Igrači Obale Slonovače (foto: Reuters)
Igrači Obale Slonovače (foto: Reuters)

Kesi se ispromašivao, golman kiksirao - Sijera Leone narušila ugled moćne Obale Slonovače (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.01.22. | 19:06

Tunis za 10 minuta rešio Mauritaniju, ali u Grupi E se nazire senzacija

Posle Nigerije, Kameruna i Maroka, nekoliko sekundi delilo nas je od još jednog učesnika osmine finala ovogodišnjeg Kupa afričkih nacija. Da nije bilo neverovatnog kiksa golmana Badra Alija Sangare, bila bi to Obala Slonovaneče.

Ovako, dvostruki šampion odigrao je samo 2:2 sa debitantom na kontinentalnom turniru, Sijerom Leone, pa će za mesto u osmini finala morati da se bori sa Alžirom, koji je takođe igrao nerešeno protiv Sijere Leone (0:0). Umesto derbija za prvo mesto, gledaćemo borbu da se sačuva ugled...

Izabrane vesti

Ekipa sastavljena od nekoliko sjajnih imena kao što su Sebastijan Ale (Ajaks), Frank Kesi (Milan), Nikolas Pepe (Arsenal), Vilfred Zaha (Kristal Palas), Erik Baji (Mančester junajted), Serž Orije (Viljareal)... posle minimalne pobede protiv Ekvatorijalne Gvineje (1:0), još jednom se igrala sa živcima svojih navijača, s tim da ovaj put nije ostvarila cilj i upisala tri boda. Vrlo borbeni i uporni reprezentativci Sijera Leonea uspeli su da u trećem minutu nadoknade kazne glupost 35-godišnjeg Sangarea i pogotkom Alhadžija Kamare iz danskog Randersa došli na korak od toga da se nađu u osmini finala. S velikim očekivanjima čekaju duel protiv Ekvatorijalne Gvineje...

O kakvoj ekipi je reč dosta govori to što Fudbalski savez Sijere Leone nije imao novca za avionske karte svojim reprezentativcima, već su u Kamerun doputovali čamcem!

Ispromašivali su se reprezentativci Obale Slonovače, pre svih Milanov Frank Kesi koji je pored penala u 12. minutu propustio i nekoliko velikih gol-šansi. Ipak, pogotkom Pepea u 65. minutu delovalo je da će favorit opravdati očekivanja. Prethodno je sjajnu golgetersku seriju sa klupske scene ove sezone (22 gola u 24 utakmice za Ajaks), Sebastijan Ale nastavio svojim prvencem na kontinentalnom šampionatu, posle lepog dodavanja Zahe, ali je 21-godišnji Musa Noa Kamara odličnim udarcem u 55. minutu vratio neizvesnost u meč.

Ređale su se šanse pred golom Sijere Leone, ali je prava drama na kraju bila pred golom Obale Slonovače. Veliki bod za debitanta na Afričkom kupu nacija i velika bruka jednog od favorita za trofej.

Obala Slonovače sada mora da "vadi kestenje iz vatre" u velikom derbiju sa Alžirom. Slonovi su sakupili četiri boda, Sijera Leone ima dva, Alžir jedan, ali uz meč manje pošto od 20.00 igra protiv Ekvatorijalne Gvineje koja je, pomenuli smo ranije, poražena u prvom kolu.

Tunis je posle kiksa protiv Malija i poraza 0:1 furiozno ušao u duel sa autsajderom Mauritanijom i već posle deset minuta vodio 2:0. Hamza Matluti golom u 4. i iskusni Vabi Kazri iz Sent Etjena u 9. minutu obezbedili su miran meč Tunišanima, koji su se u drugom delu postigli još dva gola (još jednom Kazri, a onda i Džaziri) i pobedom 4:0 uključili se u borbu za jednim od prva dva mesta u grupi, kako ne bi kao trećeplasirani strepeli hoće li biti među četiri od šest selekcija koje nastavljaju takmičenje.

Za siguran prolaz igraće protiv Gambije koja posle dva kola ima četiri boda, baš kao i Mali. Trećeplasirana selekcija na kontinentu 2012. i 2013. bila je na dohvat prolaza, zahvaljujući pogotku Ibrahima Konea iz penala u 79. minutu, ali ih je ukočio Musa Berou u 90. minutu. Takođe udarcem sa bele tačke.

Dakle, poslednje kolo odlučivaće o poretku Gambije, Malija i Tunisa, ali vrlo je moguće da se sve tri selekcije nađu u osmini finala.

KUP AFRIČKIH NACIJA – 2. KOLO

GRUPA A

Četvrtak

Kamerun - Etiopija 4:1 (1:1)

/Toko Ekambi 8, 67, Abubakar 53, 55 - Hotesa 4/

Zelenortska Ostrva - Burkina Faso 0:1 (0:1)

/Bande 39/

GRUPA B

Petak

Senegal - Gvineja 0:0

Malavi - Zimbabve 2:1 (1:1)

/Mango 43, 58 - Vadi 38/

GRUPA C

Petak

Maroko - Komorska Ostrva 2:0 (1:0)

/Amalah 16, Abuklal 89/

Gabon - Gana 1:1 (0:1)

/Alevina 88 - A. Aju 18/

GRUPA D

Subota

Nigerija - Sudan 3:1 (2:0)

/Čukvueze 3, Avoniji 45, Simon 46 - Kedr 70/

Gvineja Bisao - Egipat 0:1 (0:0)

/Salah 69/

GRUPA E

Nedelja

Obala Slonovače - Sijera Leone 2:2 (1:0)

/Ale 25, Pepe 65 - M. N. Kamara 55, A. Kamara 90+3/

20.00: (1,35) Alžir (5,10) Ekvatorijalna Gvineja (11,0)

GRUPA F

Nedelja

Gambija - Mali 1:1 (0:0)

/Berou 90 penal - Kone 79 pen/

Tunis - Mauritanija 4:0 (2:0)

/Matluti 4, Kazri 9, 65, Džaziri 66/



tagovi

Frank KesiSebastijan AleObala SlonovačeTunisVabi Kazri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara