Rikardo Gareka (©AFP)
Rikardo Gareka (©AFP)

Krajnje je vreme da se Velez Sarsfild podigne

Vreme čitanja: 5min | uto. 21.03.23. | 23:03

Argentina 1: El Fortin domaćin Sentral Kordobe u poslednjem susretu 8. kola

Posle niza neuspeha koji su ga zadesili na početku takmičarske godine, Velez Sarsfild se konačno vratio dobrim partijama u poslednjim mečevima i samouveren stiže na duel u sklopu osmog kola argentinske Profesionalne lige. Isto tako, Sentral Kordoba se oporavila od loše faze u koju je zapala neposredno po početku sezone i sada već broji tri uzastopne utakmice bez poraza. Upravo ova dva, naizgled konsolidovana tima koja sada već poprilično zaostaju u odnosu na prvoplasirane, noćas (01.00) će da odmere snagae na čuvenom stadionu Hose Amalfitani u Linijersu, jednom od zapadnih krajeva Buenos Ajresa, a sve u pokušaju da se vrate u borbu za vrh tabele.

Velez Sarsfild je u prošlom kolu započeo novi period po dirigentskom palicom Rikarda Gareke. Ove godine, El Fortin ima problema da pronađe konstantnost u rezultatima koja ih je toliko koštala krajem prošle godine. Sada, predvođen legendarnim stručnjakom koji iza sebe ima uspešan rad u mnogim velikim klubovima poput Independijentea iz Aveljanede, Amerike iz Kalija, Palmeirasa, Independijente Santa Fea, Argentinos Juniorsa, Deportivo Universitarija, kao i sa nacionalnim timom Perua, želi da u svom drugom mandatu u klubu iz zapadnog Ajresa, ponovi barem delić onoga što je ostvario kada je prvi put stao za kormilo Fortina. Ipak, i taj delić uspeha, posmatrajući trenutnu situaciju kako u samom klubu tako, po rezultatima kao i plasmanu na tabeli, biće zaista teško ponoviti, gotovo nemoguće. Podsećanja radi, Velez je u periodu od 2009. do 2013. godine kad ih je prvi put predvodio čuveni El Flako iliti Mršavko, tri puta podizao pehar namenjen fudbalskom prvaku Argentine.

Izabrane vesti

Fortinov tim je u prvenstvu Argentine debitovao pod vođstvom urugvajskog stratega Aleksandera Medine pobedom nad Himnasijom iz La Plate rezultatom 3:1, ali je već od drugog kola počeo da igra loše, čime je vezao četiri utakmice bez pobede. Post bez pobede u nacionalnom prvenstvu okončan je savladavanjem Taljeresa na stadionu Mario Alberto Kempes u Kordobi rezultatom 2:1. U poslednjem meču su kod kuće dočekali Platense sa kojim su odigrali remi 1:1. Abel Osorio je postigao gol za Velez Sarsfild na kraju prvog poluvremena posle nekoliko propuštenih šansi. Na početku drugog poluvremena Lignje iz Visente Lopesa su došle do izjednačenja golom Nikolasa Kastra.

01.00: (1,85) Velez (3,45) Sentral Kordoba (4,60)

Velez Sarsfild trenutno zauzima 16. poziciju sa devet osvojenih bodova, uz još uvek nestabilnu kampanju od dve pobede i dva poraza, uz tri remija. Ipak pored pobede u gostima, ostaje mlak osećaj znajući da kod kuće nisu uspeli da savladaju Platense, u sukobu u kojem je Velez imao mnogo veći posed lopte, čime je stvorio i više ofanzivnih akcija, ali je opet sa određenim poteškoćama dolazio do gola protivničke ekipe Platense. Uzgred, ova obaveza da bude dominantniji tim kod kuće ponekad stvara probleme. U četiri odigrane utakmice na Hoze Amalfitaniju, tim je pobedio samo jednom, uz remi bez golova protiv Independijentea, sa porazom od Boke Juniors, pored tog nerešenog meča protiv Platensea.

Sa druge strane Sentral Kordoba se već po već predviđenom scenariju pre početka sezone, bori za opstanak u elitnom rangu argentinskog fudbala. Ferovijario je još od prošle godine jedan od najugroženijih timova na tebeli koja računa koeficijente učinka, a to što su trenutno iznad poslednjih pozicija na tabeli, nije im garancija opstanka. Može se reći da je tim ušao u period oporavka od veoma loše kampanje s početka sezone, jer nisu izgubili u poslednje tri utakmice.

Početak Sentral Kordobe u argentinskoj profesionalnoj ligi ove sezone bio je veoma loš, bez pobede u prva četiri kola. Trenutno, Železničari zauzimaju 20. poziciju na tabeli sa samo osam osvojenih bodova, a tim Leonarda Madelona je počeo da igra dobro pre samo tri utakmice, sa odličnim nivoom učinka kod kuće, ali i u gostima.

Kada je pre dva kola gostovao u Visente Lopesu, ekipi Platensea koja će mu po svemu sudeći ove sezone biti direktan konkurent u borbi za opstanak, uspeo je da izvuče remi 1:1. Prvo poluvreme je bilo veoma izjednačeno, gde su obe ekipe imale dobre prilike. Uprkos tome, golovi su pali tek u drugom poluvremenu, gde je Gaston Suso doveo domaće do prednosti u 73. minutu. Gosti su izbegli poraz pogotkom Lukasa Gambe u 84. minutu meča.

Nedavno su se suočili sa Tigreom na svom stadionu Alfredo Terera i pobedili, sa začuđujućom lakoćom, rezultatom 2:0. Čak i nadmoćniji u odnosu na goste, Železničari iz Santjago del Estera uspeli su da povedu tek u drugom poluvremenu. Leandro Masijel je u 63. minutu postigao prvi gol, a potom je prednost udvostručio Hesus Soraire, što je bio i krajnji ishod meča.

Velez Sarsfild je pobedio samo u jednoj od poslednjih šest utakmica. Pored toga, igrajući kod kuće, slavili su takođe samo u jednoj utakmici u sezoni 2023. S druge strane, Sentral Kordoba je prošla kroz lošu fazu u argentinskom šampionatu i sada je bez poraza već tri meča. Od poslednjih 20 mečeva odigranih između ovih timova, Velez Sarsfild je zabeležio šest pobeda naspram sedam na strani Železničara, pored isto toliko odigranih remija. Poslednji put kada su se ova dva tima sastala bilo je to 26. oktoba kada je na ovom istom stadionu slavila domaća ekipa rezultatom 3:1.

ARGENTINA 1 - 8. KOLO

Subota

Union Santa Fe - Rasing 1:3 (0:1)

/Gordiljo 65 - Romero 24, Rohas 75pen, Gerero 90+5/

Arsenal Sarandi - Tigre 2:0 (0:0)

/Leal 59, Banega 73/

Independijente - Kolon 2:2 (1:1)

/Kauteručio 24pen, Himenez 80pen - Pjeroti 10, Abila 90/

Platense - Defensa i Hustisija 1:0 (1:0)

/Serveto 38/

Nedelja

Atletiko Tukuman - Barakas 1:1 (1:0)

/Estigaribija 25 - Mater 81/

Godoj Kruz - Belgrano 3:1 (2:1)

/Rodrigez 28, Abrego 37, Larosa 76 - Sančez 45/

Himnasija La Plata - Estudijantes 2:1 (0:1)

/Leskano 56, Taragona 86pen – Boseli 4/

Boka Juniors – Instituto 2:3 (1:2)

/Pajero 45+2, Merentijel 85 – Varela 12, Martinez 19, Rodrigez 46/

Ponedeljak

Sarmijento – River Plejt 0:2 (0:1)

/Beltran 7pen, Palavesino 74/

Taljeres Kordoba – Banfild 0:1 (0:0)

/Aleman 54pen/

Njuels Old Bojs - San Lorenco 1:0 (0:0)

/Rekalde 77/

Utorak

Urakan - Rosario 0:2 (0:2)

/Malkora 5, Veliz 29/

Launs - Argentinos Juniors 0:0

Sreda

01.00: (1,85) Velez (3,45) Sentral Kordoba (4,60)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Velez SarsfildVelezSentral Kordoba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara