Edinson Kavani (©Reuters)
Edinson Kavani (©Reuters)

Kontroverzan detalj okrenuo Superklasiko naglavačke, pokajnici Kavani i Merentijel presudili Riveru

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.04.24. | 22:34

Trijumf Boke u spektakularnom derbiju za plasman u polufinale Liga kupa

Gledali smo sve i svašta u Superklasiku poslednjih godina. Mahom su to sve bile tvrde utakmice, klasična rovovska borba dva najveća argentinska kluba u kojim bi samo jedan gol napravio razliku i retko se dešavalo da bude više od dva pogotka. Malo je River, a malo Boka izlazila kao pobednik, neretko je bilo nerešeno.

Večeras se na stadionu 'Mario Kempes' u Kordobi pisala istorija! Najveća utakmica argentinskog fudbala bila je verovatno po ukusu legendarnog napadača po kome stadion u Kordobi nosi ime, jer je završena sa pet golova! Doduše, teško da jedan od najboljih argentinskih ofanzivaca svih vremena može da bude zadovoljan konačnim ishodom, jer je Boka dobila njegov River rezultatom 3:2 (1:1)!

Izabrane vesti

Bez obzira što se nije igralo na Monumentalu i Bombonjera, ključao je stadion, a i na terenu. Vrela argentinska krv opet je proradila i mnogo puta tokom utakmice videli su duele bez trunke zadrške, meso u meso. Markos Roho je imao svoj okršaj sa Migelom Borhom, a bilo je još nekoliko situacija kada je temperatura značajno rasla. Bez obzira na te stvari, videli smo vrhunski, ofanzivni fudbal sa mnogo vrhuskih detalja.

Na kraju, fijesta u Kordobi obojena u plavo i zlatno! Sedam i po godina prošlo je od poslednjeg Superklasika u kojem je palo bar pet golova i baš tog 11. decembra 2016. godine Boka je nošena Karlosom Tevezom slavila sa 4:2. Danas su navijači Đenovljana videli na delu nove heroje, Migela Merentijela i Edinsona Kavanija. Dvojica napadača mesecima su trpeli ozbiljne kritike javnosti zbog manjka golova, zbog čega je verovatno i kod njih proradio inat, želja da se bar delimično iskupe za manjak konkretnog učinka i teško da će posle ovoga neko da im pomene ono što je bilo. Jer, sada su najvećeg sportskog rivala ubili u pojam!

Pogotovo to važi za Merentijela. U poslednja dva meseca samo jednom je bio strelac, danas je uzeo sekiru i bio Riverov dželat sa dva gola. Pobedu je kompletirao Matador vrhunskim trzajem glavom u 62. minutu. Uprkos ozbiljnim igračkim godinama, kod Urugvajca se i dalje vidi neverovatna želja koja ga vuče napred, pa i vrhunska klasa zbog koje je bio strah i trepet za protivničke golmane širom Evrope. Akciju za gol kojim je okrenuo derbi završio je lakopernim potezom čime je razoružao nemoćnog Franka Armanija. Svoj prvenac u Superklasiku pamtiće verovatno dok je živ, jer je imao presudan efekat na Bokin trijumf.

Boka je bila veća zverka, jer je uspela da se oporavi posle dva primljena gola. Prvo posle ranog pogotka Migela Borhe, onda i kontroverze koja se desila na drugom kraju terena. Od detalja oko koga će se voditi ozbiljne diskusije narednih dana. Jedna intervencija Serhija Romera počela je da okreće utakmicu na vodenicu Boke Juniors. Igrao se 53. minut kada je intervencija Čikita Romera na gol liniji dovela mnoge u zabunu! Nastala je gužva u kaznenom prostoru Boke, posle karambola je Romero izbacio loptu napolje krajnjim naporima, a glavni sudija utakmice Jael Perez prvo pokazao da je gol, ali onda se na reakciju pomoćnika Huana Pabla Belatija Riverovo slavlje pretvorilo u višeminutnu neizvesnost. Perez je čekao presudu iz VAR sobe i posle dosta čekanja odluka je ipak preinačena, a gol poništen.

Da je River poveo i sa 2:1, ko zna kako bi se meč završio. Ovako, Boka je dobila vetar u leđa i nedugo zatim je prvo Kavani okrenuo rezultat, a zatim Merentijel potvrdio vođstvo od dva gola! Isti fudbaler je poništio i rani pogodak Migela Borhe kojim je potpuno otvorio Superklasiko i možda je baš to razlog što smo posle toliko dugo vremena videli derbi sa pet golova.

River je u poslednjim sekundama uspeo da maksimalno ublaži poraz golom Paula Dijaza, ali tada je već bilo prekasno. Boka je već imala pobedu u džepu, a na tribini krcatoj navijačima obojenim u plavo i zlatno uveliko su slavili.

Boka zasluženo ide dalje.

LIGA KUP ARGENTINE – ČETVRTFINALE

Subota

Estudijantes – Barakas Sentral 3:0 (1:0)

/Kariljo 2, 62, Korea 86/

Argentinos Juniors – Defensa i Hustisija 1:1 (0:1) – penalima 3:2

/Rodrigez 85 – Bogarin 11/

Nedelja

Godoj Kruz – Velez 1:2 (1:1)

/Altamira 18 – Romero 24, 68/

River Plejt - Boka Juniors 2:3 (1:1)

/Borha 10, Dijaz 90+7 – Merentijel 45+1, 67, Kavani 62/


tagovi

Boka juniorsRiver PlejtSuperklasikoMigel MerentijelEdinson KavaniMigel Borha

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara