Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Klub Briž je majstor za Superkup

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.07.22. | 14:11

Rival aktuelnog šampiona Belgije u borbi za prvi trofej u sezoni je Gent

Uvod u 120. izdanje belgijskog prvenstva biće duel zvaničnog prvaka Klub Briža i osvajača domaćeg Kupa Genta za Superkup, prvo odličje u sezoni.

Ako je suditi prema istorijatu ovih utakmica, pehar bi trebalo da ostane u trofejnoj sali plavo-crnih, budući da je Klub Briž slavio u 16 od 19 navrata. Bafalosi iz šezdesetak kilometara udaljenog Genta imaju mnogo skromniji učinak – dva poraza i trijumf u poslednjem nastupu 2015. – ali činjenica da su dobili prethodna tri međusobna susreta na Janbrejdel stadionu daje im solidno uporište da se nadaju uspehu.

Izabrane vesti

Oba rivala pretrpela su kadrovske promene, ali manje nego prethodnih godina, pa im neće trebati previše vremena za uigravanje. Klub Briž ima novog trenera Karla Hufkensa koji je bio jedan od pomoćnika Alfreda Šrojdera, naslednika Erika ten Haga na klupi Ajaksa. Nekadašnjem štoperu reprezentacije Belgije ovo je prvi samostalni posao, ali dugo je u klubu za koji je igrao pre desetak godina i do tančina poznaje sistem rada sa prvim timom.

18.00: (2,05) Klub Briž (3,45) Gent (3,60)

Što se tiče rostera, Hufkens više nema na raspolaganju Basa Dosta, drugog najboljeg strelca iz minule sezone i to je nemali hendikep, ali iskusnog Holanđanina ima ko da zameni.

Klub Briž je osvojio titulu šampiona tri puta zaredom i četiri puta u poslednjih pet sezona i tako će ponovo da počne prvenstvo kao favorit. U klub su stigli Bjorna Mejera iz Groningena za šest miliona evra da ojača poziciju levog beka, a Feran Đutgla iz Barselone B plaćen je 5.000.000 i trebalo bi da postane nova napadačka snaga.

Hufkens je na konferenciji za medije izgledao opušteno za svoj prvi zadatak u sezoni: osvajanje Superkupa, ove nedelje protiv Genta.

"Igramo protiv tima koji nam je najviše otežavao posao prošle godine. Želimo da osvojimo taj Superkup, kao i svaku utakmicu. Ne vidim to kao pripremu, ali zapravo je još dosta priprema. Naši internacionalci treniraju samo dve nedelje, a onda nije očigledno da igraju 90 minuta odmah. Ovo je 'živa' utakmica, kako za nas aktere, tako i za navijače", poručio je Hufkens.

Ono što je takođe živo je situacija sa Šarlom de Ketelareom, koji je nedeljama eksplicitno povezivan sa Milanom. Činilo se da je promena neizbežna kada je talentovani ofanzivac izostavljen tokom sparinga protiv Kopenhagena prošle nedelje, ali napadač je odigrao poluvreme protiv Utrehta.

"Čarls je dobro trenirao cele nedelje i fizički je spreman. Ponekad moramo uzeti u obzir i mentalni aspekt fudbalera. Posle malo omdora, Šarl se ponovo pridružio grupi. Sudeći po onome što vidim, nije zauzet transferom. Pun entuzijazam i posvećenost su stopostotno prisutni", dodao je trener Klub Briža.

Kada je reč o Gentu, ekipu su napustili standardni golman Sinan Bolat i ukrajinski polušpic Roman Bezus koji je bio "džoker" Hufkensovog kolege Hejna Vanhazebruka, pa je utisak da su gosti nešto slabiji nego lani.

SUPERKUP BELGIJE

Nedelja

18.00: (2,05) Klub Briž (3,45) Gent (3,60)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

superkup belgijeKlub BrižGent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara