićem. Legendarni golgeter je u istorijskoj sezoni 1978/79. u tri takmičenja postigao ukupno 33 gola. Bio je jedan od najzaslužnijih igrača za istorijske rezultate u UEFA Kupu i plasman u finale. Pamte se njegove bravure protiv Vest Bromvič Albiona u Beogradu, odnosno Arsenala na Hajberiju. Vrlo raznovrsnu sezonu imao je Aleksandar Katai.

Izabrane vesti

Postigao je čak 23 gola u Superligi Srbije i u jednom trenutku opasno zapretio Rikardu Gomešu, dok je u Evropi, računajući i letnje kvalifikacije, šest puta tresao mrežu rivala.

Da izjednači dostignuće Dušana Savića, biće mu potrebno da bude u prepoznatljivom raspoloženju u poslednjem kolu prvenstva protiv Voždovca, kao i u finalu nacionalnog Kupa protiv Partizana. Već sada Katai je izjednačio rezultat Zorana Filipovića koji je u sezoni 1970/71. postigao 30 golova. Kao i Vojina Lazervića koji je identičan broj puta pogađao mrežu rivala u takmičarskoj godini 1972/1973.

Napadač zlatne Zvezdine generacije Darko Pančev je toliko visoko podigao lestvicu da će ga neko teško stići u dogledno vreme kada je u pitanju golgeterski učinak u jednoj sezoni. Kao najbolji centarfor Evrope u tom trenutku Darko Pančev je računajući prvenstvo, kup Jugoslavije i Kup šampiona tokom sezone 1990/1991. postigao ukupno 44 gola. Uz jedan dodatak: pogodak u Drezdenu mu je obrisan, jer je zbog izgreda domaćih navijača taj meč iz četvrtfinala Kupa šampiona registrovan službenim rezultatom za Crvenu zvezdu (3:0).

Pored zlatne Darko Pančev je u ovoj kategoriji i vlasnik bronzane medalje. U sezoni pre Barija, kada je na klupi Crvene zvezde sedeo, Dragoslav Šekularac, sjajni Makedonac je postigao 35 golova. Nesrećni poraz u Kelnu, u okviru drugog kola UEFA Kupa, doprineo je da Kobra sa Vardara ne podeblja učinak.

Takođe, Pančev je bio jednako uspešan i u sezoni kada je Crvena zvezda branila evropsku krunu i međunarodne mečeve nije igrala u Beogradu. Tada je Pančev postigao pogodak i u četvrtom takmičenju, pošto je savladao golmana Kola-Kola u finalu Interkontinentalnog kupa.

Vremena su različita i jasno je da su Zvezdine legende igrale u znatno jačoj konkurenciji od Kataija. Ali jasno je zašto se Katai smatra najboljom Zvezdinom desetkom u ovom veku, ispred Marka Marina.

NAJBOLJI ZVEZDINI STRELCI PO SEZONAMA U SVIM TAKMIČENJIMA

Darko Pančev 44 (1990/91)

Borivoje Kostić 36 (1958/59)

Darko Pančev 35 (1989/90)

Darko Pančev 35 (1991/92)

Dušan Savić 33 (1978/1979)

Vojin Lazarević 30 (1972/73)

Zoran Filipovič 30 (1970/71)

Aleksandar Katai 30 (2021/22)

 


tagovi

Aleksandar KataiDušan SavićDarko Pančev

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara