Andrea Pirlo (©AFP)
Andrea Pirlo (©AFP)

Ko kaže da je zalutao u trenerske vode? Pirlo igra najlepši fudbal u Turskoj, a sada bi mogao da preuzme Fenerbahče

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.04.23. | 15:29

Žoržu Žesusu se drma klupa, Italijan iskočio u prvi plan kao potencijalna zamena

Rešio je Andrea Pirlo leta prošle godine da izađe iz svojevrsne zone komfora i otisne se u nepoznato. Kako drugačije tumačiti potez igračke legende Milana i Juventusa da preuzme turskog prvoligaša Fatih Karagumruk. Posao na Bosforu tek mu je drugi trenerski angažman, pošto je prethodno imao relativno neuspešnu epizodu na klupi torinske Stare dame pre dve sezone. Pirlo jeste osvojio trofej državnog kupa, ali su četvrta pozicija u Seriji A i eliminacija od Porta u osmini finala Lige šampiona nedovoljno dobri za renome velikana iz Pijemonta.

S obzirom na takav neubedljiv start menadžerske karijere malo ko je očekivao da će više pružiti u Turskoj. A, bar posmatrajući sa aspekta načine igre njegovog tima, to jeste uradio. Osma pozicija na tabeli u prvenstvu nakon 28. kola korektno je dostignuće za klub koji se tek od 2020. ustalio u najvišem rangu takmičenja, ali nije to ono što Pirlov tim izdvaja od ostalih. Karagumruk igra atraktivan fudbal na gol više, treća je ekipa u ligi po efikasnosti i stiče sve više simpatija neutralnih ljubitelja fudbala.

Izabrane vesti

Da nije zalutao u trenerski posao kako se mnogima činilo pre dolaska u Tursku vidi se na još nekim naizgled sitnicama, poput one da je očigledno uspeo da ukroti neobuzdanu zver u sunarodniku Fabiju Boriniju. Bivši igrač Rome, Liverpula, Milana... igra sezonu života, dao je 17 golova za Karagumruk i drugi je strelac lige iza neprikosnovenog Ekvadorca Enera Valensije.

Sve ove pozitvne stvari oko Pirlovog angažmana u Istanbulu navele su Fenerbahče da ozbiljno razmisli o Italijanu kao nasledniku kako stvari stoje odlazećeg Žorža Žesusa. Prema pisanjima turskih medija, portugalski stručnjak je u lošim odnosima sa navijačima, a i predsednik kluba Ali Koč ima sve manje strpljenja za trenera trofejnog sa Benfikom i Flamengom, ali ne tako uspešnog sa Fenerbahčeom. Jasno je da ni ove sezone šampionska titula neće biti vraćena na „Šukru Saračoglu“ jer omraženi rival Galatasaraj ima devet bodova više u finišu sezone. Žesusovom statusu nije doprinela ni eliminacija od Sevilje u osmini finala Lige Evrope, koja se ne može nazvati neuspehom s obzirom na snagu protivnika, ali ne zadovoljava apetite Kanarinaca, a ugovor mu svakako ističe na leto.

Pirlov ugovor sa Karagumrokom ističe na kraju sezone i iz njegovih medijskih nastupa prethodnih sedmica može da se nasluti spremnost da se okuša u nekom većem klubu, pritom ne menjajući zemlju. Na konferenciji održanoj po završetku prethodne utakmice Pirlo je rekao da ima važeći ugovor sa Karagumrokom do juna, a da će tek nakon toga razmatrati dalje ponude. Više je puta isticao da se prijatno oseća u Istanbulu, pa je i to iskra koja bi mogla da rasplamsa vatru u čitavom poslu.

Prethodnih dana na mahove se stidljivo pominjao i Trabzon kao potencijalno buduće odredište za nastavak trenerske karijere, ali je ta opcija propala dolaskom Nenada Bjelice u redove još uvek aktuelnog šampiona države.

U slučaju da preuzme Fenerbahče što svakim narednim danom deluje realnije, Pirla bi veliki zadatak sačekao već u početnom delu sezone. U slučaju da ostane drugi na tabeli u prvenstvu Turske, Fener bi igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, u kojoj nije bio još od 2008. što je poražavajući podatak za klub takvih finansijskih mogućnosti.


tagovi

Andrea Pirlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara