Džamal Musijala (©Reuters)
Džamal Musijala (©Reuters)

Klinac o kome priča Evropa: Musijala izabrao Nemačku pre Engleske, presing Kimiha i Gnabrija

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.02.21. | 11:04

Ima Bajern tu moć…

Ili će da poludi ili će da bude čudo of fudbalera. Jer ako prebrodi sav pritisak koji su mu do sada nabacili na krhka pleća Džamal Musijala će biti svemoćan. I biće – nemački reprezentativac. Ugledni Atletik samo dan posle prvenca 17-godišnjeg fudbalera u Ligi šampiona, Lacio je bio žrtva, donosi ekskluzivnu informaciju: Musijala je rešio da posle nastupa za sve mlađe selekcije Engleske ubuduće igra za reprezentaciju Nemačke.

Može mu se, Musijala je rođen u Štutgartu. Majka Nemica. Otac Britanac sa korenima iz Nigerije. Već sa sedam godina mali Džamal se preselio na ostrvo i kako nije znao ni reč engleskog društvo je potražio na fudbalu. Okruženje ga je prihvatilo na najbolji mogući način.

Izabrane vesti

Bio sam drugačiji, dečak mešovitog porekla koji nije govorio jezik. Ali nisam osetio da me bilo ko gleda drugačijim očima. Sećam se u osnovnoj školi, dobio bih plusić za svaku ispravno napisano rečenicu. Ti mali gestovi pažnje su mi pomogli da se brže uklopim”, kaže Musijala za Atletik.

Međutim, život ume da bude nepredvidiv. Pošto je loptu terao bolje od ostalih brzo ga je primetio Čelsi i odveo za London. Tamo je proveo osam godina, prihvatio Englesku kao dom, ali Nemačka ga je uvek pohvala. Pre dve godine Bajern ga je ukrao. Prošle godine je sa 17 godina i 115 dana postao najmlađi debitant Bajerna u Bundesligi. Protiv Šalkea, imao je tada 17 godina i 205 dana, najmlađi strelac u prvenstvu. Onda gol protiv Lacija u osmini finala Lige šampiona.

Što veći pritisak – to je Džamal bolji. A Nemci vole takve.

Dugo sam razmišljao o tome. Šta je najbolje za moju budućnost? Gde ću imati više šansi da igram? Na kraju sam samo poslušao osećaj koji mi već dugo govori da je ispravna odluka da igram za Nemačku”.

Priznaje da odluka nije bila laka. Ali kad Nemci naprave plan obično funkcioniše. U Bajeru su ga ubeđivali Jozua Kimih i Serž Gnabri. Joahim Lev je u januaru putovao za Minhen da ga upozna, a već sledećeg dana javno rekao da planira da ga zove za martovske akcije. Rekao je Musijali da mu je otvoren put do mesta u timu Pancera.

Nemcima u mlađim kategorijama fali individualaca. Možda samo Florijan Fric iz Bajer Leverkuzena, ali ni on nije Musijalin potencijal. Sve su učinili u Fudbalskom savezu Nemačke da ga privole u svoje jato. Bajern je i te kako pomogao. Musijala je danas pozvao Gereta Sautgejta da mu kaže šta je odlučio. Već u petak, kad proslavi punoletstvo, potpisaće novi, dugoročni ugovor sa Bajernom.

Projektovan je kao sledeća velika zvezda nemačkog fudbala. Samo da ga ne slome. Sudeći po tome kako se do sada nosio sa pritiskom – izgleda nemoguće.


tagovi

Džamal Musijala

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara