Slavlje fudbalera Kostarike (Reuters)
Slavlje fudbalera Kostarike (Reuters)

Kostarika slavi kao da je već na mundijalu: Amerikanci porazom, Meksikanci pobedom overili vizu za Katar

Vreme čitanja: 2min | čet. 31.03.22. | 05:00

Popularnim Tikosima pobeda 2:0 protiv SAD-a nije bila dovoljna za direktan plasman na Svetsko prvenstvo, pa će morati da igraju interkontinentalni baraž protiv Novog Zelanda

Ušle su Sjedinjene Američke Države u okršaj poslednjeg kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru znajući da im i poraz od 5:0 donosi plasman na planetarnu smotru koja je na programu krajem godine. Uprkos tome, selektor Berhalter je izveo možda i najjači sastav želeći da izbegne neuspeh, ali Kostarikanci su u San Hozeu da sa ukusom poraza u ustima razmišljaju o daljim pripremama za mundijal - 2:0.

Znali su reprezentativci Kostarike da je pred njima nemoguća misija i da će ako Amerikanci i padnu u njihovoj prestonici gol-razlika biti neumoljiv protivnik. Pobeda je došla, ali nije bila dovoljno ubedljiva za direktan plasman jer ih je samo trijumf sa šest ili više golova razlike slao u Katar direktnim putem. To nije sprečilo popularne Tikose i njihovih 35.000 navijača da oba gola na nacionalnom stadionu proslave kao da su u najmanju ruku osvojili Gold kup.

Izabrane vesti

A vodeći gol došao je tek u 50. minutu kada je Vargas presekao centaršut Agilere glavom. Osam minuta kasnije pogodio je Kontreras, a kod oba gola jedini drugima u naručje pohrlili su kako akteri na terenu, tako i rezevrni igrači, zaključno sa selektorom Luis Fernandom Suarezom i sturčnim štabom. Da su do kraja nastavili da postižu golove tim tempom, ko zna šta bi bilo i da li bi zaklecala kolena Amerikancima.

Ovako će, kao što je bilo i očekivano, selekcija koja je delila grupu sa Srbijom na prošlom mundijalu, morati da pobedi Novi Zeland u meču interkontinentalnog baraža koji je na programu tek u junu iako je žreb za Svetsko prvenstvo ovog petka.

Za to vreme, Meksikanci koji su na prethodnih sedam mundijala dolazili do osmine finala gde su ih čekale neprelazne prepreke, nisu ništa prepustili slučaju. Bio im je dovoljan bod protiv Salvadora, ali oni su sva tri osigurali već u prvih 45. minuta - 2:0.

Prevagu je napravio jedan od najboljih igrača Asteka Raul Himenez jer je nakon njegovog pokušaja glavom i intervencije golmana Gonzalesa, loptu u mrežu zakucao Urijel Antuna. Pola sata kasnije, pobedu i plasman na Svetsko prvenstvo overio je baš napadač Vulverhemptona i to sa bele tačke.

Kanada, koja je pokazala najviše u cenntraloameričkoj kvalifikacionoj zoni, dozvolila je sebi minimalan poraz na gostovanju Panami. Doduše, niti je Milan Borjan bio startni golman, niti su meč počele uzadnice poput Kajla Larina i Džuniora Hoileta.

KONKAKAF, KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL U KATARU

Četvrtak

Jamajka - Honduras 2:1 (2:1)

/Bejli 39, Morison 45+2 - Teheda 18/

Kostarika - SAD 2:0 (0:0)

/Vargas 50, Kontreras 58/

Meksiko - Salvador 2:0 (2:0)

/Antuna 17, Himenez 43/

Panama - Kanada 1:0 (0:0)

/Tores 49/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kostarikafudbalska reprezentacija Kostarikereprezentacija Kostarikereprezentacija Meksikareprezentacija SAD

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara