Kraj karijere autora majstorskog loba zbog kojeg je Kamp Nou plakao, a Zapadni London vrištao (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.09.22. | 21:08

Ramireš, vezista bez čijeg trenutka inspiracije Čelsi ne bi ni igrao finale Lige šampiona 2012. godine, rekao da je dosta

Odavno u timu Čelsija nema aktera onog čuvenog putešestvija u Ligi šampiona iz sezone 2011/12. London je tada prvi put u istoriji dobio prvaka Evrope, Plavci sa prelaznim trenerskim rešenjem prkosili su verovatnoći. Mnogi od igrača koji su pre deceniju i kusur podigli "ušati" pehar više ne igraju fudbal. Ni tadašnji kapiten Džon Teri, ni golgeterska zver Didije Drogba, ni legendarni Peter Čeh... Frenk Lampard je već odavno zagazio u trenerske vode, a od danas je tačku na karijeru stavio čovek bez čijeg trenutka inspiracije ne bi bilo ni finala elitnog evropskog takmičenja.

Legenda je možda prejaka reč. U tu kategoriju na Stamford Bridžu ulaze gorepomenuta gospoda, ali lob koji je Ramireš servirao Barseloni u revanšu polufinala Lige šampiona, omogućio je Čelsiju potonje finale sa Bajernom. Lob zbog kojeg je Kamp Nou tog 24. aprila plakao, a zapadni London vrištao.

Izabrane vesti

Sigurno postoje oni koji se jasnije sećaju nadoknade drugog poluvremena iste utakmice, onog trka Fernanda Toresa, obilaženja nemoćnog Viktora Valdeza i gola koji je potpuno dotukao Gvardioline mađioničare Mesija, Ćavija i Inijestu. Obojica su se te večeri poigrali sa golmanom Barse, ali je lob Brazilca, jedan od najupečatljivijih u novijoj istoriji Lige šampiona imao neuporedivo veću težinu. Čelsi je do tog 45. minuta ličio na grogiranog boksera koji čeka da dobije nokaut i obruši se na patos. Barsa je od 35. do 43. minuta već develo poništila minimalan poraz sa Stamford Bridža. Kamp nou samo što se nije obrušio na igrače Čelsija, a odjednom je nastao muk. Utišao ga je Ramireš. Lampard je majstorski eksloatisao brzinu jednog od najhitrijih na terenu, Brazilac bocnuo loptu tako da je Valdez eventualno mogao da je pomiluje prstima, ne i da je zaustavi.

Znate šta se dalje dešavalo. Bunker Čelsija, Drogba i Huan Mata maltene kao dupli bekovi, Mesijva prečka iz penala u 49. minutu i Barselonine manične opsade gola do kraja utakmica. Bez željenog rezultata. Čitava ekipa Čelsija "poginula" je za taj prolaz u finale, ali dvomeč sa Barsom je obeležio Ramireš. I zbog asistencije za Drogbu u prvoj utakmici.

Deset i kusur godina kasnije, Ramireš je rekao da je kraj.

"Nakon dugog razmišljanja, želim da vas obavestim da sam odlučio da završim profesionalnu fudbalsku karijeru. Posle svega, mogu jedino da zahvalim Bogu što me je pripremio i vodio do najvišeg nivoa koji sport može da ponudi. Ne znam kako da zahvalim klubovima kroz koje sam proša, Žoinvilu, Kruzeiru, Benfici, Čelsiju, Đangsuu, Palmeirasu. Uvek ću vas nositi u srcu, kao i vaše navijače. Hvala reprezentaciji Brazila koja mi je omogućila da igram na dva svetska prvenstva. To je bilo ostvarenje sna. Zahvalan sam svim saigračima, zaposlenima, trenerima i direktorima sa kojima sam sarađivao. Hvala mojoj porodici, majci, deci, braći, pravim prijateljima, hvala što se bezuslovno bili uz mene svih ovih godina i doživljavali svaki moj uspeh kao da je vaš. Uvek ste mi bili najveća snaga i motivacija. Nastavljam drugačijim stazama, ali sa istom radošću i hrabrošću koje su me krasile od najmlađih dana, kada sam, mimo svih očekivanja, napustio svoje selo i zaputio se u Rio de Žaneiro kako bih pokorio svet. Hvala na svemu", oprostio se Ramireš emotivnom porukom na svom instagramu, nakon što od novembra 2020. godine i rastanka sa Palmeirasom nije imao klub, niti igrao fudbal.

Kada se podvuče crta, Ramireš se ispostavio kao jedan od najboljih transfera Čelsija u poslednjih petnaestak godina. Koštao je Plavce 22.000.000 evra 2010. godine, a da je u tu cenu stao samo učinak iz legendarnog polufinala Lige šampiona, već bi se isplatio. A Brazilac je za šest godina na Stamford Bridžu sakupio 251 nastup, 34 gola i 25 asistencija, a londonski klub je januara 2016. godine uspeo i da ga proda kineskom Đangsuu za 28.000.000 evra.

Neće Čelsi nikada zaboraviti Ramireša i revanš na Kamp nou, a pamtiće ga i Brazilac koji je na potkolenicu desne noge istetovirao trenutak dok njegova lopta preleće nemoćnog Valdeza.



tagovi

RamirešČelsi

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara