Oskar (©AFP)
Oskar (©AFP)

Kineski fudbalski mehur: Od Bekama, Mažića i ponude za Bejla do Oskarovog poslednjeg plesa

Vreme čitanja: 6min | čet. 29.02.24. | 22:22

U petak počinje šampionat druge najmnogoljudnije zemlje na svetu

Poslednjih godina kineski fudbal bio je pun uspona i padova. Od vrtoglavih naknada za transfere do dubina korupcijskih skandala i optužbi za nameštanje utakmica. Tamošnja Superliga je doživela prilične turbulencije, ali usred haosa postoje nagoveštaji upliva u mirnije vode. U takvoj klimi u petak kreće 21. izdanje najboljeg kineskog prvenstva, čiji tron brani Šangaj Port sa poslednjom velikom "zverkom" Oskarom u glavnoj ulozi.

Prošla su vremena kada su Kinezi trošili milione na strane zvezde sa ciljem da po svaku cenu zaigraju u Superligi. Kada je minule godine saudijska Pro liga, potpomognuta državom, pokazala spremnost da rasipa novac kako bi privukla neke od najvećih asova svetskog fudbala na Bliski istok, umnogome je zaličila na kineski model.

Izabrane vesti

Vratimo se u prošlost, u 2011. Te godine antikorupcijski pokret je vidno poboljšao imidž lige. Klubovi poput Guangdžou Evergrandea i Šangaj Šenhue počeli su da ulažu velika sredstva. Dario Konka je stigao u zemlju, a zatim su usledili zapaženiji potpisi tokom 2012. uključujući Didijea Drogbu, Nikolasa Anelku, Sejdua Keitu i Fabija Rošembaka, a legendarni trener Marčelo Lipi stigao je na kormilo Guangdžou Evergrandea.

Dejvid Bekam je 2013. imenovan za prvog globalnog ambasadora Superlige, Guangdžou je postao prvak Azije i kasnije angažovao Paulinja iz Totenhema. Podstaknuta uverenjem da je kineski fudbal na ivici nečeg transformativnog, Superliga je 2016. postala sila u usponu na globalnom tržištu transfera. Brazilski reprezentativci Ramires i Hulk bili su među zapaženim potpisima. Stotine navijača okupilo se na aerodromu u Šangaju da pozdravi dolazak Hulka, napadača na vrhuncu snage, kojeg je strateg Šangaja SIPG Sven-Goran Erikson potpisao za 56 miliona evra i nedeljnu platu od oko 370.000.

13.00: (1,53) Šangaj Port (4,00) Vuhan Tri Tauns (5,60)

Tokom naredne tri godine, pridružila su mu se druga velika imena, potpisana za još veće cene. Zvezda Čelsija Oskar stigao je šest meseci kasnije. Naknada za transfer iznosila je oko 60 miliona evra. Karlos Tevez, koji je osvojio Premijer ligu sa Mančester Junajtedom i Sitijem, navodno je dobio najizdašniji ugovor u istoriji Kine kada je zadužio dres Šangaj Šenhue. Havijer Maskerano, Aleks Tešeira i Džekson Martinez takođe su namamljeni astronomskim naknadama za transfer i velikim platnim čekovima.

Tu nije bio kraj. Savez se 2019. pobrinuo da uvede profesionalni sistem suđenja, sa dvojicom stranih arbitara. Izbor je pao na Engleza Marka Klatenburga i Srbina Milorada Mažića, koji su bili svrstavani među najbolje svetske delioce pravde.

Superliga je postala toliko velika da je Geret Bejl iz Real Madrida - u jednom trenutku najskuplji igrač na svetu - dobio ponudu da pređe u Đengsu i trogodišnji ugovor sa preko milion evra nedeljno. Manje od dve godine kasnije, Đengsu je zapao u lošu finansijsku situaciju, pa je naposletku ugašen.

12.35: (2,45) Đindao Vest Koust (3,20) Henan (2,75)

Stvari su, zapravo, krenule nizbrdo kada je Fudbalski savez Kine, koji je već uveo "porez na luksuz" i zabranio sponzorima da imenuju timove po sebi, objavio gornju granicu plata u decembru 2020. Kineska sportska administracija je bila oprezna u pogledu potrošnje i nastojala je da kontroliše "iracionalne investicije", optužujući klubove da "bacaju novac" i plaćaju strane igrače "prevelikim platama". Ograničenje zarada je značilo da će igrači iz inostranstva moći da zarade najviše 60.000 evra nedeljno, što je daleko manje od ugovora koji su ranije nuđeni zvezdama.

Povrh svega, stigla je pandemija virusa Covid-19 i pad je bio strmoglav. Kineska stroga politika zabranila je prisustvo publike na stadionima na više od dve godine. Prihodi od emitovanja i sponzorstava su bili propisno smanjeni. Brojni timovi koji su igrali u najvišoj nacionalnoj klasi zato više ne postoje, a to su pomenuti Đengsu, zatim Daljen Pro, Daljen Šajd, Guangdžou Siti, Guejdžou, Hebei, Ljaoning, Đindao, Šangaj Šenksin, Šendžen, Tjenđin Tjanhai i Vuhan.

Paulinjo, Karlos Tevez i Hulk (©AFP)Paulinjo, Karlos Tevez i Hulk (©AFP)

U godinama koje su usledile, obim potrošnje se dramatično smanjio. Sa odlaskom mnogih vrhunskih imena, deluje da je privlačnost Superlige potpuno nestala. Izuzimajući novu finansijsku podršku, verovatno smo već videli najbolje što je Kina mogla da ponudi. Od svih onih velikih imena koja su stigla na vrhuncu kineskog klupskog fudbala, samo je Oskar ostao u tom delu sveta.

Uz striktno ograničenje plata od tri miliona evra godišnje za strance, Superliga azijskog giganta više nije u stanju da privuče toliko igrača koji su igrali za velike klubove u Evropi i stekli svetsku slavu.

11.00: (1,37) Šandung (4,60) Čangčuen (7,50)

Prvenstvo Kine startuje u petak tako što će Oskar, koji zarađuje 24 miliona evra po godini, u oproštajnoj kampanji u dresu Šangaj Porta da bude neka vrsta usamljene zvezde takmičenja. A, ko pored bivšeg veziste Čelsija i reprezentacije Brazila, još igra u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na planeti?

BRAZILCI I DALJE VEĆINA, SRBI DELE DRUGO MESTO

Uprkos ograničenju zarada koje je nametnula vlada, broj Brazilaca koji igraju u zemlji i dalje je visok. Zeleno-žuta kolonija ove godine u takmičenju broji 28 igrača, ako računamo dvojicu koji su naturalizovani Kinezi, i najveća je među strancima. Ipak, većina sunarodnika Nejmara i Vinisijusa Žuniora koji trenutno igraju u Kini praktično su nepoznati u svojoj domovini. Čak 60% angažovanih pečalbara u Kini angažovani su bez naknade, a samo njih pet je imalo tržišnu vrednost veću od 1,5 miliona evra.

Postoje izuzeci. U Šangaj Portu, aktuelnom nacionalnom šampionu i najbogatijem timu Superlige, Oskaru su se pridružili vezisti Mateus Žusa i Leo Sitadini i napadač Gustavo, svi sa više desetina mećeva u brazilskoj Seriji A. Odbrambeni igrač Jago Maidana i napadači Alan i Elkeson su preostali igrači sa značajnijom istorijom u brazilskom fudbalu koji su sada u Kini.

Nemanja Čović (©MN Press)Nemanja Čović (©MN Press)

Čak i među sportistima drugih nacionalnosti, nije aktivan niko ko je izgradio tako značajnu karijeru kao što je Oskarova. Portugalski desni bek Vilson Manafa, pre potpisa za Šangaj Šenhuu, igrao je za Sporting i Porto.

Što se Srba tiče, desni bek Stefan Veličković novo je pojačanje Nantonga, gde će da obnovi saradnju sa doskorašnjim trenerom Mihajlom Jurasovićem iz dana u Zvijezdi 09 iz Ugljevika. Štoper Rade Dugalić prešao je iz Mejdžou Hake u redove novajlije Šendžen Peng Sitija, člana Siti grupe, dok je Lazar Rosić iz Vojvodine stigao u Čangčuen. Vezista Đorđe Denić i napadač Nemanja Čović nisu menjali sredinu i ostaće verni Henanu. Čović je minule sezone bio posebno zapažen, pošto je sa 15 postignutih golova bio četvrti strelac Superlige.

ŠANGAJ PORT I ŠANDUNG PONOVO GLAVNI FAVORITI, SITIJEV KLUB OSVEŽENJE

Ukupno će se odigrati 30 kola, a šampion će zajedno sa pobednikom Kupa dobiti direktnu ulaznicu za grupe Lige šampiona. Drugoplasirani će se takmičiti u kvalifikacijama, a treći na tabeli u drugorangiranom međunarodnom takmičenju u Aziji. Najslabija dva tima direktno će u drugu ligu.

Branilac trona Šangaj Port i Šandung kotiraju se kao glavni kandidati za titulu. Ipak, mandat Leonida Sluckog u Šangaj Šenhui je savršeno počeo pobedom u Superkupu nad velikim gradskim rivalom Šangaj Portom i to bi moglo da mu pruži vetar u cilju da se nađe među tri najbolja. Cangdžou je dugo bio pod zabranom transfera i kasno se pojačavao, pa je prvi favorit za ispadanje.

Derbi 1. runde igra se odmah u petak, sukobom aktuelnog šampiona Šangaj Porta i prethodnog prvaka iz 2022. Vuhan Tri Taunsa. Dodatno uzbuđenje upriličiće Šandung, koji otvara kampanju protiv Čangčuena. Nedavni nastup Šandunga u AFC Ligi šampiona izazvao je dodatno interesovanje navijača, pošto ih je pobeda protiv japanskog Kavasakija na gostovanju odvela u četvrtfinale takmičenja.

Novopromovisani Đindao Vest Koust, predvođen japanskim trenerom Hisašijem Kurosakijem, igraće u petak protiv Henana, a zanimljivo je da je u prelaznom roku regrutovao 20 igrača. To je izazvalo nadu pristalica da ambicije kluba za ovu sezonu prevazilaze puku borbu protiv ispadanja.

Očekuje se da će i drugi debitant Šendžen Peng Siti uneti novi entuzijazam u takmičenje, pošto je klub, koji je nekada bio poznat kao Sičuan Điuniu i osvojio zvanje najboljeg u donjem domu prošle sezone, povezan sa Siti grupom, koja je takođe vlasnik prvaka Evrope Mančester Sitija.

KINA 1 - 1. KOLO

Petak

11.00: (1,37) Šandung (4,60) Čangčuen (7,50)

12.35: (2,45) Đindao Vest Koust (3,20) Henan (2,75)

13.00: (1,53) Šangaj Port (4,00) Vuhan Tri Tauns (5,60)

Subota

08.30: (5,20) Cangdžou (3,70) Peking Guan (1,62)

08.30: (1,83) Tjenđin Tajger (3,40) Nantong (4,20)

12.35: (1,33) Čengdu (4,70) Đindao Hainiu (8,50)

Nedelja

12.35: (1,45) Žeđijang (4,20) Šendžen Peng Siti (6,50)

13.00: (4,20) Meidžou Haka (3,45) Šangaj Šenhua (1,80)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kina 1Kineska SuperligaOskarDejvid BekamMilorad MažićGeret BejlŠangaj PortŠangaj ŠenhuaŠandungNemanja ČovićÐorđe DenićRade DugalićLazar RosićStefan VeličkovićMihajlo Jurasović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara