Dijego Souza proslavlja gol sa saigračima (©Reuters)
Dijego Souza proslavlja gol sa saigračima (©Reuters)

Konstantni progres Negroazula na testu u Porto Alegreu, flešbek najcrnjeg scenarija u Medeljinu

Vreme čitanja: 5min | sre. 14.04.21. | 22:55

Kopa Libertadores: Gremio i Atletiko Nasional jure zaostatak od jednog gola protiv Independijente del Valjea, odnosno Libertada, u revanšima poslednje runde kvalifikacija za grupnu fazu najeminentnijeg klupskog takmičenja Južne Amerike

Sinoćnim revanš susretom u poslednjoj rundi kvalifikacija za Kopa Libertadores dobili smo prvog, od samo četiri učesnika koji će svoje mesto među 32 najbolje ekipe na kontinentu da obezbede kroz tri eliminacione faze. Posle slavlja u Buenos Ajresu sa 3:1, Santos je kao dvostruki osvajač kupa Oslobodioca Amerike i prošlogodišnji finalista, potvrdio prolaz u grupnu fazu, pošto je u prestonici Brazila remizirao sa San Lorencom, još jednim nekadašnjim osvajačem ovog takmičenja i argentinskim velikanom.

Noćas nam slede još dva susreta poslednje eliminacione faze, u kojima će dva kluba, koja takođe u svojim vitrinama poseduju pehare namenjene osvajaču najeminentnijeg klupskog takmičenja na kontinentu, pokušati da sustignu zaostatak iz prvih susreta.

Izabrane vesti

00.15: (1,77) Gremio (3,50) Independijente del Valje (4,40)

Ekvadorski Independijente del Valje, šampion Kopa Sudamerikane za 2019. godinu, doputovao je u Porto Alegre sa golom prednosti nad njegovim noćašnjim domaćinom, Gremijom (2:1). Trener Trikolora Renato Gaučo nije krio razočarenje posle poraza u prvom susretu odigranom u Asunsionu. Zbog predostrožnosti i epidemiloških mera protiv korona virusa, KONMEBOL i Fudbalski savez Ekvadora izmestili su ovaj meč u prestonicu Paragvaja.

Brazilski predstavnik je brzo došao do prednosti, posle samo devet minuta igre, Dijego Souza je iskoristio proigravanje Alisona Freitasa. Međutim, ekipa iz Porto Alegrea od tog trenutka više nije kontrolisala meč. Formalno, domaći sastav je čak 70% vremena držao loptu u svom posedu. Bio je to period utakmice u kom je uputio 16 šuteva ka golu Gremija, od kojih su dva i završila u mreži Brena Oliveire. Oba gola i preokret za Independijente režirao je Lorenco Faravelji, argentinski internacionalac u redovima ekvadorskog kluba.

Gremio je ovim porazom zabeležio i četvrti susret u nizu bez pobede na strani u svim takmičenjima, ali je zato na poslednjih pet mečeva kada je imao ulogu domaćina uspeo da trijumfuje, uz čak 17 postignutih golova. U ovom pobedničkom nizu našao se i njihov gradski rival Internasional. Trostruki pobednici Kopa Libertadores poslednji put podigli su trofej 2017 godine, a Gaučo, posle poraza za trofej Kupa Brazila, očajnički pokušava da vrati dane slave u Porto Alegre. Bez ikakve sumnje, Trikolori noćas kreću u juriš na šestu uzastopnu sezonu u grupnoj fazi najjačeg klupskog takmičenja Južne Amerike.

---------------------------

Pogledajte kako su rasli rekordi u fudbalskim transferima...

---------------------------

Sa druge strane, dobro je poznata moć i dovitljivost ekvadorske ekipe, koja je u konstantnom progresu već nekoliko godina, a koja je to i dokazala osvajanjem Kopa Sudamerikane 2019, kao i ulaskom u finale Kopa Libertadores 2016. godine, koje je tesno izgubila od Atletiko Nasionala. Ako prvi tim nije uspeo da postane vladar kontinenta, prošle godine je to pošlo zarukom omladinskom sastavu Negroazula.

Independijente nikada nije osvojio titulu prvaka Ekvadora, najbolji učinak do sada u nacionalnom prvenstvu bilo mu je drugo mesto 2013. Ekipa koju predvodi portugalski stručnjak Renato Paiva trenutno se nalazi na deobi trećeg mesta u prvenstvu, sa četiri boda zaostatka u odnosu na vodeću Barselonu, ali i sa utakmicom manje. Negroazuli su bez poraza u poslednjih šest duela u svim takmičenjima, a ako bi noćas obezbedili bar nerešen ishod, sedmi put bi se našli u najboljem društvu Zelenog kontinenta.

02.30: (1,93) Atletiko Nasional (3,30) Libertad (3,80)

U nešto kasnijem terminu, od 02.30 po srednjoevropskom vremenu, u Medeljinu na stadionu Atanasio Žirardot sastaju se Atletiko Nasional i Libertad. Jedan od najatraktivnijih mečeva eliminacionih faza, privlači ogromnu pažnju fudbalske javnosti širom kontinenta, ne samo zbog igračkog kadra, već i skorije istorije sukoba ovih timova. Naime, u istoj fazi kvalifikacija, samo dve godine ranije, ove ekipe odigrale su uzbudljiv i iscrpljujuć dvomeč, u kojem je Nasional na svom terenu eliminisan posle serije jedanaesteraca.

Najcrnji scenario po Verdolagase kao da se ponavlja. Noćas, baš kao i te 2019. godine, paragvajski Oslobodioci doputovali su u Medeljin sa minimalnom prednošću iz prvog duela (1:0), koju nisu uspeli da sačuvaju. Posle 180 minuta i ukupnog rezultata od 1:1, penal završnica pripala je gostujućoj ekipi rezultatom 5:4.

Iako je na poslednja četiri meča u svim takmičenjima doživela čak tri poraza, ekipa koju predvodi kostarikanski stručnjak Aleksandre Gimarais, u revanš susret ulazi maksimalno angažovana sa velikom željom da se posle tri sezone odsustva iz najjačeg kontinentalnog takmičenja, konačno vrati u elitno društvo južnoameričkog fudbala. Nasional je najzad u punom sastavu pošto mu se prethodnog vikenda iz samoizolacije vratio Brajan Rovira, pa će uz njega vezni red Verdolagasa činiti Baldomero Perlaza i Sebastijan Gomez, dok se u napadu i ovoga puta, ispred najboljeg strelca ekipe Džefersona Dukea, koji će se naći na klupi za rezervne igrače, nazire Urugvajac Džonatan Alvarez.

Sa nekoliko žrtava u svojim redovima Libertad se nada će uspeti da odbrani minimalnu prednost stečenu u Asunsionu. Paragvajski predstavnik imaće nekoliko izostanaka u odnosu na prvi susret. Test na Covid-19, pokazao se kao pozitivan za Rodriga Bogarina, samim tim nije u opticaju za revanš meč, kao i Leonel Vangioni, Alvaro Marsijal Kampuzano i Bautista Merlini, koji zbog povreda nisu na spisku argentisnkog stručnjaka Danijela Garnera. Odbrana Libertada, koja predstavlja možda i najčvršći segment ekipe, nije pretrpela izmene. Martin Silva i ovoga puta će stajati među stativama, dok će ispred njega prostor da čuvaju stameni centralni bekovi Aleksander Barbosa i Kristijan Baez, koji ozbiljne probleme stvara protivničkim odbrambenim igračima kada se nađe pred njihovim golom u slučaju prekida. Upravo iz jedne takve situacije, Repoljerosima je Baez doneo minimalnu prednost u prvom susretu. Iskusni strelac Oskar Kardozo očekuje se na klupi.

Kroz sva KONMEBOL takmičenja, Nasional se sa paragvajskim klubovima susretao 28 puta. Bilans je 12 pobeda za tim iz Medeljina, u odnosu na šest za ekipe iz Paragvaja, dok su se u osam navrata sukobi završavali bez pobednika.

Mečeve Gremio - Independijente del Valje i Atletiko Nasional - Libertad možete da pogledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO

Sreda

Santos – San Lorenco 2:2 (1:0) /prvi meč 3:1/

/Leonardo 17, Para 57 – Di Santo 59, Romero 78/

Četvrtak

00.15: (1,77) Gremio (3,50) Independijente del Valje (4,40) /prvi meč 1:2/

02.30: (1,93) Atletiko Nasional (3,30) Libertad (3,80) /prvi meč 0:1/

Petak

02.30: (1,35) Junior (4,50) Bolivar (8,50) /prvi meč 1:2/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKopa LibertadoresGremioIndependijente del ValjeAtletiko NasionalLibertad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara