Navijači Urartua (©Star sport)
Navijači Urartua (©Star sport)

Ko se vratio u Jermeniju, vratio se: Šampion bez šestorice "nestalih", Alaškert, Noa i Gandžasar u najpovoljnijoj situaciji

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.05.20. | 10:09

Posle dva i po meseca pauze nastavlja se šampionat u zemlji gde prema legendi stala Nojeva barka. Jerevan odustao od daljeg takmičenja

Koga nema, bez njega se mora. Baš ta deviza važi u zemlji gde se po legendi zaustavila Nojeva barka i počeo novi život nakon potopa. Fudbalsko takmičenje u Jermeniji nastavlja se danas posle više od dva i po meseca tapkanja u mestu usled pandemije virusa korona, zbog čega situacija u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu nimalo nije ružičasta. Jedan klub je odustao od daljeg učešća u Premijer ligi, a gomila igrača nije uspela da se vrati u Jermeniju.

Jerevan je, dakle, zbog finansijskih i tehničkih problema bio prinuđen da ne nastavi sezonu, pa u finalni deo takmičenja ulazi devet ekipa. Neposredno pred nastavak timovi su igrali prijateljske utakmice, na kojima su često registrovani veoma čudni rezultati. Logično, imajući u vidu da igrači nisu trenirali gotovo osam sedmica, i pride su dane provodili u karantinu.

Izabrane vesti

Odlučujuć faktor u finišu sezone, bez sumnje, mogla bi da bude činjenica da su pojedini čelnici zabranjivali svojim igračima da napuste zemlju tokom perioda karantina. Ispostavilo se da je to bila prava odluka, jer su oni nešto liberalniji ili savesniji, sada u ogromnom problemu. Možda je najbolji primer Ararat Jermenija, kojoj trenutno nedostaje šest igrača, uglavnom iz Rusije, i još nije jasno kada će moći da se vrate klupskim obavezama. Čak i da se danas vrate, moraju da budu u karantinu, a zatim da se vrate na trening, što je ozbiljan gubitak za vodeći tim lige i branioca titule. Tek srpski golman Stefan Čupić se pridružio timu.

Četvrtoplasirani Širak, sa tri boda manje od Ararat Jermenije, u relativno je povoljnijem položaju, jer mu nedostaje samo srpski napadač Uroš Nenadović, koji se dokazao u proteklom periodu dokazao u jermenskom šampionatu noseći dres Alaškerta. Boje tima iz Đumrija brane još dvojica Srba, defanzivci Marko Prljević i Bogdan Miličić.

Artjom Simonjan i Serob Grigorjan nedavno su se vratili u Pjunik, koji zauzima sedmo mesto, pa ih je teško zamisliti na listi potencijalnih aduta trenera Romana Berezovskog za duel sa liderom. Sergej Ševčuk, Denis Mahmudov i Salomon Nirisarike trenutno nisu u timu.

Lori i Urartu su obezglavljeni. Glavni treneri David Kampanja i Aleksandar Grigorjan nisu u Jermeniji.

Sa ove tačke gledišta, Alaškert, Noa i Gandžasar, čiji su igrači ostali na okupu i tokom pandemije, nalaze se u najpovoljnijoj situaciji.

U ovom, 18. kolu Gandžasar će dobiti tri boda, pošto je protivnik izbrisani Jerevan. Ostale četiri utakmice potencijalni su vrlo zanimljive. Pjunik možda nema priliku da se bori za titulu, definitivno ima čemu da se nada u sudaru sa Ararat Jermenijom. U pogledu kvaliteta, prednost je malo na strani aktuelnog prvaka, ali on u susret ulazi bez šestorice standardnih prvotimaca koji nisu uspeli da se još vrate u zemlju.

Alaškert, koji je na drugoplasiran sa dva boda manje od lidera, ugostiće Nou, koji je stacioniran na 6. mestu, ali razlika između ove dve ekipe je svega četiri boda. Domaćin nije štedeo nikoga na poslednjim prijateljskim mečevima. Ekipa Armena Adamjana, koji računa na Ognjena Čančarevića, Aleksandra Miljkovića i poznatog nam iz Slobode i Borca Tijaga Galvaa, u raspucanom raspoloženju iščekuje nastavak sezone. Za razliku od Alaškerta, Noa je zabeležio tri moguća rezultata u tri sparing duela.

Teško je pronaći favorita u meču Ararat Jerevan - Urartu. Domaćin, koga sa klupe vodi nekadašnji ruski reprezentativac Igor Kolivanov, duže vreme je bio lider Premijer lige, a trenutno je na 5. mestu sa pet bodova manje od imenjaka. Urartu, nekadašnji Banants, nije se istakao sjajnim nastupima u pripremnom delu.

Dekoracija prve runde nastavka nesumnjivo je regionalni derbi. Nažalost, jedan od glavnih ukrasa derbija, navijač, ne može da bude prisutan na utakmici između Širaka i Lorija.


tagovi

Jermenija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara