Fudbaleri Levena (©YouTube/Oud-Heverlee Leuven)
Fudbaleri Levena (©YouTube/Oud-Heverlee Leuven)

Klub za koji mnogi nisu čuli se probio do vrha tabele belgijskog šampionata

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.08.22. | 11:37

Barem na nedelju dana su fudbaleri Levena mogli da se pohvale da su najbolji tim u zemlji. Užitak će probati da produže ove nedelje od 21.00 časova na gostovanju jakom Antverpenu

Prošle sezone smo se divili rezultatima Union Sen Žiloaza, a ove je belgijski fudbal, barem na kratko, izbacio novi hit. Do vrha se posle prva dva kola probio malo poznati Leven, a lidersku poziciju će probati da sačuva u nedelju od 21.00 časova, kada će gostovati jednom od favorita u borbi za titulu, Antverpenu.

Aud Heverle Leven, kako glasi njegovo puno ime, nije klub neke duge tradicije i blistavih rezultata. Postoji tek 20 godina, nikada nije osvojio nijedan trofej, a neki od najboljih i najzvučnijih fudbalera koji su do sada nastupali za njega su Slobodan Urošević, Ivan Bandalovski i Ibrahim Some, igrači sa iskustvom igranja u Srbiji.

Izabrane vesti

Ovo je Levenu tek šesta sezona u eliti, nikada nije bio bolje rangiran od 10. mesta, a poslednje dve sezone je okončao na 11. mestu. Ipak, deluje da u klubu imaju dovoljno ambicija da se malo podignu, možda domognu i Evrope, iako je primarna uloga da bude filijala Lestera i da razigrava igrače koji bi mogli da se domognu Premijer lige.

Jer, vlasnik ta dva kluba je isti. Tajlandska kompanija "King Pauer", pod čijim vođstvom su Lisice došle do one senzacionalne titule 2016. godine. Tajlanđani su u belgijski klub ušli dve godine posle tog uspeha, iskoristili su lošu finansijsku situaciju tadašnjeg drugoligaša, a sada je kostur tima značajno drugačiji, sa 16 fudbalera koji nemaju belgijsko državljanstvo. Doduše, među njima su i dvojica fudbalera iz Tajlanda, golman Kavin Tamsačanan i vezista Sirimongkol Ratanapom, ali njihove uloge su minorne.

21.00: (1,63) Antverpen (4,00) Leven (5,30)

Leven je u prva dva kola zabeležio dva sigurna trijumfa, sa po 2:0 je savladao Kortrajk i Vesterlo. To su timovi Levenovog ranga, kojima se predviđa da sezonu završe u donjoj polovini tabele ili pri sredini, današnji rival Antverpen je već mnogo ozbiljniji.

Reč je o timu koji je u poslednje dve sezone igrao plej-of za titulu i koji predstavlja Belgiju u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Tamo je nadomak plasmana u 4. kolo, pošto je u prvom susretu u četvrtak savladao Lilestrem u Norveškoj sa 3:1.

Zato, zaista bi bilo iznenađenje da Leven ostane neporažen. Mada, ako na nešto mogu gosti da računaju, onda je to upravo umor fudbalera Antverpena. Njima je ovo već šesti meč u sezoni (Lilestrem je bio prvi koji im je zatresao mrežu), dok je Levenu tek treći (još nije primio gol).

Strateg Antverpena Mark van Bomel večeras neće moći da računa na Bjerna Engelsa, koji se još nije oporavio od povrede. Ne očekuje se da zaigra ni novajlija Gaston Avila, iako je on počeo da trenira, još nije potpuno spreman. Ono što najviše zanima navijače Crvenih đavola je stanje Tobija Alderverelda. Iskusni štoper nije putovao u Norvešku, takođe ima probleme sa blažom povredom, pa nije poznato javnosti da li će Van Bomel moći da računa na njega.

Leven se na poslednja četiri gostovanja u Antverpenu nije proslavio, tri puta je izgubio, a prošle sezone je izvukao 2:2, nadoknadivši dva gola zaostatka sa poluvremena. Poslednju pobedu u tom gradu je ostvario još 2014. godine.

Zbog Evrope i sistema takmičenja, koji je usled podele bodova praktično omogućio najvećima da u slabijem ritmu igraju ligaški deo, Leven bi mogao večeras konačno da prekine crni niz. Jer, sigurno je domaćim fudbalerima u ovom momentu mnogo važniji duel sa Lilestremom koji ih očekuje u četvrtak. Ipak, ako pričamo o samoj razlici u individualnom kvalitetu, ona je debelo na strani Antverpena, za koji igraju igrači poput Naingolana, Miošija, Fišera, Freja, Valensije...

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

BELGIJA 1 - 3. KOLO

Petak

Klub Briž - Varegem 1:1 (0:0)

/Olsen 47 - Drambajev 69/

Subota

Genk – Epen 4:2 (3:1)

/Pejntsil 3, 9, Hrasovski 37, Ndajišimije 90+2 – Prevljak 32, Čarls Kuk 59/

Kortrajk – Epen 0:0

Šarlroa – Ostende 1:3 (0:1)

/Nkuba 55 – D‘Ese 28, Bacner 66, Ndika Matam 90+6/

Mehelen – Union Sen Žiloaz 3:0 (1:0)

/Šufs 44, Amani 51ag, Ngoj 59/

Nedelja

13.30: (2,80) Standard (3,20) Serkl Briž (2,60)

16.00: (1,70) Gent (3,70) Vesterlo (5,20)

18.30: (1,30) Anderleht (5,50) Seren (10,0)

21.00: (1,63) Antverpen (4,00) Leven (5,30)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1LevenAntverpen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara