Alehandro Silva (©AFP)
Alehandro Silva (©AFP)

Klackalica u Paragvaju: Olimpija i Sero Portenjo posle dve godine vode bitku za prvaka

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.09.22. | 23:03

Kraljica kupova noćas ima priliku da se vrati na čelo ukoliko pobedi Sol de Ameriku

Prošlo je više od dve godine od kako su poslednji put dva najveća paragvajska tima vodila bitku za prvaka nekog od formata ovdašnjeg šampionata. Ta Apertura iz 2020. godine pripala je Sero Portenju, što je bila 33. titula u istoriji tima iz centralnog dela Asunsiona. Ipak, iste sezone samo u formatu Klausura, Olimpija je 45. titulom povratila razliku u odnosu na broj trofeja na svog gradskog i najvećeg protivnika.

Dva tima ponovo su preuzela glavnu reč na tabeli paragvajske primere, i nadmeću se za vrh tabele u već prepoznatljivoj borbi “poen po poen”. Olimpija će noćas (00.30) na svom stadionu Manuel Fereira u okviru 10. kola Klausure da ugostiti Sol de Ameriku, u potrazi za ponovnim vođstvom posle jučerašnje pobede Sero Potenja nad Resistensijom u gostima, kojom je ponovo sa dva boda više, izbio na vrh tabele.

Izabrane vesti

Olimpija je posle ispadanja u osmini finala Kopa Sudamerikane od Atletiko Gojanijensea, sve svoje snage preusmerila na domaća takmičenja. U nacionalnom kupu, popularna Kraljica kupova, ubedljivo je u drugoj rundi savladala niželigaša Sport Kolonijal sa 9:0, čime se plasirala u osminu finala, gde će ovoga puta imati zaista ozbiljnog protivnika u vidu Libertada. Sa druge strane, njihova dosadašnja ligaška kampanja broji šest pobeda, dva remija i dva poraza. Pored toga ima drugi najbolji napad u paragvajskoj ligi, sa 17 postignutih golova, uz devet primljenih i trenutno se sa 19 osvojenih bodova nalazi na drugom mestu, sa dva boda zaostatka za Serom koji je svoju utakmicu 10. kola već odigrao.

Ekipa Hulija Sezara u ovaj meč ulazi sa nizom bez poraza koji je već dostigao šest utakmica. U tom periodu zabeleženo je pet pobeda, a poslednja od njih bila je u gostima protiv kluba 12. Oktobar. Bila je to pobeda koja je bila neophodna da povrate bodove koje su izgubili u prethodnom kolu, kada su kod kuće protiv Resistensije odigrali mršavih 1:1.

00.30: (1,42) Olimpija (4,10) Sol de Amerika (7,50)

Protiv 12. Oktobra tim je ponovo pokazao dominantniji model igre, a već u prvom minutu Brajan Montenegro doveo je Olimpiju u prednost. Iako su pre pause domaći imali nerešen rezultat, golom Nelsona Sanabrije, crno-beli su nastavili da budu tim sa većim posedom lopte, sa više od 75% vremena. Pobeda je bila produkt njihove totalne ofanzivne u drugom poluvremenu sa golovima Giljermea Paive i Horhea Rekaldea. Sada se vraćaju obavezama kod kuće, gde imaju imperative pobede, što se nije desilo poslednji put kada su igrali pred svojim navijačima. Kao domaći tim, Olimpija u dosadašnjem izdanju Klausure beleži četiri pobede u pet odigranih utakmica, pored nerešenog jednog rezultata, sa devet postignutih i samo dva primljena gola.

Protivnik najtrofejnijem klubu u državi ovog vikenda biće Sol de Amerika, u lokalnim krugovima piopularna pod nazivom Plesačica iz Vilja Elise, jednog od zapadnih krajeva Asunsiona. Tim se nalazi tek na 9. mestu na tabeli sa samo 10 osvojenih bodova u dosadašnjem delu Klausure. Njihov dosadašnji učinak broji tri pobede, remi i pet poraza i to je sastav koji trenutno ima drugi najlošiji ofanzivni učinak u ligi, sa samo sedam postignutih golova, malo ispred 12. Oktobra, koji je poslednjeplasiran.

Ekipa predvođena Paolom Horasijem Huinjazom u ovaj meč ulazi iz dve utakmice bez pobeda, i to sa porazom od Takuarija u gostima 1:0, a kao domaći tim u prošlom kolu morao je da se zadovolji remijem protiv Amelijana. Jedine tri pobede koje je Amerika uspela da ostvari u dosadašnjem toku formata izvojevane su na domaćem terenu. Najgori je gost u ligi sa pet poraza u svih pet utakmica, sa samo dva postignuta i 12 primljenih golova. Ima najgori napad među gostima i ujedno je tim koji je primio najviše golova na strani.

Poslednji okršaj ova dva tima, viđen je 5. maja ove godine u sklopu 15. kola Aperture, kada je na istom ovom stadionu Olimpija pobedila minimalnim rezultatom i golom, u tom slučaju rezerviste Valtera Gonzalesa. Nešto ranije, takođe u format Aperture 2022, crno-beli su slavili i u gostima identičnim rezultatom. Krajem prošle godine Olimpija i Sol de Amerika sastale su se u finalu Kupa Paragvaja. Posle 2:2 u ligaškom delu meča, Kraljica kupova je opravdala svoj nadimak i slavila u penal završnici sa 3:1.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

PARAGVAJ 1 - 10. KOLO

Subota

Resistensija - Sero Portenjo 0:2 (0:1)

/Espinola 4, Samudio 63/

Guairenja - Libertad 4:0 (0:0)

/Toledo 51, Okampos 69pen, Ajala 86, Salinas 90/

Nedelja

Takuari - Klub Guarani 2:0 (2:0)

/Valdez 12, Sanabrija 44/

Sportivo Amelijano - Nasional U TOKU

Ponedeljak

00.30: (1,42) Olimpija (4,10) Sol de Amerika (7,50)

Utorak

01.15: (2,15) Heneral Kabaljero (3,10) 12 Oktobar (3,40)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Paragvaj 1Sol de AmerikaOlimpija Asunsion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara