©Reuters
©Reuters

Kosta i stativa spasili Portugaliju, Bruno je odveo u osminu finala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.11.22. | 21:59

Fudbaler Mančester junajteda sa dva pogotka presudio Urugvaju

Osvetila se! Četiri godine nakon što je izgubila od Urugvaja u osmini finala Svetskog prvenstva u Rusiji, Portugalija je tukla južnoameričku selekciju u drugom kolu Grupe H i obezbedila plasman u nokaut fazu Mundijala – 2:0 (0:0).

Da li kao lider ili drugoplasirani biće jasnije za četiri dana, ali Selesao sa dve pobede drži sudbinu u svojim rukama i remi protiv Južne Koreje – čak i poraz - garantuje mu lakšeg rivala u osmini finala, dok Urusi s druge strane imaju ultimatum. Moraće da savladaju Ganu uz nadu da Son i drugari neće iznenaditi Portugalce.

Izabrane vesti

Mogla je računica za Dijega Alonsa da bude mnogo prostija, samo da su njegovi izabranici bili nešto koncentrisaniji pred protivničkim golom. Ipak, malo nedostatak sreće, malo više fantastični Diogo Kosta i stativa, i Urugvajci su ostali praznih ruku.

Ipak, apsolutni heroj Selesaa je Bruno Fernandeš. Nije na prethodnom Mundijalu uspeo da postigne gol, večeras je postigao dva. Mogao je i do het-trika u dubokoj nadoknadi samo da mu se Serhio Ročet i okvir gola nisu isprečili. U 54. minutu je uz malo sreće stigao do prvenca na svetskim prvenstvima, u nadoknadi se sa bele tačke upisao još jednom i tako sam presudio vrlo borbenim Urusima.

Nije Santoš u ofanzivnom delu menjao ništa u odnosu na prethodni meč, međutim, potencijal ekipe ni ovog puta nije isplivao na površinu. Osim poseda, evropska selekcija dugo nije imala ništa drugo da ponudi. Urugvaj s druge strane, i pored ultradefanzivne postavke sa petoricom defanzivaca i trojicom centralnih veznih fudbalera, bio je znatno konkretniji pred protivničkim golom. Kad god bi uspela da prenese loptu na polovinu rivala, Alonsova ekipa ugrozila bi Kostin gol.

U najboljoj prilici da ga savlada bio je Rodrigo Bentankur. Iskoristio je vezni fudbaler Totenhema prostor ispred sebe po isteku pola sata igre i vukao loptu četrdesetak metara, potom jednim driblingom prevario Rubena Dijasa i Vilijama Karvalja na ivici šesnaesterca i pokušao da pošalje loptu ispod Koste, ali mu je golman Porta butinom odbranio udarac. (Prodor i udarac pogledajte OVDE.)

Bila je to jedina prava prilika u prvom poluvremenu na obe strane. Drugo je izglednom šansom otvorila Portugalija u 52. minutu (udarac Žoaa Feliksa iskosa sa leve strane), a dva minuta kasnije stigla i do vođstva. Fernandeš je sa levog boka poslao centaršut na peterac koji bi Ročet vrlo lako uhvatio da se Kristijano Ronaldo nije umešao. Utrčao je na dodavanje doskorašnjeg saigrača iz Mančester junajteda, trznuo glavom i zbunio čuvara mreže Urugvaja. Gol mu je isprva upisan - bio bi to njegov deveti na svetskim prvenstvima - ali je potom zaveden kao Fernandešov, pošto Kristijano loptu ipak nije uspeo da zakači.

Alonso je još neko vreme čekao, dao priliku startnoj jedanaestorki, a onda sredinom poluvremena, u razmaku od desetak minuta, u dve ture izvršio četiri izmene kojima je pokrenuo tim. Urugvaj je u svega nekoliko minuta tri puta ozbiljno ugrozio vođstvo Selesaa. Maksi Gomez je u 74. minutu sa ivice šesnaesterca uzdrmao stativu, Luis Suarez u 78. sa tri metra posle velike gužve promašio zicer, a šezdesetak sekundi kasnije i treći rezervista Hjorhjan de Araskaeta našao se u prilici da promeni rezultat. Pravovremeno je utrčao na dodavanje Federika Valverdea i istrčao ispred gola Portugalije, ali se spetljao i uputio traljav udarac koji mu je bez problema zaustavio Kosta.

Portugalci su se provukli, ustali i uzvratili. Dokusurili rivala. Ušlo se u nadoknadu kad je Hoze Marija Himenez rukom sprečio dodvanje Fernandeša, a kako je Ronaldo nešto ranije izašao iz igre, strelac prvog gola preuzeo je odgovnost i zapečatio prolaz druge evropske selekcije u nokaut fazu.

Uskoro opširnije...

PORTUGALIJA – URUGVAJ 2:0

/Fernandeš 54, 90+3/

Doha

Stadion: Lusail

Sudija: Alireza Fagani (Iran)

PORTUGALIJA (4-3-3): Kosta – Kanselo, Dijas, Pepe, Mendes (od 42. Gereiro) – Neves, Karvaljo (od 82. Paljinja), B. Silva - Fernandes, Ronaldo (od 82. Ramos), Feliks (od 82. Nunes).

URUGVAJ (5-3-2): Ročet – Varela, Godin (od 63. Pelistri), Himenez, Koates, Olivera (od 86. Vinja) – Valverde, Vesino (od 63. De Araskaeta), Bentankur – Nunjez (od 73. Gomez), Kavani (od 73. Suarez)



tagovi

Katar2022reprezentacija Portugalareprezentacija Urugvaja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara