Navijači Independijentea iz Medeljina (©AFP)
Navijači Independijentea iz Medeljina (©AFP)

Kolumbija: Medeljin, neosvojiva Independijenteova tvrđava

Vreme čitanja: 4min | sre. 16.02.22. | 23:10

Apertura: DIM bez poraza na 24 vezane utakmice na svom stadionu Atanasio Žirardot

Posle poraza u Bogoti od La Ekidada, Deportivo Independijente iz Medeljin noćas (02.15) će tražiti pobedu na stadionu Atanasio Žirardot i priključak za vrh tabele i produžetak niza od 24 utakmice bez poraza na svom terenu. Pred njim je duel protiv Juniora iz Barankilje, koji nema dobar učinak kao gost, ali se nada da će se taj trend promeniti.

Obe ekipe spadaju među G7 Kolumbije - velikih sedam - gde su još Atletiko Nasional, Miljonarios, Independijente Santa Fe i čuveni dvojac iz Kalija, Amerika i Deportivo. U periodu od 1948. do 2021. godine, dakle u protekle 73 godine i 92 izdanja profesionalne kolumbijske Kategorije A, više od 90 odsto trofeja osvojili su klubovi iz G7. Preciznije 80 puta, dok je ostatak lige uspeo da ih u tome spreči tek u 12 navrata.

Izabrane vesti

Iako je sa popriličnim zakašnjenjem u odnosu na ostale velike klubove krenuli u osvajanje trofeja, danas kada pogledate večnu listu šampiona, ne biste ni pretpostavili da prve tri decenije klub iz Barankilje nije osvojio nijedan trofej. Junior se prvi put u toj ulozi našao 1977. godine pod vođstvom kapitena i trenera Huana Ramona Verona, inače oca nadaleko čuvenog Huana Sebastijana Verona. Danas se popularne Ajkule nalaze na deobi četvrtog mesta sa devet osvojenih titula, koliko još ima i Independijente Santa Fea iz prestoničke Bogote.

02.15: (2,35) Independijente (2,90) Junior (3,25)

S druge strane, Independijente iz Medeljina je u prvoj deceniji jedinstvenog kolumbijskog prvenstva upisao dve titule šampiona i bio je trofejniji klub od gradskog rivala Atletiko Nasionala, koji je gotovo prve tri decenije ligaškog sistema posedovao tek jednu titulu. Moćnici sa planine, kako glasi popularan nadimak ovog kluba, od današnjih šest pehara prvaka Kolumbije, što ih stavlja na sedmo i poslednje mesto liste velikana, čak četiri je osvojio ulaskom u novi milenijum, što znači da se gotovo pola veka čekalo na povratak trofeja u crveni deo Medeljina. Kvota u Mozzartu na igru 3+ u Medeljinu je 2,00.

I ove sezone, kao i u mnogim prethodnim, oba tima nalaze se u najužem krugu pretendenata za titulu. Ipak, početak sezone, i pored velikih pojačanja, otkrio je slabosti. Naime, obe ekipe trenutno poseduju isti broj bodova, odnosno imaju po tri pobede kao domaćini, dok su na strane doživeli isto toliko poraza.

Kao što se i očekivalo, Crveni tim iz Antiokije predvođen Huliom Komesanjom nije uspeo da postignu dobar rezultat na gostovanju La Ekvidadu i izgubio je sa 2:0, što je jasno dalo do znanja da na početku sezone pokazuju dva lica. I jeste da je, s jedne strane, DIM kod kuće bio neumoljiv pobedivši u tri utakmice, ali kada je reč o gostovanjima, pao je u sva tri izlaska sa Žirardota.

Tim koji predvodi Huan Kruz Real veoma je sličan dežurnom rivalu, pošto je ekipa Ajkula iz Barankilje u prethodnom kolu izgubila na gostovanju od Onse Kaldasa sa 1:0, beležeći treći poraz u gostima u 2022. godini. Kao i kod Moćnika sa planine, sve se menja za Juniora kada igra kod kuće, gde je zabeležio sve tri pobede u 2022. godini. Noćas igra van svog Metropolitana, pa se nada da će uspeti da prekine neslavan učinak kao gost.

Imamo dva tima koja su pokazala veoma sličan učinak, pošto su pobedili u svim utakmicama u novoj sezoni kod kuće i izgubila sve duele u gostima, tako da bi logika rekla da je tim iz Medeljina favorit u ovom duelu. Iako Independijente ima veoma pozitivan učinak kod kuće, treba imati na umu da Ajkule nisu izgubile na poslednjih pet direktnih utakmica protiv DIM-a u sklopu nacionalnog prvenstva.

00.10: (1,53) Miljonarios (3,70) Agvilas (6,50)

Novina među pozvanim igračima DIM-a za ovaj susret je prisustvo Stivena Rodrigeza umesto Viktora Morena, koji je isključen na meču protiv Kortule. Andres Rikaurte se i dalje oporavlja kao i Jesid Dijaz i možda bi mogli biti na raspolaganju za vikend na utakmici u Bogoti protiv imenjaka Santa Fea. Lusijano Pons je najbolji strelac Crvenog tima iz Medeljina u dosadašnjem toku Aperture sa četiri gola. On je takođe Independijenteov igrač koji je najviše puta uputio udarac ka protivničkom golu, do sada 14 puta, na šest odigranih utakmica.

Što se tiče Juniora, argentinski stručnjak nije najavio ozbiljnije varijacije u postavi, pa se očekuje da Ajkule na teren izađu sa istom startnom postavom kao i u prethodnom kolu protiv Onse Kaldasa. Sa dva gola u dosadašnjem toku takmičenja, povratnik u kolumbijski fudbal, Migel Anhel Borha biće najistureniji u formaciji, dok će mu sa bokova pomagati Edvin Katre i Žesus Kabrera, pojačanje koje je stiglo iz brazilske Kujabe.

Deportivo Independijente Medeljin ima 24 meča bez poraza na Atanasiju, poslednji poraz koji su Crveni doživeli bio je od Deportiva Pereire, 27. novembra 2020. godine u grupe A plej-ofa. Tom prilikom su Matekanjasi pobedili sa 2:1 golovima Rafaela Navara i Vilfrida de la Rosa, dok je jedini gol za Moćnike postigao Bairon Garses, sadašnji član emiratskog kluba Itihat Kalba.

KOLUMBIJA 1, APERTURA – 7. KOLO

Utorak

Union Magdalena 0:1 (0:0)

/Perez 67/

Envigado – Atletiko Nasional 1:2 (0:1)

/Kintana 48 ag – Moreno 65, Duke 63/

Pereira – Jaguars Kordoba u toku

Tolima – Santa Fe u toku

Četvrtak

00.10: (1,53) Miljonarios (3,70) Agvilas (6,50)

02.15: (2,35) Independijente (2,90) Junior (3,25)

20.00: (2,80) Patriotas (3,00) Onse Kaldas (2,55)

22.05: (2,00) Alijanca Petrolero (3,30) Kortulua (3,60)

Petak

00.10: (2,65) Deportivo Pasto (2,80) Deportivo Kali (2,90)

02.15: (1,68) Amerika Kali (3,45) La Ekidad (5,10)

***kvote su podložne promenama


PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Independijente MedeljinKolumbija 1KolumbijaJužna AmerikaHunior

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara