Poruke koje je na društvenim mrežama širila Tea Katai
Poruke koje je na društvenim mrežama širila Tea Katai

Katai na hitnom sastanku u Los Anđelesu zbog ponašanja supruge

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.06.20. | 08:39

Klub će odrediti dalje korake

Tea Katai, supruga našeg poznatog fudbalera Aleksandra, dospela je u centar pažnje američke javnosti. Nažalost, iz ružnih razloga zbog koje bi najveće posledice mogao da snosi njen muž i prvotimac Los Anđeles Galaksija.

U vreme kada Amerika gori zbog protesta posle ubistva Džrodža Flojda i kada je rasizam američki problem broj jedan, supruga povremenog srpskog reprezentativca je skandaloznim objavama na društvenoj mreži Instagram vređala tamnoputu populaciju i stala na stranu rasista. Uz poruke: „Pobij g...a bre“,Stoka odvratna pali crkve“, „Black Nikes matter“ i uz aplauz za njujoršku policiju koja kolima ulazi među demonstrante, Tea Katai je vrlo brzo postala tema u najpoznatijim američkim medijima poput ESPN-a, Vašington posta, Los Anđeles tajmsa, Sports ilustrejteda... Iako je kasnije obrisala sporne poruke, šteta je već načinjena.

Izabrane vesti

Tamošnja javnost je zgrožena rasisističkim ponašanjem supruge našeg reprezentativca i tražila je oštru reakciju od kluba u kojem igra Katai. Los Anđeles Galaksi se vrlo brzo oglasio saopštenjem u kojem je poručio da će sa srpskim fudbalerom danas održati hitan sastanak.

„Los Anđeles Galaksi najoštrije osuđuje pomenute objave na društvenim mrežama i tražio je njihovo uklanjanje. Los Anđeles stoji čvrsto u borbi protiv rasizma bilo koje vrste uključujući i onaj koja sugeriše nasilje ili nastoji da umanji napore onih koji se bore za rasnu ravnopravnost. Los Anđeles Galaksi podržava zajednice svih boja, a naročito uz crnu zajednicu, u protestima protiv sistemskog rasizma, socijalne nejednakosti i nasilja“, stoji u saopštenju američkog kluba koji je najavio da će posle današnjeg sastanatka sa srpskim fudbalerom odrediti koji su dalje koraci koje će preduzeti.

Gomila navijača već traži raskid ugovora sa Kataijem koji je zimus došao kao veliko pojačanje i trebalo je da čini udarni napadački triling sa Čičaritom Ernandezom i nekadašnjom Bokinom zvezdom Kristijanom Pavonom. Sada su njegov status u klubu i ostanak u Los Anđelesu pod velikim znakom pitanja.

Nekadašnji as Crvene zvezde je uputio javno izvinjenje posle poruka njegove supruge, ali je pitanje da li je to dovoljno za američku javnost koja se usijala zbog problema rasizma i nasilnih demonstracija širom zemlje.

„Objave moje supruge, Tee Katai, na društvenim mrežama su neprihvatljive. Ne delim te poglede na svet i to se ne toleriše u mojoj porodici. Rasizam, delimično protiv tamnopute zajednice, nije samo problem u Evropi i SAD, već širom sveta. Najoštrije osuđujem belu nadmoć, rasizam i nasilje protiv druge boje kože. Životi tamnoputih su bitni. Ovo je greška moje porodice i ja preuzimam potpunu odgovornost. Pobrinuću se da moja porodica i ja preduzmemo sve bitne korake da naučimo, razumemo, slušamo i podržimo tamnoputu zajednicu. Razumem i da će biti potrebno vremena da zaslužim opet podršku ljudi Los Anđelesa. Spreman sam da uložim neophodan rad i napor da naučim iz ovih grešaka i budem bolji saveznik i zastupnik u borbi za jednakost. Žao mi je zbog bola koji je nanet porodici Los Anđeles Galaksija i svima koji se bore protiv rasizma“.

Posle današnjeg sastanka Galaksija i Kataija biće poznat epilog cele priče, ali evidentno je da je supruga napravila ogroman problem srpskom reprezentativcu etiketirala ga u američkoj javnosti. 


tagovi

Aleksandar Katai

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara