(Reuters)
(Reuters)

Ko kaže da je Ker nezamenjiva? Raso skratila muke celoj naciji i odvela Australiju u nokaut fazu

Vreme čitanja: 3min | pon. 31.07.23. | 14:25

Domaćin Mundijala preživeo grupnu fazu i nastavio san o svetskoj tituli na domaćem terenu, Nigerija ponovo odbranila čast Afrike

U izostanku Sem Ker najviši stepen odgovornosti preuzela je Hejli Raso. Zahvaljući kombinaciji majstorstva i snalažljivosti igračice Real Madrida Australija je trijumfovala protiv Kanade 3:0 i plasirala se u osminu finala Svetskog prvenstva za žene. Dalje ide i Nigerija kojoj je bod iz utakmice protiv Republike Irske bio dovoljan za prolaz u nokaut fazu 0:0.

Tenzija i nespokoj uvukli su se među australijske navijače pred odlučujući meč protiv Kanade. Poraz od Nigerije stavio je domaćina u neugodnu poziciju, jer je ekipa Tonija Gustavsona morala da pobedi nepredvidivu Kanadu pred 30.000 gledalaca na Melburn Rektengular stadionu. Da imaju snage da se izbore s pritiskom očekivanja domaće javnosti popularne Matilde pokazale su praktično od prvog sudijskog zvižduka. Prava opsada gola rezultovala je golom već u 11. minutu. Čitava akcija rešena je u samo četiri poteza. Golman Mekenzi Arnold poslala je prezican pas do sredine terena, usledila je saradnja Arsenalovog tandema Kejtlin Ford – Stefani Ketli, dok je egzekuciju izvršila članica Real Madrida Hejli Raso milimetarski preciznim udarcem sa oko 15 metara.

Izabrane vesti

Da bar u ovoj fazi turnira može da bude dostojna zamena za prvu zvezdu tima Sem Ker, Raso potvrđuje u finišu prvog poluvremena. Golman Kanade Kajlen Šeridan očajno je procenila let lopte prilikom kornera, zaplivala u prazno, a uz malo sreće lopta dolazi do Raso koja još jednom daje nadu australijskim navijačima da bi mogla da bude pravi oslonac državnog tima u nastavku Mundijala. Vođstvo od 2:0 zadovoljilo je polufinalistu prethodnih Olimpijskih igara, dok se Kanada već nakon 45 minuta igre pomirila da joj je jedina šansa za prolaz eventualni trijumf Republike Irske nad Nigerijom, u duelu koji je igran istovremeno na Sankorp stadionu u Brizbejnu.

Početak drugih poluvremena doneo je novu promenu u Melburnu kada je Meri Fauler povećala vođstvo Australije na 3:0. U tim trenucima je u 1.700 kilometara udaljenom Brizbejnu Nigerija pritiskala Irsku svim silama, nije kalkulisala igrom na bod koji ju je vodio u osminu finala, ali je i propuštala velike šanse. U dva navrata je Kortni Brosnan refleksnim reakcijama u poslednjem trenutku sprečavala Asisat Ošoalu da potvrdi prolaz Super Orlica među 16 najboljih na svetu. Kako se meč bližio kraju Nigerija se možda i podsvesno povukla i prepustila posed ostrvskoj selekciji. Ipak to nije previše koristilo Irskoj jer sa loptom u nogama nisu uspevale da zaprete ozbiljnije pa je ostalo 0:0. Nigerija na ovaj način postala prva afrička selekcija koja je uspela da se dva puta zaredom plasira u nokaut fazu Svetskog prvenstva, ponovivši uspeh sa prvenstva 2019. u Francuskoj.

Australija će u osmini finala kao pobednik grupe B igrati protiv drugoplasiranog tima iz D. To će verovatno biti Danska, iako treba pomenuti da i Kina još ima teoretske šanse. Rival Nigerije biće Engleska.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

Tokom SP za žene, priključi se Mozzartovom takmičenju "Osvoji za nju" gde imaš priliku da osvojiš preko 450 vrednih nagrada, odnosno 20 nagrada svakog dana takmičenja - prva je Samsung Galaxy Z flip 4, druga vikend za dvoje u hotelu Ramonda, treća vaučer Belodore parfimerije od 25.000 dinara, četvrta vaučer Fashion&Friends od 12.000… u uz svaku nagradu ide i novčani dodatak. I TAKO SVAKOGA DANA!

Prvi takmičarski dan je počeo u sredu 19. jula, u 16 časova i traje do sutradan u isto vreme. Rang-lista će biti vidljiva na kraju svakog od 23 takmičarska dana i uvek dostupna na sajtu.

Tačno u 16.00 časova biće objavljen novi dnevni izazov, koji je potrebno ispuniti u narednih 24 časa, kako bi se kvalifikovao za neku od nagrada. Učestvuju samo web tiketi.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ŽENE – 3. KOLO


GRUPA B

Kanada – Australija 0:3 (0:2)

/Raso 9, 39/ Fauler 58/

Republika Irska – Nigerija 0:0



tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeženski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara