Jerkin Tapalov, reprezentativac Kazahstana (©AFP)
Jerkin Tapalov, reprezentativac Kazahstana (©AFP)

Koje reprezentacije su zaista najniža liga evropskog fudbala?

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.03.22. | 11:55

Prvi mečevi plej-auta za opstanak u C diviziji na programu su ovog četvrtka od 18 časova, Estonija će ugostiti Kipar, a Moldavija Kazahstan

Liga nacija je donela određenu dozu uzbuđenja i takmičarskog duha u prijateljske utakmice, jedna je od boljih promena koje je UEFA u skorije vreme donela. Jasno nam crta koja reprezentacija je u kom rangu, a danas od 18 časova je borba među selekcijama koje ne žele da se nađu na samom dnu tog lanca. Igraju se prvi mečevi plej-auta za opstanak u C diviziji, Moldavija će u Kišinjevu dočekati Kazahstan, a u isto vreme će u Talinu snage odmeriti Estonija i Kipar.

Svaka od te četiri reprezentacije je bila poslednja u svojim grupama u C diviziji. Najgora je bila Moldavija, koja je osvojila samo jedan bod u konkurenciji Slovenije, Grčke i tzv. Kosova. Estonija je sa tri poena završila takmičenje iza Jermenije (novog člana B divizije), Makedonije i Gruzije, a sa po četiri boda grupnu fazu su okončali Kipar i Kazahstan. Od Kiprana su bili bolji prvoplasirana Crna Gora, Luksemburg i Azerbejdžan, Kazahstan je bio nedostojan rival Albaniji, Belorusiji i Litvaniji.

Izabrane vesti

U plej-autu se igra dvomeč, a pobednici tih duela će ostati u C diviziji. Poraženi će završiti u rangu u kojem su još Malta, Letonija, Andora, Lihtenštajn i San Marino. Dva upražnjena mesta u trećem rangu takmičenja popuniće Farska Ostrva i Gibraltar, pobednici svojih grupa u D diviziji.

Kazahstanski mediji su zgroženi što je njihov nacionalni tim uopšte u ovakvoj situaciji. Portal Sport.kz dovodi u pitanje sposobnost čelnih ljudi Fudbalskog saveza Kazahstana, kao i njihovu odluku da selektora Talgata Bujsufinova smene tek početkom marta, a ne još ranije, kada su ostvareni očajni rezultati u Ligi nacija i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ekipu je pre dve nedelje preuzeo Andrej Karpovič, koji inače istovremeno vodi i prvoligaša Kizilžar, a on će večeras da debituje na klupi. Nije imao priliku ni da se upozna sa igračima pre ovog okupljanja.

18.00: (3,00) Moldavija (2,70) Kazahstan (3,60)

Moldavija je takođe smenila selektora, ali još u decembru. Ekipu je preuzeo Sergej Kleščenko, koji je vodio tim u januaru u prijateljskim mečevima sa Ugandom i Južnom Korejom. Barem je „osetio“ atmosferu u svlačionici.

Kazahstan i Moldavija su se sastali pet puta od raspada Sovjetskog Saveza, ali nikada u takmičarskim mečevima. Sve su bile prijateljske. Prva dva susreta, 2008. i 2010. pripala su Moldaviji sa po 1:0, ali od tada istočnoevropska država kroz koju protiče Dunav više nijednom nije savladala rivala. Poslednji njihov okršaj gledali smo u februaru 2019, Kazahstan je tada slavio sa 1:0.

18.00: (2,30) Estonija (2,95) Kipar (3,60)

Za razliku od njih, Estonija i Kipar su odigrali do sada četiri takmičarska meča. Sve u kvalifikacijama za Mundijal. Prva tri su završeni bez pobednika, a poslednji, u septembru 2017. godine pripao je Estoniji u Talinu sa 1:0.

Revanš mečevi plej-auta za opstanak u C divizije na programu su 29. marta.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA NACIJA, C DIVIZIJA – PLEJ AUT (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

18.00: (3,00) Moldavija (2,70) Kazahstan (3,60)

18.00: (2,30) Estonija (2,95) Kipar (3,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Reprezentacija Kazahstanareprezentacija Estonijereprezentacija KipraLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara