Petar Šegrt (©Reuters)
Petar Šegrt (©Reuters)

Ko je hrvatski Ajnštajn zbog kojeg su borbe za kozji leš pale u drugi plan?

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.02.24. | 10:36

Ekscentrični Petar Šegrt pravi čuda sa fudbalskom selekcijom Tadžikistana na Azijskom kupu u Kataru

Šegrt je naziv i status deteta koje kod nekog majstora izučava zanat, a u slučaju Tadžikistana - nacionalni heroj. Petar Šegrt je hrvatsko-nemački trener, koji je bivšu sovjetsku republiku - u kojoj je nacionalni sport buzkaši, gde se dve ekipe vitezova na konjima takmiče za kozji leš (neka vrsta izvornog poloa) - do četvrtfinala Azijskog kupa. Fudbal je sada ponovo u modi, a Tadžikistan se u petak protiv Jordana bori za polufinale kontinentalnog prvenstva (12.30).

Ovaj 57-godišnji Hrvat je sila prirode kakvu azijski fudbal nije video od kada je pokojni Ivica Osim pre deceniju i po bio na čelu Japana. U ritualu koji je sada stekao kultni status među sedmom silom u Tadžikistanu, Šegrt potroši oko četvrtine dodeljenog vremena na konferenciji za medije rukujući se sa svakim novinarom koji prisustvuje njegovim brifinzima pre utakmice.

Izabrane vesti

Duga, talasasta, seda kosa i brkovi, pomalo kao Albert Ajnštajn, služe samo da upotpuni sliku. Koliko god Tadžikistan bio impresivan na terenu, Šegrt se pobrinuo da budu podjednako zabavni i van njega.

Kao jedinom debitantu na ovom Azijskom kupu, većina predviđanja pre turnira glasila su da će Persijski lavovi da završe na dnu Grupe A, ali od samog početka i uvodnog duela protiv Kine Aleksandra Jankovića bilo je jasno da je ovo nacija koja nije nameravala da ode bez "ispaljenog metka".


12.30: (3,80) Tadžikistan (3,20) Jordan (2,10)

Živahan i agresivan van lopte, Tadžikistan ima pravo na epitet najimpresivnijeg debitanta Kupa Azije u dugom periodu. Da je imao bolju realizaciju, stvari su mogle da budu još bolje, ali prema određenoj statistici koja meri broj stvorenih šansi, Šegrtovi puleni su na istom nivou kao Japan i Iran, i ispred Katara i Uzbekistana.

Tadžikistan je prešao put od alternativca i gubitnika do odvažnog autsajdera, i sada spada u red favorita iz senke. Na tri pobede je od najneverovatnijeg trijumfa u istoriji Azijskog kupa.

Šegrt je na jedinstven način govorio o tome da je Tadžikistan već dva puta osvojio Kup Azije. Prvi put kada je prošao grupu, a zatim kada je eliminisao Ujedinjene Arapske Emirate u osmini finala. Kako je primetio, igrači su toliko slavili posle tih podviga, da je bio iznenađen što hotel u kojem su smešteni i dalje stoji na istom mestu.

S obzirom na to da je fudbalski savez Tadžikistana sada povećav pobedničke bonuse tima i pomogao da dva aviona prijatelja, porodice i navijača dolete iz Dušanbeja uoči četvrtfinala, pritisak je na igračima da održe san.

Međutim, kako je

Šegrt

tvrdio pre meča, to je pritisak koji je zapravo privilegija.

"Svi su se smejali kada smo rekli da Tadžikistan može da ide u drugi krug. Svi su se smejali kada smo rekli da Tadžikistan može u četvrtfinale. Autsajder je spreman za polufinale", poručio je smelo Petar Šegrt.

A, ko je, zapravo taj ekscentrični stručnjak?

Petar Šegrt je rođen u Đurđevcu, u Hrvatskoj, 1966, ali je odrastao u Baden-Virtembergu u Nemačkoj. Tamo je išao u školu i igrao fudbal. Svi klubovi u njegovoj aktivnoj karijeri su iz Baden-Virtemberga, a najpoznatiji je Valdhof Manhajm. Kao trener se potom preselio u Rursku oblast, Duizburg i Bohum, ali uvek u mladi ili B tim.

Šegrt je na poziciju prvog trenera došao u Austriji, ali u manjim klubovima. Prvi posao u nacionalnom timu dobio je u Gruziji. Čak je ostao i kada se završio vojni sukob sa Rusijom 2008. godine, iako ga je devojka zamolila da se vrati kući, a čak mu je i Joahim Lev savetovao da ode.

Posle kluba na Baliju, zatim u Indoneziji, pa u BiH, usledila je pozicija nacionalnog selektora u Avganistanu, a zatim na Maldivima. Šegrt je selektor Tadžikistana od 2022. godine. Prvi put ga je odveo do Kupa Azije i odmah stigao do četvrtfinala.

Koliki su odjek napravili Persijski lavovi govori podatak da će delegaciju u Kataru da poseti Emomali Rahmon. Rahmon je predsednik države i na vlasti je od 1992. godine. Nazivaju ga "vođom nacije" i nekoliko puta je menjao zakone kako bi što duže ostao na čelu. Za naslednika je izabrao jednog od svojih sinova. Inače, Tadžikistan se smatra jednom od najrepresivnijih država. Bivša republika Sovjetskog Saveza, koja se graniči sa Avganistanom, Uzbekistanom, Kirgistanom i Kinom, nisko je rangirana u većini indeksa ljudskih prava.


Šegrt ponekad provede po dva meseca u Tadžikistanu i više puta je isticao da je prelep, posebno zato što je pejzaž tako divlji. Međutim, to mu takođe otežava posao posmatranja igrača. Putevi su u lošem stanju, vozova nema, a vazdušni saobraćaj je takođe veoma ograničen. Jedanaest njegovih igrača igra u inostranstvu, u Bugarskoj, Moldaviji i Maleziji. Jedan zarađuje novac u Iranu.

Svetsko prvenstvo 2026. u SAD, Meksiku i Kanadi održaće se sa 48 ekipa. Tadžikistan definitivno ima šansu. Savez, koji vodi predsednikov sin, još nije produžio ugovor sa

Šegrtom

.

"Tadžikistan je definitivno moja prva opcija za razgovor. Morao sam ponovo nešto da radim. Dve godine sam sedeo kod kuće zbog Kkrone. Morao sam ponovo nešto da radim, morao sam ponovo da zaradim novac

", zahvalan je Šegrt što je dobio posao 2022. godine.

Zahvaljujući Vikipediji, svako ko traži ime

Petar Šegrt na internetu naići će na fotografiju na kojoj će većina ljubitelja fudbala verovatno prepoznati

Dragoslava Stepanovića

, nekadašnjeg trenera Ajntrahta iz Frankfurta i Leverkuzena.

"

Da

", rekao je

Petar Šegrt. "Čuo sam to mnogo puta".

Međutim, njegov sadašnji izgled doneo mu je drugačiji nadimak.

"U Tadžikistanu me zovu Ajnštajn".

Ovaj Šegrt je definitvno postao majstor.

AZIJSKI KUP - ČETVRTFINALE

Petak

12.30: (3,80) Tadžikistan (3,20) Jordan (2,10)

16.30: (3,25) Australija (3,15) Južna Koreja (2,35)

Subota

12.30: (4,20) Iran (3,45) Japan (1,90)

16.30: (2,60) Katar (3,05) Uzbekistan (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Azijski kupreprezentacija TadžikistanaPetar Šegrt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara