Konferencijska liga na današnji dan: Partizan u drugom šeširu, igraju i Totenhem, Lacio, Marselj...

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.03.21. | 18:17

Ali, sve se menja iz kola u kolo

Ostala su četiri meseca dok UEFA ne porine novo takmičenje, treći evropski kup i po stažu i po kvalitetu – Konferencijsku ligu.

Vrata Lige Evrope su do daljeg zatvorena za Srbiju, pa će sva tri naša predstavnika koja su do sada igrala u njoj, od ovog leta sreću morati da traže u Konferencijskoj ligi. To je ceh pozicije na UEFA rang listi zemalja, jer u LE mogu samo predstavnici država koji su do 15. mesta. A, Srbija je u ovu sezonu ušla kao 19. na kontinentu.

Izabrane vesti

Daleko su još završeci nacionalnih liga po Evropi, te spisak učesnika Konferencijske lige, a i ostala dva takmičenja, nije konačan i menja se iz nedelje u nedelju. Ali, čisto radi uvida u situaciju koja čeka naše klubove u novom takmičenju daćemo presek kako bi sve to izgledalo na današnji dan, da je na fudbalsku sezonu stavljena tačka svuda, od Islanda do Kazahstana.

Prema trenutnoj tabeli, prvi srpski predstavnik u Konferencijskoj ligi bio bi Partizan. Crno-beli bi prema projekciji bili nosioci u svim kvalifikacionim rundama. Ima ih četiri, ali bi Parni valjak krenuo od drugog, gde bi bio sedmi nosilac po koeficijentu. Gledano po rejtingu, najteži rivali Partizanu na žrebu bili bi Gorica, Aris, Ararat-Jermenija, KuPS, Makabi Haifa... Iako po koeficijentu nisu u vrhu, nezgodni bi mogli da budu Lehija, MTK, Valerenga, Žilina, ali i to su sve ekipe koje bi crno-beli morali da prođu u dve utakmice.

Bio bi Partizan nosilac i u trećem kolu, gde bi mu potencijalni rivali bili Dinamo Moskva, Soči, Aberdin, Spartak Trnava, Šturm, Alanja, Trabzon, Osijek... Ali, ima i onih skromnijeg kvaliteta, kao što su Servet, Domžale, Klaksvik, Vaduz, Linkoln...

Četvrto kolo donosi dosta ozbiljniji zadatak, jer su potencijali rivali, kako sada stvari stoje, Union Berlin, Rozenborg, Maribor, Apolon, Fehervar, Volfzburg, Hajduk...

Prema sadašnjoj projekciji, gledano samo po koeficijentima, Partizan ako bi se plasirao u grupnu fazu takmičenja bio u drugom šeširu na žrebu. U prvom bi bili Totenhem, Viljareal, Bazel, Lacio, FK Kopenhagen, Marselj, Anderleht i Astana. Nije baš kao Liga šampiona, ali daleko od toga da su neatraktivni rivali.

Pored Partizana u drugom bi bili Fejnord, PAOK, AEK, BATE Borisov, Rapid Beč, Galatasaraj i Kluž. Treći šešir bi činili Molde, Zorja, Šerif, Midtjilend, Ferencvaroš, Škendija, Slovan Bratislava i Olimpija. Dok bi u četvrtom bili škotski Hibernijan, Dinamo Tbilisi, Žalgiris, Sarajevo, Flora Talin, Budućnost Podgorica, Arhus i Slovačko.

Dakle, sve kad se sabere, Partizan ako bi ušao u grupu, imao bi realne šanse da izbori proleće u Evropi.

Ali, još jednom da naglasimo: ovo je presek na današnji dan, a mnogo toga će se sigurno promeniti već ovog vikenda, a kamoli do kraja sezone.

Srbija će imati još dva predstavnika u Konferencijskoj ligi na leto. Sada bi to bili Vojvodina i Čukarički, koji bi imali i isti put kroz kvalifikacije.

I oni bi trku krenuli iz drugog kola, u kojem bi bili nosioci, pa bi imali iste potencijalne rivale kao Partizan. Ali, u trećem kolu bi im se putevi razišli, jer bi Čuka i Voša bili među nepovlašćenim klubovima na žrebu. A, to bi značilo da bi im mogući protivnici bili Bazel, FK Kopenhagen, Anderleht, Astana, Fajnord, PAOK, ali i Zrinjski, CSKA Sofija, Dudelanž, Dandald, Suduva, Liberec...

Ukoliko bi se srpski klubovi probili do poslednje runde kvalifikacija, tu bi im mogući protivnici bili Totenhem, Viljareal, Lacio, Marselj... Oni slabiji po rejtingu bi bili Slovačko, Molde, Kluž, BATE Borisov, Midtjilend...

Nije Liga šampiona, slabije je i od Lige Evrope, ali nije ni za bacanje. Moglo bi da bude dobrog fudbala, solidne zarade i što je najbitnije, pobeda koje bi podigle Srbiju na rang listi. Pa da se što pre vrati u „drugu ligu“, među kvalitetniji evropski razred.


tagovi

Liga konferencijeFK PartizanFK VojvodinaČukaričkiUEFA

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara