Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)
Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)

Kralj Ekstraklase i prelaznog roka: Leh, Pjast, Šljonsk i Lehija za koplje iza Legije

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.08.20. | 13:36

Večeras kreće šampionat Poljske, u kojem sastav Aleksandra Vukovića brani krunu

Prethodna je bila haotična, ova obećava gomilu otvorenih pitanja. Sezona 2020/21 Ekstraklase počeće danas duelom Zaglebja i Leha (18.00), a kako će se dalje runde odvijati i hoće li se šampionat Poljske završiti na vreme, usled sveopštih problema sa pandemijom virusa korona, teško je predvideti. U normalnim okolnostima, tokom predposlednjeg vikenda u avgustu, već bismo videli nekoliko odigranih kola, međutim, Kovid-19 doneo je promene. Takođe, u formatu.

Najvažnija je smanjenje broja utakmica. Umesto 37 duela, kao što je to bio slučaj u poslednjih sedam sezona, u narednoj će svaki tim odigrati 30. Odustajanje od finalnog kruga znači da neće biti podele na dve grupe. Od iduće sezone, u Ekstraklasi će se takmičiti 18 klubova. Zato će posle nadolazeće kampanje samo jedan tim ispasti iz lige.

Izabrane vesti

U odnosu na prošlu sezonu, kada su se tri tima oprostila od najjačeg poljskog ranga, grupa klubova kojima preti ispadanje značajno se smanjila. Nije nemoguće da se vrlo brzo iskristališe jedan od timova koji je slabiji od ostalih, i da već u februaru ili martu bude jasno ko "pakuje kofere". Ujedno, nedostatak podele na plej-of i plej-aut pomoći će da se poveća, takozvana sigurna sredina tabele - grupa timova koja ne teži evropskim kupovima, a istovremeno je sigurna.

Da se vratimo na globalnu pošast. Nakratko. Pandemija se nastavila, došlo je do opšteg popuštanja stanovništva, što je u kombinaciji sa prazničnim putovanjima fudbalera rezultiralo koronavirusom u Ekstraklasi. Prvi slučaj je zabeležen u Visli iz Plocka. Sledeći je bio samo pitanje vremena. U situaciji kada je otkrivena infekcija kod jednog od igrača, trening tima je morao biti prekinut i zaraženi je morao da bude izolovan od ostatka tima. Visla je otkazala trening kamp, igrači su ostali kod kuće, gde su vežbali pojedinačno. Nakon nedelju dana u izolaciji tim Radoslava Sobolevskog imao je drugi pokušaj u predsezonskim pripremama. Problema sa virusom imali su još Pogon, Šljonsk, Lehija i Legija, pa je u ovim klubovima ionako izuzetno težak pripremni period bio dodatno poremećen.

Fudbaleri Leha (©Shutterstock)Fudbaleri Leha (©Shutterstock)

E, sada ono glavno. Pauza između sezona bila je kratka - na primeru Varte iz Poznanja svega 22 dana - ali vrlo intenzivna. Treneri su uglavnom ostali na svojim pozicijama, jedine smene desile su se u Jagjeloniji i Stalu iz Mjeleca, ali među igračima je bilo dosta promena. Leto je bilo obeleženo povratnicima u Ekstraklasu. Nakon manje ili više uspešnih nastupa u stranim klubovima, Valdemar Sobota, Mihal Kuharčik i Maciej Viluš odlučili su da ponovo igraju fudbal u Poljskoj.

I to nije sve. Neprikosnoveni kralj prelaznog roka bila je varšavska Legija. Aktuelni branilac krune, kojeg sa klupe predvodi srpski stručnjak Aleksandar Vuković, naoružao se ozbiljno. Povratak iskusnog golmana Artura Boruca je veliki hit. Ipak, najviše pažnje izazvao je dolazak Bartoša Kapustke, doskorašnjeg aduta Lestera. Pored njih, zvučan je i dolazak srpskog beka Filipa Mladenovića iz Lehije.

Osim Legionara peharu namenjenom najboljem nadaju se u Lehu, Pjastu, Šljonsku i Lehiji, mada deluje da je tim iz Varšave za koplje ispred konkurencije. Istina, ostavio je vrlo slab utisak u kvalifikacijama za Ligu šampiona u nedavnom duelu sa Linfildom, kojeg je na jedvite jade pobedio minimalcem, međutim, širina sastava i pomenute akvizije trebalo bi da budu garant za uspeh.

Biće dosta sveže krvi u ligi. Prvi put od sezone 2004/05, trojica novajlija učestvovaće u prvenstvu. To su Stal, Varta i Podbeskidzje. Radi se o potpuno različitim timovima i filozofijama igre, ali zajedničko im je to što će, najverovatnije, među njima biti izabran jedini putnik u Drugu ligu. Varta i Stal su po dva puta u istoriji bili prvaci Poljske, a u elitni rang se vraćaju posle 25, odnosno 24 godine. Nema dileme da će predstavljati osveženje u Esktraklasi. Podbeskidzje se vraća posle nekoliko godina pauze, a kada se radi o ovom timu treba reći da je protekle sezone pokazao da je možda i najstabilnija ekipa od svih novajlija. U slučaju pomenuta tri tima, transferi će biti veoma važni. Tim iz Mjeleca je izgubio dva važna igrača, dok je Varta dovodila poljske igrače, kojima će ovo biti prva prilika da se pokažu na najvišem nivou. U sastavu Stala ostao je srpski vezista Andreja Prokić, dok je njegov sunarodnik Milan Rundić, doskorašnji štoper Karvine, stigao u Podbeskidzje.

Odlasci najboljih igrača su pravilo pre svake sezone Ekstraklase. Ovog puta nije bilo egzodusa zvezda, mada treba imati na umu da je pandemija značajno usporila sve pregovore. Pijaca će dugo ostati otvorena, a klubovi vodećih evropskih liga tek počinju da traže "robu" na tržištima poput Poljske. Uostalom, tri najbolja snajpera prošle sezone napustila su takmičenje. Kristijan Gitkjer je iz Leha otišao u Moncu, Igor Angulo je Gornjik Zabže zamenio indijskom Goom, dok je Horhe Feliks prešao u Sivas.

Za kraj, pomenimo i to da će u ovogodišnjem izdanju Ekstraklase nastupati 10 srpskih internacionalaca. To su Bojan Čečarić iz Krakovije, Filip Bainović iz Gornjik Zabžea, Đorđe Crnomarković iz Leha, Zlatan Alomerović i Žarko Udovičić iz Lehije, Filip Mladenović iz Legije, Milan Rundić iz Podbeskidzjea, Marko Poletanović iz Rakova, Andreja Prokić iz Stala i Nikola Kuveljić iz Visla Krakov. Pored njih kormilar Legije je Aleksandar Vuković, a Pogona Kosta Runjaić, Srbin iz Beča sa nemačkim dokumentima.

POLJSKA 1 - 1. KOLO

Petak

18.00: (3,35) Zaglebje (3,45) Leh (2,15)

Subota

15.00: (2,05) Krakovija (3,35) Pogon (3,80)

17.30: (2,60) Šljonsk (3,20) Pjast (2,80)

20.00: (4,60) Rakov (3,60) Legija (1,80)

Nedelja

12.30: (2,00) Visla Plock (3,45) Stal Mjelec (3,80)

15.00: (3,90) Varta (3,50) Lehija (1,95)

17.30: (1,90) Gornjik Zabže (3,50) Podbeskidzje (4,10)

Ponedeljak

18.00: (2,15) Jagjelonija (3,40) Visla Krakov (3,40)

*** kvote su podložne promenama

TABELE IZ PRETHODNE GODINE



tagovi

Poljska 1LegijaLehijaLehPjast GljiviceGornjikJagjelonija BjalistokZaglebjeKrakovijaŠljonskRakovVisla KrakovMilan RundićĐorđe CrnomarkovićŽarko UdovičićFilip MladenovićAleksandar VukovićMarko PoletanovićNikola KuveljićFilip BainovićBojan Čečarić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara