Džek Griliš (©Reuters)
Džek Griliš (©Reuters)

Komjuniti šild u senci Griliša: Najskuplji fudbaler u istoriji Premijer lige igra za prvi trofej u karijeri

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.08.21. | 10:30

Prvak Mančester Siti i osvajač FA kupa Lester igraju u subotu od 18.15 časova na Vembliju za Superkup Engleske

Čitava Engleska čeka na debi najskupljeg pojačanja u Premijer ligi i sedmog najskupljeg igrača u istoriji fubala, Džeka Griliša. Njegov Mančester Siti u subotu od 18.15 časova igraće za trofej Komjuniti šilda protiv osvajača FA kupa, Lestera. Biće to prilika da Griliš osvoji prvi trofej u karijeri.

Objektivno gledano, mala je šansa da će Pep Gvardiola da stavi svoje 117.500.000 evra skupo pojačanje u startnu postavu. Griliš je prvi trening odradio tek u petak, do pre nekoliko dana je bio na moru i pitanje je koliko minuta fudbala trenutno igra u nogama.

Izabrane vesti

Međutim, svestan je Gvardiola šta navijači od njega očekuju. Sam Komjuniti šild nije toliko bitan pristalicama Građana koliko to da vide skupocenog reprezentativca Engleske u nebeskoplavom dresu, tako da prema najavama iz Mančestera Griliš će se naći na klupi i gotovo sigurno će zaigrati u drugom poluvremenu.

18.15: (2,00) Mančester Siti (3,45) Lester (3,80)

Više je nego čudno to što je 25-godišnji vezista plaćen najviše od svih igrača ikada u Premijer ligi, a da nikada nije osvojio nijedan trofej i da čak nije odigrao nijedan međunarodni meč. Izgovor za to pronalazi u činjenici da je čitavu karijeru do sada proveo u skromnoj Aston Vili, ali izgovora više nema. Griliš mora da osvaja trofeje. Duel sa Lesterom će zato da bude idealna prilika da ga prvi put vidimo u klupskoj utakmici koju igra pod pritiskom. Prethodni put, u martu prošle godine, posustao je sa Aston Vilom u finalu Liga kupa baš protiv Sitija.

Gvardiola nije gadljiv na trofeje, pokušaće zato da donese Građanima sedmi Komjuniti šild. Međutim, pitanje je u kakvom sastavu će da igra protiv Lisica. Pored pridošlice Griliša, Kevin De Brujne, Rodri, Ajmerik Laporte i Feran Tores takođe nisu odigrali nijedan minut tokom priprema. Svi oni su dobili produžen odmor zbog učešća na Evropskom prvenstvu.

Siti je od finala Lige šampiona i duela sa Čelsijem odigrao samo tri pripremna meča, sve protiv engleskih niželigaša. Prošlog utorka je savladao Blekpul sa 4:1, a na tom meču su od prvotimaca igrali samo Gundogan, Marez, Fernandinjo, Mendi i Kanselo.

Lester je odradio nešto ozbiljnije pripreme, a generalnu probu imao je u sredu protiv Viljareala. Savladao je osvajača Lige Evrope sa 3:2, a meč su igrali svi starteri koji će se sasvim izvesno naći i na Vembliju u subotu u startnoj postavi. Nedostajaće samo štoper Vesli Fofana, koji je doživeo povredu fibule na toj utakmici. Takođe, ne očekuje se ni nastup Džonija Evansa, Džejmsa Džastina i Timotija Kastanjea, koji su propustili dobar deo priprema zbog povreda. Moraće Lisice bez njih da napadnu svoj drugi trofej u Komjuniti šildu, prvi od 1971. godine.

Lesteru je ovo tek treće učešće u Superkupu Engleske. Pomenute 1971. je savladao Liverpul sa 1:0, a 2016. godine je izgubio od Mančester Junajteda sa 2:1. Sada će se protiv Sitija boriti tek drugi put direktno za trofej, prethodno su se sastali samo 1969. godine u finalu FA kupa, kada su Građani slavili sa 1:0.

Mančester Siti je trijumfovao na četiri od poslednjih pet okršaja sa Lesterom. Taj jedan poraz koji je doživeo od Lisica prošle godine u septembru, bio je najubedljiviji u sezoni. Lester je slavio na Etihadu sa 5:2, a junak meča bio je Džejmi Vardi, koji je postigao tri gola.

Sjajnom centarforu će ovo da bude 17. meč protiv Sitija u karijeri, a mrežu im je do sada zatresao devet puta. To je bilo dovoljno samo za četiri pobede i jedan remi, dok je Vardi pognute glave napustio teren čak 11 puta.

Od ove sezone će ipak imati i značajnu podršku u napadu, pošto je trener Brendon Rodžers tokom leta angažovao još jednog golgetera, Patsona Daku iz Salcburga za 30.000.000 evra. Zambijac će na Vembliju da odigra svoj prvi takmičarski meč od dolaska u Englesku.

On je brz u nogama, ali i u mozgu, što je i najvažnije. Brzo razmišlja, po stilu igre je sličan Vardiju i siguran sam da će zajedno sa drugim pojačanjima, Bubakarijem Sumareom i Rajanom Bertrandom, da bude velika ispomoć timu“, kazao je Rodžers.

KOMJUNITI ŠILD

Subota

18.15: (2,00) Mančester Siti (3,45) Lester (3,80)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Komjuniti šildDžek GrilišMančester SitiLester

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara