Kraj je kad on prestane da urla: Nervozni čovek s kačketom, ubitačan triling vezista i napadači koji ne daju golove

Vreme čitanja: 6min | čet. 06.10.22. | 08:13

Šta crno-beli mogu da očekuju u Kelnu, odakle preti najveća opasnost, kako bi mogao da izgleda sastav Jarčeva...

Četiri meseca pre nego što će Crvena zvezda ukrstiti koplja sa Ferenvcarošem u čuvenom dvomeču polufinala Kupa pobednika kupova 1975. godine, Partizan je jedini put u istoriji odmerio snage sa Kelnom. Bila je osmina finala UEFA kupa i crno-beli su s puno nade otputovali na Mingersdorfer, pošto su u prvom susretu na JNA slavili 1:0 (Moca Vukotić). Međutim u revanšu su doživeli jedan od najtežih poraza u istoriji - 1:5.

Keln je te sezone sa klupe predvodio proslavljeni Partizanov as Zlatko Čajkovski, a na terenu su bila neka od najvećih imena što ih slavni klub imao: Volfgagn Overat, Toni Šumaher, Bernd Kulman, Hajnc Floe, Hanes Ler, Diter Miler, Herbert Nojman, Harald Konopka...

Izabrane vesti

Sa nevelikim izmenama taj će tim neku godinu kasnije postati šampion Nemačke, uzeće dva kupa i tokom sedamdesetih tri puta stizati do polufinala evrokupova. 

Mnogo je vode od tih godina proteklo Savom i Dunavom; i bez obzira što je u njegovom crveno-belom dresu u međuvremenu zaigralo još nekoliko nemačkih reprezentativaca (Litbarski, Hesler, Ilgner, Ran, Koler, Podolski), te što slovi za tradicionalan klub (Traditionsverein), Keln poodavno ne pripada kremu nemačkog fudbala, pa je samim tim daleko i od statusa evropske marke.

U poslednjih dvadesetak godina čak pet puta je ispadao u Cvajtu?! Taman kada bi navijači pomislili da ih je konačno ogrejalo sunce usledio bi strmoglav pad. Poslednji u sezoni 2017/18, kada su paralelno s igranjem Evrope (grupa Lige Evrope sa Crvenom zvezdom i dva minimalna poraza po 0:1) Jarčevi totalno podbacili u Bundesligi i kao najslabiji tim morali u niži rang.

Vratili su se ekspresno, ali od tada još dva puta na jedvite jade spasava se ispadanja. Pre godinu i po dana opstanak je obezbeđen kroz baraž, da bi nekoliko nedelja kasnije na klupu seo sadašnji trener Štefan Baumgart i zaveo red.

Sa gotovo istim sastavom prošle sezone izborio je novi izlazak u Evropu.

Baumgart važi za velikog motivatora, radi se o bučnom stručnjaku koji gotovo 90 minuta urliče sa aut-linije. On je na specifičan način ’obradio’ čuvenu izjavu Sepa Herbergera da ’utakmica traje 90 minuta’, odnosno da ekipa do poslednjeg zvižduka sudije ne sme da spušta gas: "Ein Spiel ist erst vorbei, wenn der Schiedsrichter pfeift und ich nicht mehr brülle".

U prevodu: „Utakmica je završena tek kada sudija odsvira kraj, a ja prestanem da urlam“.

Viralan je postao klip iz prošle sezone u kome 50-godišnji strateg tokom karantina zbog zaraze Kovidom prati utakmicu Kelna iz svog doma:

Za Baumgarta kažu da nije bogzna kako nadaren taktičar, zbog starovremenskih stavova i pristupa radu, pa i karakterističnog načina odevanja (majica, prsluk, kačket) nikada neće dobiti šansu u Bajernu, Dortmundu ili Lajpcigu, ali njemu to ne smeta.

Imajući u vidu da mu je glavni adut taj motivacioni segment koji ima rok trajanja, Baumgartu i Kelnu mnogi su predviđali da ove jeseni ne može da ponovi rezultate iz prošle sezone. I ne, nisu ih ponovili - premašili su ih. U isto vreme prošle godine Keln je imao bod manje i poraz više.

Pa kad se na sve doda da su u međuvremenu klub napustili najbolji strelac (Antoni Modest otišao u Dortmund da odmeni bolesnog Sebastijana Alea) i najvažniji vezni igrač (Salih Ozdžan, takođe završio na Vestfalenu), a da adekvatne zamene nisu dovedene, onda ovo što Baumgart radi u slavnim klubu zaslužuje svaku pažnju. Ili ako vam je draže - skidamo mu kapu. U njegovom slučaju kačket...

Iza Kelna je teška utakmica za vikend i velika pobeda protiv Borusije iz Dortmunda. Očekivano, Baumgart je najavio promene u startnih 11. A šta bi to tačno moglo da znači nije lako dokučiti, s obzirom da je iskusni stručnjak za utakmice sa Nicom i ekipom Slovacko prilično mešao karte. Pa čak i formacije.

U Francuskoj tako izašao sa 4-3-1-2 i u sastavu: Švabe - Šindler, Kilijan, Hibers, Hektor - Ljubičić, Skiri, Kajnc - Duda - Tilman, Tiges.

Protiv Čeha je potom ubacio čak šest novih igrača. Postavka 4-2-3-1: Švabe - Šindler, SOLDO, Kilijan, PEDERSEN - MARTEL, Duda - MAINA, Ljubičić, ADAMJAN - DIC. 

Sigurna mesta u startnih 11 protiv Partizana trebalo bi da imaju golman Marvin Švabe, verovatno levi bek Pedersen, napadač Florijan Dic, mladi hrvatski štoper Nikola Soldo, rezervni desni bek Kingsli Šindler... Uz kapitena Jonasa Hektora najvažniji Baumgartovi aduti su Dejan Ljubičić i Florijan Kajnc i za očekivati je da odmori makar jednog od njih. Pošto je Ljubičić odigrao svih 90 minuta protiv Dortmunda moguće da njegov red za ’hlađenje’. 

Nemci imaju sedmoricu igrača van stroja, međutim od onih koji bi bili u kombinaciji za sastav nedostaju samo trojica: štoper Džef Šabo, centarfor Sebastijan Anderson i Jan Tilman. Ovaj potonji ima 20 godina i drugi je najvredniji igrač ekipe (9.500.000), uglavnom standardan. Njegovo mesto u navali trebalo bi da zauzmu Linton Maina ili Sargis Adamjan.

Keln kuburi sa napadačima ove sezone. Pojačanje iz Dortmunda Tiges, pridošlica iz Hofenhajma Adamjan i Dic postigli su samo po gol u Bundesligi. Naročito efikasniji nisu bili ni u Evropi, pa se Baumgart raduje povratku rekovalescenta Marka Uta. Iskusni Ut uglavnom dejstvuje iza napadača, ali ume i te kako da bude opasan pred golom. Krasi ga i dobar prekid. Najavljeno je da bi nakon dva meseca pauze mogao da dobije dvadesetak minuta protiv Partizana...

I dok odbrana crno-belih možda i ne treba preterano da strahuje od Tigesa i Dica (do prošle sezone igrali trećeligaški fudbal), vezni red Kelna i te kako ume da zaprži čorbu rivalu. Udarnu trojku čine pomenuti Kajnc, Ljubičić i Tilman. Njih trojica zajedno imaju 10 golova i 11 asistencija na kontu. Ako znamo da su Jarčevi postigli 21 gol od starta sezone (ne računajući kvalifikacije za LK) to valjda dovoljno govori o uticaju ovog trilinga na igru i rezultate ekipe.

Tilmana, kako rekosmo, neće biti u sastavu, a kako bi i jedan od dvojice Austrijanaca trebalo da ostane na klupi, srpski viceprvak mogao bi da ima olakšan put do povoljnog rezultata u Nemačkoj.

Tunišanin Eljes Skiri najvredniji je igrač Kelna - 13.000.000 evra. Protiv Nice je igrao, protiv Slovackog nije. U subotu, u duelu sa Dortmundom, odradio je veliki posao na sredini terena. Ume da bude opasan u prekidu, da se šunja po šesnaestercu. Prošle sezone postigao je pet golova na taj način...

Timo Hibers i Luka Kilijan važe za pristojne bundesligaške štopere i ništa više od toga. Obojica preko 1,90. Ovaj drugi svojevremeno mladi reprezentativac Nemačke. Jedan od njih dvojice trebalo bi da danas ustupi mesto Hrvatu Soldu

Što se bekova tiče standardni su Beno Šmic i Jonas Hektor, međutim kako je Baumgart u Evropi koristio Šindlera kao desnog spoljnjeg, to bi mogao da uradi i protiv Partizana. Pogotovo što je Šmic dosta iscrpljen posle Dortmunda i sklon sitnim povredama u poslednje vreme.

Hektor je dobro poznato ime, nekadašnji reprezentativac Manšafta i daleko najrenomiraniji igrač ovog tima. Ove sezone nije propustio ni minut u Bundesligi. odmarao je samo protiv Slovackog u Ligi konferencije. Ušao u poslednjih pola sata... Nije isključeno da bi 32-godišnji univerzalac mogao da dobije i neku drugu ulogu. Njega je Baumgart koristio i kao vezistu.

Hektorovih lopti i prekida učenici Gordana Petrića trebalo bi da se pripaze...

Od ostalih igrača pažnju treba obratiti na brzonogog Lintona Mainu (može da igra na oba boka, čak i kao lažna devetka), nepredvidivog Ondreja Dudu (voli da opali iz daljine) i Marka Uta (često ulazi sa boka u sredinu, nešto poput Robena) koji će biti željan igre kad god da dobije šansu. Ima nezgodnu levicu. 

„Da, biće promena u sastavu. Ne samo zbog umora, već zbog toga što imamo veoma dobro izbalansiranu ekipu“, kazao je Štefan Baumgart juče.

„Partizan je igrački dobar i iskusan tim. Igraju u formaciji 4-2-3-1, sa dva brza krila i snažnim napadačem. Imaju ’jaku’ desetku... Ovo je samo ugrubo o njima, neću sada da se bavim detaljima. Posle utakmice možemo da budemo i prvi i treći. Na dobroj smo starnoj poziciji, to treba da iskoristimo“, zaključio je Baumgart.

Postava s kojom bi Keln mogao da izađe na megdan Partizanu: Švabe - Šindler, Kilijan, Soldo (Hibers), Pedersen - Martel - Maina, Duda (Skiri), Kajnc - Adamjan, Dic.

U slučaju da Skiri bude u sastavu to bi značilo i nešto defanzivniju postavku, sa dva zadnja vezna. U sredinu bi mogao i Jonas Hektor.


tagovi

Liga konferencijeFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara