Žan Filip Kraso u dresu Sent Etjena (©AFP)
Žan Filip Kraso u dresu Sent Etjena (©AFP)

Kraso izgubio mesto startera, ali krajnje je vreme da Sent Etjen pobegne sa dna Lige 2

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.01.23. | 09:48

Još uvek zvanično najtrofejniji francuski klub u ponedeljak od 20.45 časova igra protiv direktnog konkurenta u borbi za opstanak, Niora

Od svog nastanka 1933. godine, nikada fudbalski klub Sent Etjen nije bio na ovako niskim granama kao sada. Prošle sezone je ispao iz Lige 1, a ove se grčevito bori za opstanak u drugom rangu. I što je najgore – gubi tu borbu. Uoči poslednjeg meča 19. kola Lige 2 sa direktnim konkurentom Niorom (ponedeljak, 20.45) poslednji je na tabeli, duboko u zoni ispadanja!

Ako neko ne prati ozbiljnije francuski fudbal, verovatno ga iznenađuje podatak da je Sent Etjen, barem još ove godine, i dalje najtrofejniji fudbalski klub u toj zemlji. Prvak je bio 10 puta, isto koliko od nedavno i Pari Sen Žermen, ali poslednju titulu je osvojio još 1981. godine.

Izabrane vesti

Dugo već Sent Etjen ne igra neku značajnu ulogu u zemlji, poslednji trofej je prigrljen 2013, kada je osvojen Liga kup Francuske. Bilo je u protekloj deceniji sezona kada se igrala Evropa, bilo je i onih bez nje. Ipak, malo ko je mogao da pretpostavi da će Zeleni tako naglo tako duboko da padnu.

Prošle sezone su poprilično neočekivano ispali u niži rang, promenili su vlasnika i dobar deo ekipe je napustio Sent Etjen. Ipak, verovalo se da će sa novim trenerom, svojim bivšim igračem Loranom Batleom biti konkurent za promociju, u najmanju ruku miran na sredini tabele, ali...

20.45: (3,35) Nior (3,35) Sent Etjen (2,20)

U prvih 18 kola Sent Etjen je ostvario samo četiri pobede, pa poslednju utakmicu prve polusezone dočekuje na samom dnu. Čak i da savlada danaas Nior, biće mu to dovoljno da preskoči njega i Nim, ne i da izađe iz crvene zone. Jer, 16-plasirani Dižon, prvi iznad crte, ima šest bodova više.

Batle je na samoj granici da dobije otkaz, iako je ugovorom vezan do leta 2024. godine. Prosto, da je desetostruki prvak Francuske našao nekog proverenijeg trenera, došlo bi do smene. Mada, ni ovako nije ona daleko. Jedino što ide u korist 47-godišnjeg stratega je to što Zeleni nisu izgubili poslednje dve utakmice. Prvo su odigrali 1:1 sa Kaenom, a zatim prošlog vikenda savladali Laval sa 1:0.

I dalje je Sent Etjenova odbrana najlošija u ligi sa 31 primljenim golom. Zato su ovog januara angažovani doskorašnji golman Bresta Gotje Larsoner za 1.600.000 evra, odnosno levi bek Evertona Nils Nkunku, koji je došao na pozajmicu. Angažovan je i iskusni napadač Gaetan Šarbonije (34), za 500.000 evra je došao iz Oksera. Njegovim dolaskom je malo u drugi plan pao Žan Filip Kraso, 25-godišnji centarfor rođen u Štutgartu, koji se prethodnih nedelja dovodio u vezu sa Crvenom zvezdom.

Kraso je u poslednja tri kola na terenu proveo ukupno tek 66 minuta. Poraz od Anesija (1:2) je gledao sa tribina zbog suspenzije, a potom je sa klupe ulazio protiv Kanea i Lavala, a na ovom drugom meču je bio asistent Matjeu Kafaru za jedini gol

Neće večeraas da bude lako Sent Etjenu, pošto je Nior bez ijednog poraza još od početka novembra. U prvenstvu je odigrao četiri meča, remizirao je sa Nimom (1:1), Mecom (0:0) i Rodezom (1:1), dok je savladao Po (2:1). Takođe, još je „živ“ u Kupu Francuske, pošto je eliminisao Bergerak (1:0) i Granvil (3:0). Naredni rival 22. januara biće mu prvoligaš Okser.

Nior i Sent Etjen se nisu sastali u takmičarskom meču još od 2004. godine. Tada su takođe oba tima igrala Ligu 1, a Sent Etjen je zabeležio oba trijumfa u sezoni, sa po 2:1 i 1:0.

FRANCUSKA 2 – 19. KOLO

Petak

Anesi – Pariz 2:0 (1:0)

Bastija – Po 1:0 (0:0)

Bordo – Amijen 1:1 (1:0)

Dižon – Valensijan 2:1 (1:0)

Gengan – Grenobl 2:4 (1:1)

Laval – Rodez 3:1 (1:0)

Le Avr – Nim 3:1 (0:0)

Mec – Keviji Ruan 2:0 (0:0)

Ponedeljak

20.45: (3,35) Nior (3,35) Sent Etjen (2,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Liga 2francuska liga 2Sent Etjen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara