Koska za selektora

Vreme čitanja: 2min | sre. 09.12.20. | 10:36

Novi strateg imaće paklen zadatak na debiju

Raspored utakmica u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo staviće Srbiju na veliki test. U prva dva kola, u samo četiri dana, Orlovi će dočekati Republiku Irsku, pa Portugaliju. Dva najveća rivala za prva dva mesta u grupi.

Dakle, već na samom startu kvalifikacija Srbija će igrati ključne utakmice za plasman. Dve pobede bi otvorile prolaz ka prvom mestu. Četiri boda bi bila odličan zalog za drugo. Sve ispod toga dovelo bi Orlove u situaciju da moraju da paze kuda gaze, da nigde ne kiksnu do finiša trke.

Izabrane vesti

Srbija sa Irskom igra tradicionalno tvrdo, mada nema loš bilans. Sa Portugalijom – nikakav. Ovo će biti četvrti kvalifikacioni ciklus u kojem smo zajedno u grupi od 2007. godine i u tih šest minulih mečeva, Orlovi nisu ostvarili nijednu pobedu.

Ali, pitanje pre svih pitanja je ko će voditi Srbiju u ta dva krucijalna meča mundijalskih kvalifikacija. Pitanje selektora je otvoreno još od neuspeha protiv Škotske, a do danas nije stigao odgovor iz Fudbalskog saveza Srbije da li će Ljubiša Tumbaković ostati na klupi, niti, ako neće - a to se uzima kao „sigurica“ - ko će ga naslediti.

Ukoliko FSS odluči da smeni selektora, novog stratega reprezentacije Srbije čeka velika „koska“. Jer, prvi trener državnog tima neće imati nijednu jedinu utakmicu do starta kvalifikacija! Ko god to da bude, debitovaće protiv Republike Irske, a četiri dana kasnije vodiće tim protiv Portugalije. U strašno važne utakmice krenuće sa svega tri treninga sa igračima. Jako, jako nezahvalna situacija.

Podsećanja radi, Ljubiša Tumbaković je svoj debi imao upravo protiv Portugalije. Imao je ukupno tri-četiri treninga sa igračima pre utakmice, a kao dodatni teret na plećima je imao poraz Mladena Krstajića od Ukrajine (5:0), tako da je sudar sa evropskim šampionom bio „biti il’ ne biti“ za Srbiju. I Portugalija je glatko slavila na Marakani sa 4:2, moglo je da bude i mnogo bolnije. Time su se Tumbakoviću već posle 90 minuta zatvorila jedna vrata koja su vodila do Evropskog prvenstva.

Dogovor čelnika Saveza sa poslednjeg sastanka je da se do 15. decembra razreše sva pitanja oko selektora. Ostalo je još nedelju dana do tog narednog sastanka. Za prvog favorita važi  Vladan Milojević, koji deluje i kao najrealnije rešenje, mada kako se može čuti, postoje i kandidati iz inostranstva, koji su, ipak, u drugom planu.

Ko god da sedne na stolicu, ako zaista dođe do smene Tumbakovića, imaće pakleno težak početak. To ako pobednički pregura, nebo će mu biti granica.

 


tagovi

Ljubiša TumbakovićVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara