Lusijano (©Reuters)
Lusijano (©Reuters)

Kopa Sudamerikana: Sao Paulo rizikuje i na teren šalje rezerve

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.06.22. | 23:03

Rožerio Seni u prvom meču osmine finala drugorangiranog kontinentalnog takmičenja protiv Universidad Katolike u Čileu računa na drugopozivce

Posle jedne od najboljih kampanja u grupnoj fazi Kopa Sudamerikane, Sao Paulo će se noćas (02.30), suočiti sa Universidad Katolikom, u borbi za prvo kolo osmine finala drugog po snazi klupskog takmičenja za Južnu Ameriku. Utakmica se igra na prelepom stadionu San Karlos de Apokindo, u Santijagu, glavnom gradu Čilea, a revanš meč na Morumbiju na programu je 7. jula.

Pobednik poslednja četiri izdanja čileanskog prvenstva Universidad Katolika imala je katastrofalan početak sezone. Toliko da je promena trenera na kraju postala neizbežna. Argentinac Ariel Holan, koji je već imao uspešan period u klubu, ponovo je pozvan da pokuša da dovede Kruzadose u red. Ipak, njegovo angažovanje bilo je prekasno da bi se spasilo učešće u Kopa Libertadores. Sa četiri boda uz samo jednu pobedu i jednim remijem, čileanski tim zauzeo je treće mesto Grupi H, iza Flamengo i Taljeresa, a ispred Sporting Kristala.

Izabrane vesti

U grupnim utakmicama izabranici Ariela Holana su uspeli da obezbede samo jednu pobedu i to protiv peruanskog predstavnika, ali isto tako i remi koji se pokazao ključnim za njihov opstanak na međunarodnoj sceni i plasman u ovu rundu takmičenja. Ipak, odbrana Krstaša je čak 10 puta kapitulirala u ovih šest mečeva, dok je napad uspeo da postigne upola manje golova, a to je nešto što će ekipa morati da poboljša da bi ušla u četvrtfinale.

Početak ponovnog Holanovog rada bio je turbulentan. U prvih pet mečeva zabeležena su četiri poraza. Međutim, u poslednje tri utakmice izvojevali su pobede. Prva od njih bila je pre pauze u prvenstvu Čilea protiv Antofagaste rezultatom 1:0. Ostale dve utakmice bile su za osminu finala Kupa Čilea. Katolika je nedavno pokazala sposobnost da obezbedi pozitivne rezultate u dvomeču, pobedivši Union San Felipe u Kupu Čilea sa ukupnim rezultatom 6:1. Tri gola u svakom od prethodna dva meča je nešto što će timu dati dovoljno samopouzdanja za ovaj meč.

02.30: (3,10) Universidad Katolika (3,00) Sao Paulo (2,35)

U nacionalnom prvenstvu Katolika stigla do 19 bodova iz šest pobeda i sa jednim remijem uz čak osam poraza, tek toliko da zauzme skromnu desetu poziciju na tabeli posle prvog dela šampionata. To je čak deset bodova manje od Kolo Kola, Njublensea i Unijon Espanjole, koji dele vođstvo.

Sa druge strane, Sao Paulo nije morao da pribegava svojoj početnoj postavi tokom grupne faze Kupa Sudamerikane. Koristeći igrače koji se smatraju rezervama tim sa Morumbija nije imao poteškoća da se kvalifikuje za osminu finala. Sakupio je 16 bodova iz pet pobeda i jednog remija, bez poraza, našavši se tako na na vrhu D Grupe. Postigao je 12 golova i primio tri, ostavljajući iza sebe čileanski Everton sa 11, Ajakučo sa 4 i Horhe Vilsterman sa dva osvojena boda.

Suočavajući se sa brojnim povredama u timu i sa obavezama u još dva takmičenja, vrlo je verovatno da će barem za noćašnji duel trener Rožerio Seni ipak izabrati da na teren izvede tim pun rezervi. Kako su ranije i naglašavali, Trikolori bi ovaj međunarodni turnir trebalo da stave na kraj liste prioriteta. Umešan je u bitku sa Palmeirasom u osmini finala Kupa Brazila, gde je u prvom meču slavio sa 1:0, a odluka ko ide u narednu rundu biće doneta u revanšu 14. jula na Alijanc Parku.

U nedelju 26. juna, na Morumbiju, Sao Paulo je poklekao protiv Žuventuda, do tada fenjeraša Brazila, u obračunu za 14. rundu Serije A. Meč je završen remijem bez postignutih golova. Tako se sa 19 bodova iz četiri pobede, sedam remija i tri poraza, tim nalazi na osmom mestu plasmana Brazileiraa.

Sao Paulo je bio jak u defanzivi tokom grupne faze, jer su uspeli da zadrže mrežu netaknutom u četiri predhodna okršaja. Uprkos tome, ekipa je uspela da ostvari samo jednu pobedu u proteklih šest mečeva u svim takmičenjima što joj ne daje dobar zamah. Ipak, kada su u pitanju njihovi napori u Kopa Sudamerikani, oni su do sada neporaženi sa pet pobeda i remijem i drugi su najimpresivniji tim u celom takmičenju pošto su primili samo tri gola dok su postigli 12 tokom grupne faze. To je nešto što će nastojati da nastave protiv tima sa najlošijim odbrambenim rezultatom iz grupne faze Libertadoresa od preostalih ekipa.

Što se tiče domaće ekipe, Dijego Valensija će biti siguran da će zadržati svoje mesto u timu i predstavljaće pretnju u napadačkom sektoru. Fernando Zampedri će takođe doprineti ofanzivnim zadacima u ovom meču, a njegovo iskustvo će se verovatno pokazati od vitalnog značaja. Sa druge, gosti ulaze u ovaj meč sa dugačkom listom povreda na kojoj su se od skora našli Luan Santos i Andres Kolorado, a od ranije sa na spisku Alison, Nikao i Gabrijel Sara što znači da će biti pruženo više mogućnosti ostalim članovima ekipe da se dokažu.

Kroz istoriju međunarodnih takmičenja, ova dva tima su se 1993. godine sastala u finalu Kopa Libertadores. Tada, u prvom meču na Morumbiju, predvođen mladim Markosom Evangelistom de Moraesom, poznatijeg kao Kafu, Sao Paulo je ostvario najubedljiviju pobedu u nekoj od finalnih utakmica, rezultatom 5:1. Revanš u Čileu pripao je Katoliki rezultatom 2:0, što je bilo nedovoljno da se ugrozi prednost Trikolora iz prvog okršaja.

KOPA SUDAMERIKANA – OSMINA FINALA (PRVI MEČEVI)

Sreda

Nasional - Union Santa Fe 2:0 (2:0)

/Fagundez 4, Lozano 21/

Kolo Kolo - Internasional 2:0 (1:0)

/Lusero 12, Solari 55/

Četvrtak

Strongest - Seara 1:2 (1:0)

/Ursino 5 - Erik 76, Ze Roberto 90+3/

Deportivo Kali - Melgar 0:0

Deportivo Tačira - Santos 1:1 (1:0)

/Zanoselo 30ag - Angulo 86/

Petak

00.15: (1,75) Independijente del Valje (3,40) Lanus (4,70)

02.30: (2,25) Olimpija Asunsion (3,10) Atletiko GO (3,20)

02.30: (3,10) Universidad Katolika (3,00) Sao Paulo (2,35)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaUniversidad KatolikaSao Paulo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara