Reprezentativci Kazahstana (©Reuters)
Reprezentativci Kazahstana (©Reuters)

Kazahstan blizu senzacije, pobeda nad Belorusijom mu donosi baraž za Evropsko prvenstvo

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.09.22. | 12:02

Veoma važan meč C divizije Lige nacija igra se u četvrtak od 18 časova u Astani

Neobična situacija u 5. kolu C divizije Lige nacija između Slovačke i Azerbejdžana (četvrtak, 20.45). Biće to susret koji bi mogao da bude mnogo važan, ali u isto vreme i krajnje beznačajan. Sve zavisi od toga šta će pre toga od 18 časova Kazahstan, lider 3. grupe C divizije, da uradi protiv Belorusije.

Ukoliko trijumfuje na Astana areni obezbediće promociju u B diviziju kolo pre kraja, pošto ima četiri boda više od Slovačke. Apsolutno su Kazahstanci eksplodirali u ovom takmičenju tokom leta, iz četiri meča su osvojili 10 od mogućih 12 bodova, pa sada imaju zicer protiv najslabije ekipe u grupi za overu prvog mesta.

Izabrane vesti

Ne donosi ono samo plasman u B diviziju i bolji položaj na žrebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, već i sigurno mesto u baražu za to isto takmičenje ukoliko, kao što se realno očekuje, Kazahstanci kroz kvalifikacije ne izbore plasman na kontinentalni šampionat.

Ako ste pratili poslednjih godina dešavanja u Kazahstanu, verovanto vam nije promaklo to da se od 2019. godine prestonica zvala Nur Sultan, a ne Astana. Grad je prekršten u čast prvog predsednika te zemlje Nursultana Nazarbajeva, čija ideja je i bila da se glavni grad preseli iz Almatija u središte zemlje. Ipak, Kazahstanci nisu baš prihvatili novo ime, pa je u subotu 17. septembra zvanično vraćeno prestonici staro ime.

16.00: (2,35) Kazahstan (2,95) Belorusija (3,50)

No, vratimo se na fudbal. Belorusi su vezali 11 takmičarskih mečeva bez pobede, pa im sada preti selidba u grupu sa „fudbalskim patuljcima“, najslabijim selekcijama na Starom kontinentu. Pritom, ni pobeda u kazahstanskoj prestonici im ne garantuje ništa.

Azerbejdžan ne može do B divizije, ali može da ispadne u najniži rang, zato mu je važno da pobedi večeras. Jer, onda bi imao priliku da pobegne dodatno Belorusiji, od koje ima dva poena više.

Ovo će da bude šesti susret Slovačke i Azerbejdžana u 21. veku. Do sada su Slovaci četiri puta trijumfovali, zaključno sa "minimalcem" u Bakuu u junu, a Azerbejdžanci imaju samo jednu pobedu. Interesantno da nijedna od dosadašnjih devet utakmica ove dve selekcije kroz istoriju nije završena nerešenim rezultatom.

Nije Grupa 3 jedina u C diviziji koja se igra, očekuju nas od 20.45 časova i mečevi u Grupi 1. Tamo je sva pažnja usmerena na utakmicu između Turske i Luksemburga u Istanbulu, gde će domaćinu i remi da bude dovoljan za overu prvog mesta. Turci su već pobedili Luksemburžane letos, sa 2:0, pa uoči ovog meča imaju ogromnih pet poena više od njega.

Inače, Turska na prva četiri meča nije primila nijedan gol. Postigla ih je 14, potvrdila je tako da joj nije mesto u trećem rangu takmičenja.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

LIGA NACIJA (C DIVIZIJA) – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

Grupa 1

20.45: (2,30) Litvanija (3,00) Farska Ostrva (3,50)

20.45: (1,25) Turska (6,25) Luksemburg (11,0)

Grupa 3

16.00: (2,35) Kazahstan (2,95) Belorusija (3,50)

20.45: (1,40) Slovačka (4,50) Azerbejdžan (8,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Fudbalska reprezentacija KazahstanaReprezentacija Kazahstanareprezentacija BelorusijeFudbalska reprezentacija Turskereprezentacija TurskeLiga nacijaEURO 2024Evropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara