Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Koritiba ne da čelo, okrnjeni Botafogo se probija u zonu Serije A

Vreme čitanja: 4min | pet. 27.08.21. | 22:54

Brazil 2: Lider drugog ranga dočekuje noćas ekipu iz Rio de Žaneira, u sklopu 21. kola šampionata

Lider brazilske Serije B Koritiba noćas (02.30) ima priliku da se još više bodovno udalji od ostatka karavana, kada joj u goste na stadion Koto Pereira, u sklopu 21. kola, dolazi Botafogo.

Sa čelne pozicije i 38 osvojenih bodova u dosadašnjem toku šampionata, Koritiba dočekuje rivala iz Rio de Žaneira sa ciljem da pobedi, kako bi se izolovala na vrhu i ostvarila treću uzastopnu pobedu. S druge strane, nekada slavni Fogao, sa dva trijumfa i jednim remijem u protekla tri kola nastoji da se plasira među prve četiri pozicije, a koje naposletku vode u viši rang. Uprkos porastu na tabeli i pozitivnom nizu, tim sa Nilton Santos stadiona se i dalje suočava sa poteškoćama u igri, ali i sa povredama ključnih igrača, a utakmica protiv Koritibe je prilika da to ostavi iza sebe.

Izabrane vesti

Za domaći sastav pobeda je imperativ, a glavni strateg Gustavo Morinigo za noćašnji duel imaće praktično kompletan tim. Samo veznjak Edson Karioka i napadač Vilijam Alves, koji su već neko vreme van protokola, još su na oporavku od povreda. Time, paragvajski stručnjak može da ponovi sastav i treću utakmicu zaredom. Tako će se na golu naći standardni čuvar mreže Vilson, dok će ispred njega odbrambenu četvorku činiti Natanijel, Enrike, Lusijano Kastan i Giljerme Biro. U veznom redu nastupiće Vilijan Farijas, Valdemir Soares i Robinjo, a ofanzivnu liniju formiraće Vagininjo, Igor Paišao i kao najistureniji u formaciji Leo Gamaljo.

02.30: (2,50) Koritiba (2,85) Botafogo (3,05)

Koritiba noćas ima priliku da postigne 50. gol u sezoni. Sastav sa Koto Pereire do sada je 48 puta pogađao mrežu u 35 utakmica računajući sva takmičenja u kojima je učestvovao, od saveznog prvenstva Paranaense, Kupa Brazila, pa do Serije B. Dva gola protiv kluba iz Rio de Žaneira bi učinila da Glorioso dostigne ovu okruglu brojku.

Leo Gamaljo zaslužan je za više od trećine Koritibinih pogodaka u sezoni, do sada je postigao njih 17 - 10 u Seriji B, četiri u državnom šampionatu i tri u Kupu. Zelena majica sa brojem 9, ima direktno učešće u 20 golova u sezoni. Vagininjo i Igor Paišao dele drugu poziciju po uspešnosti sa sedam golova i zajedno ne dostižu podvig Gamalja. Vezista Valdemir, ili jednostasvnije Val, sa četiri, i defanzivac Lusijano Kastan, sa tri pogotka, spadaju među pet najboljih strelaca tima u dosadašnjem delu sezone, a kuriozitet na ovoj rang listi je učinak veznih igrača. Rafinja, rezervni veznjak, uprkos tome što je izgubio startnu poziciju od Robinja, ima čak devet asistencija. U ovom nizu se pojavljuju i krilni napadač Igor Paišao sa pet, pa Val sa četiri asistencije.

Sa druge strane, trener gostujuće ekipe Enderson Moreira neće moći da računa na dva igrača iz startne postave. Napadač Dijego Gonsalves i mladi vezista Ugo Gonsalves (19), dva važna šrafa tima iz Rija, povređeni su tokom proteklog vikenda na meču sa Vila Novom i neće moći da igraju na narednim utakmicama, a njihov period oporavka još nije poznat. Botafogo je i dalje bez levog beka Giljermea Santosa koji nije uvršten u startnu postavu, uprkos oporavku od povrede desnog kolena. Na njegovom mestu naći će se Žonatan Silva koji je debitovao za Alvinegrose proteklog vikenda u pobedi nad Vila Novom, dok će Luis Ojama, koji je u prošlom kolu odslužio suspenziju zbog gomilanja žutih kartona, ostati na klupi za rezervne igrače. Rafael Navaro (21), za kojeg se interesuje Anderleht, za sada je potvrđen za meč, jer pregovori nisu došli do zaključne faze.

Fogao ne odustaje od moguće obnove ugovora mladog napadača, ali zna da je situacija teška uz veliko interesovanje belgijskog kluba. Durkesio Melo, predsednik Gloriosa, i Eduardo Freland, direktor, ove nedelje sastali su se sa igračevim agentom. Na sastanku je raspravljano o novom predlogu za obnovu potpisa sa Navarom, znajući da su njegovi zastupnici odbili poslednju ponudu koju je Anderleht poslao.

Klub je praktično na granici ograničenja plata, kako bi mogao da računa na Navara u narednim godinama. Službenici su to jasno istakli na sastanku, navodeći da Botafogo čini sve što može da ponudi nov ugovor s obzirom na komplikovanu finansijsku situaciju. Još nije bilo zvaničnog odgovora. Igračev menadžer će analizirati brojeve, a sam Rafael Navaro, pak, nije imao vremena ni da gleda nove ponude, jer je bio fokusiran na poslednje treninge čiji je cilj bio meč protiv Koritibe, dok istovremeno, belgijski klub pomno prati situaciju.

Poslednji okršaj ovih timova, odigrao se pre nešto više od dva meseca, a Botafogo je kao domaćin tada salvio sa 2:0. Protekle sezone, oba tima nastupala su u elitnom rangu brazilskog fudbala. Prvi duel na ovom istom stadionu, takođe je pripao timu iz Rio de Žaneira sa 2:1, dok je revanš na Nilton Santosu završen bez postignutih golova. Za poslednju pobedu Koritibe nad Fogaom potrebno je da se vratimo čak sedam godina unazad, i sezonu 2014, kada je zeleni tim kod kuće slavio sa 2:0. I tada, oba tima su bila članovi Serije A.

BRAZIL 2 - 21. KOLO

Sreda

Guarani - Operario 3:0 (1:0)

Vila Nova - Avai 1:0 (0:0)

Četvrtak

Konfijansa - Gojas 1:2 (0:1)

Petak

23.55: (3,20) Brazil de Pelotas (2,65) Remo (2,55)

Subota

02.30: (2,50) Koritiba (2,85) Botafogo (3,05)

23.45: (2,50) Bruske (2,85) Londrina (3,05)

Nedelja

02.00: (2,65) Sampajo Korea (2,80) CSA (2,90)

21.00: (2,10) Vasko (3,00) Ponte Preta (3,70)

21.00: (2,10) Nautiko (3,05) Vitorija (3,60)

21.00: (2,85) CRB (2,75) Kruzeiro (2,75)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 2KoritibaBotafogo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara