Fudbaleri Vestern Junajteda proslavljaju titulu
Fudbaleri Vestern Junajteda proslavljaju titulu

Kreće A-liga: Repriza velikog finala na otvaranju sezone

Vreme čitanja: 5min | pet. 07.10.22. | 08:40

Aktuelni šampion Vestern Junajted, predvođen Aleksandrom Prijovićem, igra protiv gradskog rivala Melburn Sitija. Miloš Ninković u nedelju debituje za Vondererse iz Zapadnog Sidneja

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Duelom Melburn Sitija i Vestern Junajteda, ovog petka (10.45) počinje nova sezona australijske A-lige. Voljom žreba, prvenstvo otvaraju gradski rivali koji su u protekloj sezoni podelili trofeje i sastali se u velikom finalu, kada je Aleksandar Prijović doneo Junajtedu prvu titulu šampiona u istoriji. Prethodno, Melburn Siti je poneo zvanje premijera A-lige, odnosno pobednika ligaškog dela takmičenja.

Izabrane vesti

Ova dva kluba se nalaze u najužem krugu favorita za trofeje i u nastupajućem šampionatu. I jedni i drugi su sačuvali manje-više iste sastave iz prošlog prvenstva, uz po dva-tri osveženja. Pored Sitija i Junajteda, među kandidatima za visok plasman dobro se kotira i treći klub iz Melburna – Viktori, koji je u proteklih godinu dana doživeo istinski preporod pod komandom trenera Tonija Popovića. Na startu nove sezone, višestruki šampion će u subotu igrati „veliki plavi“ derbi protiv Sidneja.

Kada je reč o mogućnostima Viktorija, treba istaći da se ovaj klub možda i najbolje pojačao tokom prelaznog roka. Klub iz Melburna je angažovao čuvenog Portugalca Nanija, koji ruku na srce nije više u cvetu mladosti i daleko je od nivoa na kojem je igrao u Mančester Junajtedu. Ipak, njegovo nesporno znanje i ogromno iskustvo mogli bi i te kako da znače Viktoriju i doprinesu da jezičak na vagi pretegne na njihovu stranu. Ovaj klub je doveo i nekadašnjeg australijskog reprezentativca Tomija Jurića i španskog levog beka Kadetea.

10.45: (1,95) Melburn Siti (3,35) Vestern Junajted (3,70)

Značajnu ulogu u A-ligi ove sezone mogao bi da igra i sidnejski Mekartur, ovogodišnji osvajač Kupa Australije, koji od dolaska Dvajta Jorka na klupu ne samo da je dograbio prvi trofej, već izrasta u sve bolji tim. Mada, činjenica da su i oni doveli 13 novih igrača, svakako ne ide u prilog najvećim ambicijama.

U borbu za vrh mogli bi da se umešaju i gradski rivali Bikova, Sidnej FC i Vonderersi sa zapada grada, ali takođe posle velikih promena u igračkim pogonima oba kluba, pitanje je koliko i jedni i drugi zaista mogu da pruže.

Inače, tokom jedne od najdužih pauza između dve sezone u modernom fudbalskom svetu, koja je trajala čak četiri meseca i deset dana, u sastavima većine od 12 klubova dogodile su se kapitalne promene. Neki su praktično u potpunosti izmenili fizionomiju svog igračkog kadra, pre svih upravo Vonderersi iz Zapadnog Sidneja, koji su doveli čak 16 novih fudbalera.

Jedan od njih je Miloš Ninković, čiji je prelazak iz Sidneja u redove „ljutog“ gradskog rivala dobrano uzburkao navijačke strasti u pomalo ustajaloj atmosferi A-lige. Dvostruki osvajač medalje Džonija Vorena, za najboljeg fudbalera Australije, odlučio je da prihvati ponudu Vonderersa, nakon što ga je uprava Sidneja mesecima držala „u mraku“ po pitanju njegove budućnosti u tom klubu, kojem je upravo Ninković doneo po tri titule prvaka i premijera A-lige u proteklih sedam godina.

Da se rivalstvo između dva sidnejska kluba još više „zategne“ doprineo je i transfer Džeka Rodvela u suprotnom smeru, mada se ime i autoritet engleskog defanzivca posle samo jedne sezone na Petom kontinentu nikako ne mogu porediti sa reputacijom koju ima bivši reprezentativac Srbije.

Zanimljivo je i za koje igrače su se odlučili u Sidneju kada je reč o nasledniku Miloša Ninkovića. „Desetku“ je preuzeo donedavni prvotimac Notingem Foresta Džo Loli, koji može da pokriva obe krilne pozicije, dok je slovački reprezentativac Robert Mak, pristigao iz Ferencvaroša, igrač sličnog profila ali po karakteristikama ipak sličniji srpskom asu.

Ninković će priliku za debi u novom klubu imati u nedelju (6.00 časova ujutro), kada Vonderersi dočekuju Pert Glori, još jednu ekipu za koju se može reći da je ne samo izmešala karte, već pripremila potpuno novi špil aduta za novu sezonu.

Klub iz Zapadne Australije se ratosiljao isluženog Danijela Staridža, koji je potpuno razočarao tokom godinu dana provedenih u Australiji. Malo povrede, malo kovid, a ponajviše očajna forma doprineli su da se uprva Glorija brže-bolje zahvali nekadašnjem asu Liverpula i bivšem reprezentativcu Engleske. Pored Staridža, klub je napustilo još 12 igrača, a jedan od njih je i Srbin Darko Stanojević koji se posle kratke avanture u Pertu vratio u matičnu Loznicu.

S druge strane, Glori je doveo čak 15 novih igrača, a oni koji bi trebalo da prave razliku su povremeni reprezentativac Australije Mustafa Amini i mladi Makedonac Stefan Čolakovski koji je stigao iz Melburn Sitija. Redove ekipe iz Perta pojačao je i talentovani napadač Luk Ivanović, momak srpskog porekla koji je igrački stasao u Belim orlovima iz Boniriga, a zatim branio boje Sidneja i Brizbejna.

Među ekipama koje su napravile ogromne rezove u sastavima su i Njukasl Džetsi sa deset novalija i Central Koust Marinersi koji su doveli devetoricu fudbalera. Najveće pojačanje Mornara je australijski Srbin Deni Vuković. Iskusni golman se posle isteka ugovora sa holandskim NEC Najmehenom vratio u A-ligu, i to u redove kluba čiju je mrežu već čuvao tokom pet sezona – od 2005. do 2010. godine.

Odmah je dobio i kapitensku traku u Marinersima, pošto je dugogodišnji lider ekipe Met Sajmon odlučio da se povuče iz profesionalnog fudbala. Iako 37-godišnji veteran, Vuković će odbranama na golu Central Kousta pokušati i da dokaže selektoru Gremu Arnoldu da je i dalje prva alternativa standardnoj „jedinici“ Sokerusa Metu Rajanu i da zaslužuje mesto među putnicima na Mundijal u Kataru.

Inače, A-liga će i ove sezone trajati 26 kola, nakon čega će najboljih šest timova izboriti plasman u plej-of, gde će kroz eliminaciono takmičenje odlučivati o pobedniku 18. sezone najjače profesionalne lige u Australiji.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

AUSTRALIJA 1 - 1. KOLO

Petak

10.45: (1,95) Melburn Siti (3,35) Vestern Junajted (3,70)

Subota

08.00: (2,35) Brizbejn (3,25) Mekartur (2,90)

08.00: (2,10) Central Koust Mariners (3,40) Njukasl Džets (3,25)

10.45: (2,55) Sidnej FC (3,20) Melburn Viktori (2,65)

Nedelja

04.00: (2,60) Velington Finiks (3,20) Adelajd Junajted (2,60)

06.00: (1,65) Zapadni Sidnej Vonderers (3,60) Pert Glori (5,10)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PRETHODNE SEZONE

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

AustralijaAustralija 1Aleksandar PrijovićMiloš NinkovićMelburn SitiVestern JunajtedSidnejSidnej FCVestern Sidnej VonderersMelburn ViktoriPert GloribrizbejnMekarturCentral Koust MarinersiNjukasl DžetsVelington FiniksAdelejd

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara