(©Reuters)
(©Reuters)

Ko s kim u Evropi: Voša sanja Rijeku ili Rapid, a mori je Ajaks; Radnički od Budućnosti do Kopenhagena

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.05.24. | 21:27

TSC ima garantovano takmičenje do zime, Partizan nema, Zvezda na korak od LŠ

Gotovo je! Pala je zavesa na Mozzart Bet Superligu za ovu sezonu, makar kada je Evropa u pitanju, ostalo je tamo pri dnu da se odigra baraž za dva mesta za narednu takmičarsku godinu.

Tragičari poslednjeg kola su fudbaleri Radničkog iz Kragujevca, koji su ispustili vođstvo od 2:0 protiv Partizana u Beogradu i to ih je koštalo pada na peto mesto tabele. Samim tim i silaska iz kvalifikacija za Ligu Evrope u kvalifikacije za Ligu konferencije. I umesto garantovane četiri, imaće dve utakmice na međunarodnoj sceni. Za više od toga moraće dobro da se pomuče.

Izabrane vesti

Profitirala je Vojvodina, koja se u poslednjoj rundi popela na poziciju broj četiri i sve ono što se smešilo Kragujevčanima, uzele su Lale.

Da sumiramo onda kako će izgledati evropski put srpskih klubova predstojećeg leta.

VOJVODINA

(©Starsport)(©Starsport)

Vojvodina je, dakle, završila kao četvrta i igraće u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Sa svega 5.555 bodova Lale će startovati od drugog kola i neće biti povlašćene. Na današnji dan projekcija njihovih mogućih protivnika kaže: Ajaks (Holandija), Braga (Portugalija), Molde (Norveška), Šerif (Moldavija), Hapoel Ber Ševa (Izrael), Genk (Belgija), Rapid Beč (Austrija), Rijeka (Hrvatska), Trabzon (Turska).

Ukoliko bi Vojvodina prošla dalje, još dva kola bi je čekala do grupne faze Lige Evrope. Ukoliko bi „lale“ tu ispale, preselile bi se u 3. kolo kvalifikacija za Ligu konferencije. Ni tamo ne bi bile nosilac na žrebu. A, u velikom krugu mogućih protivnika su: FK Kopenhagen (Danska), Gent (Belgija), Bašakšehir (Turska), Kluž (Rumunija), Midtjiland (Danska), Legija (Poljska), Makabi Haifa (Izrael), Jurgorden (Švedska), Utreht/Go Ahed Igls (Holandija), CSKA Sofija (Bugarska), Omonija (Kipar), Žalgiris (Litvanija), Gimarais (Portugalija), Astana (Kazahstan), Riga (Letonija), Olimpija (Slovenija), Dnipro (Ukrajina), AEK Atina (Grčka), Nefči (Azerbejdžan), Linfild (S. Irska), KuPS (Finska), Zrinjski (BiH), Maribor (Slovenija), Hajduk (Hrvatska), Aris (Grčka), Brejdablik (Island).

Ukoliko bi prošla 3. kolo, Vojvodina bi imala još jednu prepreku do grupne faze Lige konferencije.

RADNIČKI KRAGUJEVAC

(©Starsport)(©Starsport)

Sve ovo što smo pisali za Vojvodinu, bilo je „predviđeno“ za Radnički sve do finiša današnjeg meča u Humskoj. Ovako, Radnički će morati sreću da okuša u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

A, to znači da tim sa „Čika Dače“ ako ne prođe drugo kolo, iz kojeg će krenuti evropsku misiju, neće imati priliku za popravni.

Radnički će krenuti iz drugog kola kvalifikacija i tamo neće biti nosilac. Široka je lista njegovih mogućih protivnika. Tu su: FK Kopenhagen (Danska), Gent (Belgija), Bašakšehir (Turska), Kluž (Rumunija), Midtjilend (Danska), Legija (Poljska), Makabi Haifa (Izrael), Jurgorden (Švedska), Utreht/Go Ahed Igls (Holandija), CSKA Sofija (Bugarska), Omonija (Kipar), Žalgiris (Litvanija), Gimarais (Portugalija), Astana (Kazahstan), Riga (Letonija), Olimpija (Slovenija), Dnipro (Ukrajina), AEK Atina (Grčka), Linfild (S. Irska), KuPS (Finska), Zrinjski (BiH), Hajduk (Hrvatska), Brejdablik (Island), Osijek (Hrvatska), Didelanž (Luksemburg), Spartak Trnava (Slovačka), AEK Larnaka (Kipar), Austrija Beč (Austrija), Budućnost (Crna Gora), Ararat Jermenija (Jermenija), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Vaduz (Lihtenštajn), DAC Streda (Slovačka), Škendija (Makedonija), Fehervar (Mađarska), Mlada Boleslav (Češka), Banjik Ostrava (Češka), Sent Miren (Škotska), B36 (Farska Ostrva), Univerzitatea (Rumunija), Cirih (Švajcarska), Sent Galen (Švajcarska), Partizani Tirana (Albanija).

Ako bi Kragujevčani prošli u naredno kolo, a morali bi da imaju malo sreće na žrebu, onda bi im lista mogućih rivala bila ista kao Vojvodini, koju smo nabrojali.

To je sve, naravno, promenljiva kategorija, jer će biti ispadanja, iznenađenja...

TSC

(©Starsport)(©Starsport)

Još jedna fantastična sezona za Topolčane. Imaju obezbeđenu dugu evropsku jesen drugu godinu zaredom.

TSC će krenuti u Evropu iz četvrtog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Pobeda u tom dvomeču donela bi im grupnu fazu tog kupa, a ako bi ispali, automatski bi se preselili u grupu Lige konferencije.

Mogući protivnici TSC-a u Ligi Evrope su: Ajaks (Holandija), Braga (Portugalija), LASK (Austrija), Molde (Norveška), Plzenj (Češka), Dinamo Kijev (Ukrajina), Ludogorec (Bugarska), Sparta Prag (Češka), Šerif (Moldavija), Malme (Švedska), APOEL (Kipar).

PARTIZAN

(©Starsport)(©Starsport)

Iako je osvojio drugo mesto, Partizan se ne nalazi u sjajoj poziciji pred Evropu. Najpre zato što na terenu izgleda jako slabo, a drugo, zato što nema osiguranu grupnu fazu bilo kojeg evro kupa. Ukratko: Partizan mora makar jednog protivnika da izbaci, u bilo kojem takmičenju, da bi osigurao dugu evropsku jesen.

Crno-beli će posle sedam godina igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Kako će im izgledati konačna lista mogućih protivnika zavisiće od raspleta u italijanskom prvenstvu, ali na današnji dan na putu Parnom valjku stoje: Slavija Prag (Češka), Red Bul Salcburg (Austrija) i Fenerbahče (Turska).

Ukoliko bi prošli dalje, na listu potencijalnih rivala dodaju se Benfika (Portugalija) i Rendžers (Škotska).

Ako, pak, Partizan ispadne, seliće se u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Dobra okolnost je što bi tamo bio nosilac na žrebu. To znači da bi mu mogući protivnici bili: Hapoel Ber Ševa (Izrael), Genk (Belgija), Rapid Beč (Austrija), Rijeka (Hrvatska), Trabzon (Turska), Lugano (Švajcarska), Krivbas (Ukrajina).

Ukoliko bi crno-beli prošli dalje, za mesto u grupnoj fazi Lige Evrope mogući rivali bili bi im: Bešiktaš (Turska), Helsinki (Finska), Flora (Estonija), FCSB (Rumunija), Ki Klaksvik (Farska Ostrva), Šamrok (Irska), Servet (Švajcarska), Linkoln (Gibraltar), Nju Sejnts (Vels), Pjunik (Jermenija), Harts (Škotska).

Kad bi se desilo da Partizan ne prođe 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, onda bi išao u 4. kolo kvalifikacija za Ligu konferencije. A, tamo bi mogao da odmeri snage sa: Omonijom (Kipar), Žalgirisom (Litvanija), Trabzonom (Turska), Gimaraisom (Portugalija), Astanom (Kazahstan), Rigom (Letonija), Olimpijom (Slovenija), Dniprom (Ukrajina), AEK-om (Grčka), Nefčijem (Azerbejdžan), Linfildom (S. Irska), KuPS-om (Finska), Zrinjskim (BiH), Mariborom (SLovenija), Hajdukom (Hrvatska), Arisom (Grčka), Brejdablikom (Island), Luganom (Švajcarska), Krivbasom (Ukrajina).

CRVENA ZVEZDA

(©Starsport)(©Starsport)

Najjednostavniji put ima Crvena zvezda: ili će igrati u Ligi šampiona ili u Ligi Evrope.

Zvezda je nosilac u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i potencijalni protivnici su joj: Jang Bojs (Švajcarska), Karabag (Azerbejdžan), Galatasaraj (Turska), Slovan Bratislava (Slovačka), Bode Glimt (Norveška).

Ukoliko ne prođe, Zvezda će igrati u grupnoj fazi Lige Evrope.


tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanFK VojvodinaTSC Bačka TopolaRadnički KragujevacMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara