Fudbaleri Zamaleka (©Reuters)
Fudbaleri Zamaleka (©Reuters)

Kreće CAF Liga šampiona, severnjaci se opet pitaju za sve

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.02.23. | 10:31

Susret prvaka Egipta Zamaleka i najboljeg alžirskog tima Beluizdada (17.00) otvoriće 59. elitno takmičenje Crnog kontinenta

Najbolji klupski fudbal u Africi počeće ovog petka. Na programu je 1. kolo CAF Lige šampiona, a čast da ga otvore od 17 časova imaće fudbaleri Zamaleka i Beluizdada, prvaci Egipta i Alžira. Pored te, danas će se odigrati još jedna utakmica, od 20 časova će Radža Kazablanka ugostiti najbolji tim Ugande, Vajpers.

Prošlogodišnji finalisti, branilac trona Vidad Kazablanka i vicešampion Al Ahli iz Kaira, naknadno će odigrati prvo kolo zbog učešća na Klupskom svetskom prvenstvu. Ostalih šest mečeva na programu su u subotu.

Izabrane vesti

Kao i prethodnih sezona, i ovo 59. izdanje igraće se u četiri grupe od po četiri ekipe. Najbolje dve prolaze u četvrtfinale. Klasičan evropski sistem, bez prevelikih komplikacija.

Do sada je Afrika imala 26 različitih šampiona iz 12 država. Od 16 aktuelnih učesnika, osam nije osvajalo titulu, ali su Al Hilal (dva puta) i Kotonsport igrali finala.

---------------------

SVI ŠAMPIONI AFRIKE

10 – Al Ahli (Egipat)

5 – Zamalek (Egipat), TP Mazembe (DR Kongo)

4 – Esperans (Tunis)

3 – Hafija (Gvineja), Vidad (Maroko), Radža (Maroko), Kenon (Kamerun)

2 – Asante Kotoko (Gana), Kabilija (Alžir), Enjimba (Nigerija), ES Setif (Alžir)

1 – Vita Klub (DR Kongo), Harts of Ouk (Gana), ES Sahel (Tunis), Ismaili (Egipat), Orlando Pajrats (Južna Afrika), ASEK Mimozas (Obala Slonovače), Mamelodi Sandauns (Južna Afrika), Oriks (Kamerun), Stad Abidžan (Obala Slonovače), KARA Brazavil (Kongo), MC Alžir (Alžir), Union Duala (Kamerun), ASFAR (Maroko), Klub Afrikan (Tunis)

---------------------

Ove sezone je D grupa ubedljivo najteža, pošto se u njoj pored Zamaleka i Beluizdada nalaze i prvaci Tunisa Esperans i sudanski Al Meraih. Zato bi direktni dueli Zamaleka i Beluizdada u velikoj meri mogli da odluče četvrtfinalistu.

Za Zamalek ovaj meč dolazi u mnogo teškom trenutku. Velikan iz Kaira ima samo jednu pobedu i čak pet poraza u poslednjih osam takmičarskih mečeva, trener Žesualdo Fereira je dao otkaz, pa se posle nedelju dana vratio. U prvenstvu Egipta Beli vitezovi su tek peti.

17.00: (1,95) Zamalek (3,20) Beluizdad (3,80)

S druge strane, Beluizdadu ide odlično. Već je jednu ruku spustio na pehar u Alžiru, posle pola sezone je ubedljivo prvi bez ijednog poraza. Videćemo znači li to išta kada su mečevi Lige šampiona u pitanju. Prošle sezone Zamalek nije uspeo da izađe iz grupe, dok je Beluizdad stigao do četvrtfinala.

Vajpers je debitant u Ligi šampiona, a u njoj će biti bez trenera koji ju je provukao kroz kvalifikacije. Na klupi će protiv Radže da debituje Brazilac Roberto Bjanki, pošto je doskorašnji trener Roberto Oliveira prešao u tanzanijsku Simbu. On će pak svoj debi da ima u subotu protiv Horoje, u okviru iste grupe. Dakle, vrlo brzo će Oliveira da bude Vajpersov protivnik.

20.00: (1,37) Radža Kazablanka (4,20) Vajpers (8,50)

Prvak Ugande u konkurenciji Simbe i Horoje može da se nada nekim bodovima, ali protiv Radže, pa još u Maroku, teško. Istina, ove sezone Radža ne blista u ligi, četvrta je na pola sezone sa sedam bodova manje od lidera FAR Rabata. Međutim, njen stadion Mohamed V je neosvojiva tvrđava, u čitavoj 2022. godini Radža je u Kazablanki izgubila samo jednom, sredinom juna.

Na tri meča u januaru kod kuće je ostvarila sve tri pobede. S druge strane, Vajpers je na pola prvenstva Ugande terći na tabeli, a sa poslednja tri gostovanja osvojio je samo jedan poen.

-------------

Mozzart Bet Superliga se konačno vratila, a zajedno sa njom i Prognozzer! Takmičenje u pogađanju tačnih rezultata ponovo je na snazi posle tromesečne pauze u nešto drugačijem ruhu. Opširnije OVDE.

-------------

LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

Grupa A

Subota

14.00: Petro Atletiko - Kabilija

Grupa B

Subota

14.00: Mamelodi Sandauns - Al Hilal Omdurman

Grupa C

Petak

20.00: (1,37) Radža Kazablanka (4,20) Vajpers (8,50)

Subota

17.00: Horoja - Simba

Grupa D

Petak

17.00: (1,95) Zamalek (3,20) Beluizdad (3,80)

Subota

17.00: Esperans Tunis - Al Meraih

***Kvote su podložne promenama


tagovi

AfrikaAfrička Liga šampionaZamalekBeluizdadRadža Kazablanka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara