Švajnštajger i Klose (Reuters)
Švajnštajger i Klose (Reuters)

Klose u centar: Nekada je Nemačka ulivala strah, danas mladi nemaju lidere i uvrede se posle kritika

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.11.23. | 13:21

"Prepoznatljivi imidž reprezentacije više nije tu..."

Pogađao je metu kao od šale u igračkim danima, bio kralj šesnaesterca, naročito kada bi se u dresu Nemačke obreo na Svetskim prvenstava. Zato ga fudbalska istorija pamti kao najboljeg strelca u istoriji Mundijala. Ali pogađa u centar Miroslav Klose i nakon fudbalske karijere.

U intervjuu za RedaktionsNetzwerk Deutschland, Klose je pričao o reprezentaciji Nemačke i sa nekoliko aspekata ogolio veliku istinu o Pancerima i obelodanio sve probleme zbog koji višestruki šampion sveta nije više rival od kojeg klecaju kolena.

Izabrane vesti

“Igrao sam za reprezentaciju 13 godina i uvek smo imali gro momaka koji su više, manje određivali stvari - na treninzima, u utakmicama i slvačionici. Sada imate mnogo, možda ne previše njih, koji ne žele da preuzmu te zadatke i odgovornost", rekao je Klose i nastavio: "I kada stvari ne idu dobro, prihvatite kritiku. Tim mladim momcima je neophodan neko u koga će gledati i od koga će očekivati da ih vodi kao lider. Što se sadašnje generacije tiče, uprkos svom tom kvalitetu koji poseduje, često imam osećaj da se momentalno osete napadnutim, To nije dobro", rekao je Klose i objasnio da je njemu lično, uvek bila izuzetno važna ta povratna informacija saigrača.

Od 2014. godine Nemačka je doživela tri uzastopna razočaranja na velikim turnirima. Počev od Mundijala u Rusiji 2018. godine kada je na papiru prilično laganu grupu sa Švedskom, Meksikom i Južnom Korejom okončala kao poslednja, preko Eura iz 2021. godine kada je poražena od Engleske već u osmini finala, da bi u Kataru Nemci ponovo stali u grupnoj fazi jer su Španci i Japanci bili ispred.

"Prepoznatljivi imidž reprezentacije više nije tu. A nekada je narativ bio - evo Nemaca, niko nam ništa nije mogao. Toliko smo ih maltretirali, da su nas se plašili. Nismo bili bolji individualno ili taktički, ali smo konstantno bili prisutni. I ko god je želeo da nas pobedi, znao je da će morati da pati i izgara."

Teško da je, posle onog polufinala kada su u srcu Brazila ponizili domaćina i rekordera po broju svetskih tutula sa sedam lopti u mreži, postojala reprezentacija koja nije strahovala od Nemačke. Ali klima je vrlo brzo počela da se menja, već u narednom ciklusu. Najuticajninji igrači poput Klosea, Filipa Lama, Bastijana Švajnštajgera povukli su se iz reprezentacije, u međuvremenu, do 2018. su to učinili Sami Kedira, Mesut Ozil i Žerom Boateng, a 2021. je Aufwiedersehen rekao i Toni Kros, jedan od poslednjih senatora iz Zlatne generacije prvaka sveta. Tomas Miler je tokom 2019. i 2020. godine bio otpisan od strane Joakima Leva, isto je Lev uradio i sa Matsom Humelsom, s tim što na Humelsa nije računao ni Hansi Flik. Stari lideri su nestali, novi nisu stasali.

"Oni će vas uvrediti, upirati prstom, postavljati pitanja - svaki od njih. Umeju da budu dosadni ponekad, ali su neverovatno značajni. Najgore je kada igrači odu kući bez povratne informacije ili se uvrede na kritike", rekao je Klose na račun većine mlađih snaga koje danas čine selekciju Nemačke.

Nedostaje Nemačkoj osim lidera i špic Kloseovih karakteristika, nemilosrdni golgeter koji većinu loptu saigrača pakuje u gol rivala. Uz dužno poštovanje prema Niklasu Filkrugu i Marvinu Dukšu, ovaj dvojac nije na nivou Mirloslava Klosea.

Nemačka kao domaćin Eura, što će i biti 2024. godine, bila verovatno glavni favorit da isti i osvoji. Ali zbog sveta o čemu je Klose pričao, de fakto ne može da se svrsta u krug najužih kandidata za pehar. Zato se Panceri nadaju renesansi novog selektora Julijana Nagelsmana.


tagovi

Miroslav KloseFudbalska reprezentacija Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara