Fudbaleri Miljonariosa (©AFP)
Fudbaleri Miljonariosa (©AFP)

Klasik za tron: El Kampin gori, Miljonarios čeka šest godina na titulu

Vreme čitanja: 6min | sub. 24.06.23. | 22:54

Kolumbijska Apertura: Tim iz Bogote domaćin Atletiko Nasionalu u revanšu finala plej-ofa. U prvom meču u Medeljinu mreže su mirovale

Trenutak istine je stigao. Noćas (02.00) u Bogoti pada odluka o titulu u kolumbijskoj Aperturi. Pre tri dana mreže mreže su mirovale na Atanasio Žirardot u Medeljinu u prvom meču finala plej-ofa. Revanš susret između dva najtrofejnija kluba ove južnoameričke zemlje, Miljonariosa i Atletiko Nasionala, odlučiće kome će pripasti titula 96. izdanja elitnog fudbalskog nadmetanja.

Sudar ovih klubova predstavlja jedan od najstarijih i najvažnijih Klasika kolumbijskog fudbala. KONMEBOL ge je zvanično priznao kao Nacionalni klasik, a međunarodna štampa smatra ga jednim od najboljih fudbalskih klasika na Zelenom kontinentu. Rivalstvo Milionera i Verdolagosa ima i konotacije socijalnog, kulturnog i regionalnog karaktera, jer izaziva istorijski sukob između dve najrazvijenije regije u Kolumbiji.

Izabrane vesti

Opseg ovog animoziteta, krajem osamdesetih godina dvadesetog veka, proširio se van granica države i na internacionalna takmičenja, sve do te mere da je ovo postala utakmica koja se najviše puta u istoriji nekih kolumbijskih klubova odigrala. Međutim, okidač ekstremnog rivalstva, povučen je na četvrtfinalnoj utakmici Kopa Libertadores 1989. godine, kada su Zeleni eliminisali prestoničke Ambasadore, minimalnom pobedom u Medeljinu i remijem na El Kampinu od 1:1, uz veoma kontraverzno suđenje čileanskog sudije Ernana Silve, i optužbi da su međunarodne sudije pogurale Atletiko sve do finala, u kojem je prvi put osvojio ovo takmičenje.

02.00: (1,92) Miljonarios (3,40) Atletiko Nasional (4,20)

Tih godine razne, u najmanju ruku, sumnjive radnje i glasine širile su se oko ova dva kluba. Bilo je to doba kada je najveći kokainski baron Pablo Eskobar finansirao Zelene, dok je s druge strane jedan od njegovih najboljih saradnika Geča Rodrigez potpomagao Ambasadore. Oba kluba te 1989. godine podigla su pehare, ipak nemerljive u težini, Nasionalu je pripao onaj najveći, Oslobodioca Amerike, dok je Miljonarios podigao pehar namenjen nacionalnom prvaku, pri tom ni ne sluteći da će na naredni trofej morati pričekati gotovo 23 godine.

Što se tiče prve utakmice između ovih klubova, ona je odigrana još na samom osnivanju profesionalne kolumbijske lige 3. oktobra 1948. godine. Duel se završio rezultatom 4:3 u korist Nasionala. Ovaj animozitet u kolumbijskom fudbalu godinama kasnije dobio je status najbitnijeg klasika u profesionalnom fudbalu, pa je s razlogom poneo naziv El Clásico del FPC (Fútbol Profesional Colombiano)

Danas, Nasional je daleko najtrofejniji kolumbijski klub u pogledu internacionalnih trofeja, koji u svom posedu ima dva pehara najeminentnijeg kontinentalnog takmičenja. Ali što se tiče nacionalnih trofeja, tu je situacija malo tesnija. Sa 17 naslova prvaka države Verdolagosi jesu vodeći u ovom segmentu, ali za dva pehara više od Miljonariosa, a od sezone 2020. godine tu je i Amerike iz Kalija, koja se izjednačila po broju odlikovanja sa Plavim timom iz Bogote.

Od ukupno odigranih 286 međusobnih duela, zanimljivo, vaga je nagnuta na stranu Miljonariosa i to je jedini tim među velikih sedam (Grande 7) protiv koga Nasional ima negativan skor. Ambasadori su 108 puta izašli kao uspešniji tim, naspram Zelenih koji su u svoju korist rešili 83 sukoba, dok je 95 puta susret ostao bez pobednika. Međutim, posmatrajući sukobe od 2000. godine pa na ovamo, situacija se drastično promenila u korist Medeljinskog kluba, koji je u 48 susreta, koliko je odigrano u poslednje dve decenije, ostvario 21 pobedu, naspram Miljonariosa koji je uspeo tek 10 puta da prevagne meč u svoju korist, a 19 puta rezultat je ostao ujednačen.

Sve je spremno za jedno od najvažnijih finala u istoriji kolumbijskog fudbala. Nasional je slavio titulu pre samo godinu dana u istom ovom formatu, dok je Miljonarios poslednji put učinio 2017. godine u Klausuri. Prvi okršaj ova dva tima, sa terenskom inicijativom Atletiko Nasionala, okončan je bez golova. S toga, računica je poprilično jasna. Prravilo gola u gostima ne važi, ako bude nerešeno u Bogoti igraće se produžeci.

Miljonarios je uspeo da se plasira u ovo finale, pošto je bio najbolji tim u grupi B Kvadrangulara, koju su delili sa Amerikom de Kali, Bojaka Čikom i Independijente Medeljinom. U poslednjoj utakmici grupne faze, uspeli su da odnesu veliku pobedu nad Moćnicima iz Medeljina, na svom terenu rezultatom 2:1, i tako završe kao prvoplasirani sa 13, tri više u odnosu na Crvene đavole iz Kalija.

Njihova kampanja je imala četiri pobede u šest utakmica, remi i poraz, uz devet postignutih i šest primljenih golova. Ključnu ulogu u putu ka finalu imao je njegov besprekoran učinak na domaćem terenu, pobedivši u sve tri odigrane utakmice. Ovo je veoma važan podatak koji timu Alberta Gamera daje samopouzdanje za sučeljavanje protiv Nasionala ove subote. Možemo uzeti u obzir da ove 2023. godine Miljonarios nije izgubio od Atletiko Nasionala. Odigrao je dva meča protiv ovog rivala, oba na strani, koja su se završila bez pobednika i bez postignutih golova.

S druge strane, Atletiko Nasional je stigao do finala kao prvoplasirani iz Grupe A Kvadrangulara. Tim je završio sa 12 osvojenih bodova, dva više u odnosu na Alijansu Petrolero. Kampanju je završio neporažen, sa tri pobede i tri remija, uz 7 postignutih i 4 primljenih golova. U poslednjem kolu grupne faze, igrajući kod kuće, pobedili su Deportivo Pasto sa 3:2, čime su na kraju potvrdili plasman u finale.

U timu iz Medeljina smatraju problemom to što nisu uspeli da ostvare prednosti u odnosu na Miljonarios u prvoj utakmici finala, koja je završena nerešenim rezultatom. Nasional je uputio čak 14 šuteva ka golu rivala, ali bez uspeha uz apsolutno dobro postavljenim odbranu Miljonariosa. Nacional igra u formaciji sa dve linije sa po četiri igrača, dva napadač, može se reći sa klasičnim sistemom 4-4-2, sa čestim tranzicijama u napadu, naročito po bokovima.

Miljonarios je više defanzivna ekipa, ali su se ograničili i na solidnu igru bez poseda lopte i dobro čuvanje prostora u sredini. Ipak, ovo će biti prvi od početka sezone da Milioneri protiv ovog rivala igraju na svom terenu, pa verujemo da će publika zahtevati ofanzivniju igru svojih ljubimaca, uglavnom zbog učinka koji je su imali kod kuće u predhodnom delu kampanje.

Na konferenciji za medije održanoj dan uoči odlučujućeg duela, trener Atletiko Nasionala Paulo Autuori nije štedeo na pohvalama za Milionere. Opisao ih je kao odličnu ekipu i nema sumnju da će to biti teška i "izbalansirana" utakmica. Uz to, Brazilac se proglasio poštovaocem karijere Alberta Gamera. Trener Miljonariosa, u međuvremenu, nije mnogo govorio o svom rivalu i radije se fokusirao na svoj tim:

"Želimo da budemo bolji od protivnika. Onaj ko napravi najmanje grešaka biće šampion".

Što se tiče strelaca, dve ekipe u dosadašnjem toku formata imale su svoje protagoniste u napadu. U slučaju Miljonariosa, jedan od najboljih je bio Leonardo Kastro sa šest golova, uz Oskara Kortesa sa pet Na isti način, Dorlan Pabon u Nasionalu sa šest pogodaka imao je stabilan učinak i svojom snagom i snlažljivošću u napadu pomogao je svom timu da stigne do krajnje istance takmičenja.

Miljonarios nije igrao finale od 2021. godine i formata Apertura, kada su iznenađujuće izgubili od Deportes Tolime na El Kampinu. Nešto za se sada nadaju da će ispraviti protiv Nasionala. S druge strane, Zeleni su osvojili 17. zvezdu pre samo godinu dana protiv Tolime, takođe u ovom istom formatu. Naslov koji je definisan u poseti Atletika i u kojem je Danijel Katanjo, danas obučen u plavo, oštro kritikovan zbog promašenog penala i isključenja, tada kao igrača tima iz Ibagea.

KOLUMBIJA 1, APERTURA – FINALE PLEJ-OFA (REVANŠI)

Nedelja

02.00: (1,92) Miljonarios (3,40) Atletiko Nasional (4,20)

***kvote su podložne promenama


Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

KolumbijaKolumbija 1MiljonariosAtletiko Nasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara