Usman Dembele (©Reuters)
Usman Dembele (©Reuters)

Ključnih šest meseci za Dembelea - igraj za novi ugovor ili ideš

Vreme čitanja: 3min | uto. 17.11.20. | 10:33

Barselona neće još dugo da čeka francuskog ofanzivca

Finansijska kriza u Barseloni dovela je do toga da se intenzivno razmišlja o mogućim prodajama već u januaru kako bi se došlo do novca za akviziciju novih pojačanja na gorućim pozicijama štopera i centarfora.

Prvo ime koje se našlo na spisku za odstrel bilo je ono Usmana Dembelea. Francuski reprezentativac nije uspeo dosad da opravda Barseloninu investiciju od preko 140.000.000 evra i samo je na momente demonstrirao veliki talenat kojim je opčinio ljude iz Dortmunda. Imale su povrede ogroman uticaj na to da Dembele praktično nijednog trenutka ne dostigne vrhunac forme u dresu katalonskog velikana, što je dovelo do toga da njegova tržišna vrednost padne za više od pola. Sa 120.000.000 evra u februaru prošle godine na jedva 50.000.000 evra sada. Nije moglo ni da bude drugačije kada je Dembele u sezoni 2019/20 odigrao samo devet utakmica u svim takmičenjima, jednu više od pozicije u kojoj se trenutno nalazi.

Izabrane vesti

Dembele polako traži način da dobije poverenje Ronalda Kumana, koji mu još ne da punu minutažu. Razlog je i oprez klupskih doktora da Francuz posle dugačke pauze ne vrati sve one hronične probleme s zadnjom ložom i mišićima buta zbog kojih je tako dugo i pauzirao. Ipak ni Barselona, pogotovo ne u momentu kada finansijska kriza sve više izjeda klub, nema nameru doveka da čeka Dembelea. Zato je prva vest u katalonskim medijima poruka koja glasi: "U narednih šest meseci igraš za novi ugovor ili odlaziš".

Šta to znači? Naime, Dembele ima potpisanu saradnju sa Barselonom do juna 2022. godine, što znači da će narednog leta ući u poslednju godinu ugovora, odnosno situaciju da u januaru 2022. pregovara sa drugim poslodavcima bez dozvole kluba. I to je situacija koju Barselona po svaku cenu želi da izbegne. Tačnije, ne želi da uđe u takmičarsku 2021/22 bez jasne situacije da li je Dembele igrač za klub ili ne. Da bude sve načisto - Barselona će najkasnije do otvaranja letnjeg prelaznog roka naredne godine ili potpisati novi ugovor s njim i tako rešiti svaku dilemu oko dalje budućnosti ili će ga prodati kako bi povratila bar deo uloženog novca. Koliko će to biti apsolutno zavisi od njegovih igara ove sezone.

On je na osam utakmica, odnosno za oko 324 minuta u svim takmičenjima postigao tri gola i upisao jednu asistenciju. Nije loš učinak, ali francuski ofanzivac mora da pruža dobre igre u kontinuitetu i pre svega pokaže da su povrede ostale za njim i da može da igra na najvišem nivou svetskog fudbala.

To, između ostalog, znači da se zauvek reši dečjih bubica u smislu ostajanja do sitnih sati ispred televizora igrajući video-igrice, da više ne jede masnu i brzu hranu kojom se zatrpavao još dok je bio u Dortmundu, verovatno i pre toga. U prevodu - da potpuno promeni stil života ako želi da bude profesionalni fudbaler i igra za top klubove.

Veliki je to izazov za Dembelea, ali pred njim je šest meseci da bar nešto promeni. U suprotnom, biće žrtvovan kako bi se Barselona ratosiljala njegovog jakog ugovora i delimično ugasila finansijski požar. Možda već u januaru, jer Barsi i dalje nedostaju kvalitetan štoper i napadač, a Memfis Depaj i Erik Garsija neće moći da dođu pre narednog leta.



tagovi

Usman DembeleZimski prelazni rok 2021

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara