Ivan Ostojić, Miroslav Marković i Ivan Rogač (©Shutterstock, ©Starsport)
Ivan Ostojić, Miroslav Marković i Ivan Rogač (©Shutterstock, ©Starsport)

Kreće druga liga Rusije: Trojica Srba od Kalinjingrada do Habarovska vode borbu za Premijer ligu

Vreme čitanja: 6min | sub. 10.07.21. | 12:00

Utakmicom Akrona i SKA u subotu od 15.00 časova počinje nova sezona FNL

Klupski fudbal se polako vraća na Stari kontinent. Ovog vikenda počinje i nova sezona u Rusiji, utakmicama 30. izdanja Fudbalske nacionalne lige, odnosno drugog ranga takmičenja. Reč je o jednom od najraznovrsnijih, možda i najčudnijih takmičenja.

Učestvuju 20 klubova, koji će probati da se domognu tri mesta u elitnom rangu. Utakmice će da se igraju na dva stadiona na kojima se igrao Mundijal 2018. godine, ali i na nekim bukvalno seoskim terenima. Upravo se u tome najviše ogleda kontradiktornost FNL-a.

Izabrane vesti

15.00: (2,45) Akron Toljati (2,90) SKA Habarovsk (3,05)

Visoke ambicije imaju Baltika i doskorašnji premijerligaš Rotor, koji imaju najbolju infrastrukturu u ligi. Na Baltika areni u Kalinjingradu odigrana su četiri meča pomenutog Svetskog prvenstva, baš kao i na Volgograd areni, gde će Rotor u subotu od 18 časova da dočeka Tekstilščik. Nije bilo tako davno kada je na tom terenu igrao finalista ovogodišnjeg Evropskog prvenstva, Engleska, protiv Tunisa.

Samo tri sata pre meča Rotora i Tekstiščika na stadionu kapaciteta 45.568 sedećih mesta šampionat će zvanično da otvore Akron i SKA Habarovsk, koji će da odmere snage u Samari. Akron još nije završio renoviranje stadiona u svom Toljatiju, tako da će da bude domaćin do završetka radova u dva različita grada. Zanimljivije mečeve će da igra u Samari, dok one na kojima se ne očekuje veliki broj navijača igraće u Žugulevsku na stadionu Kristal, koji prima do 1.565 navijača.

Stadion Baltike (©Reuters)Stadion Baltike (©Reuters)

Čisto poređenja radi, Veles će u subotu od 17.30 časova da ugosti Jenisej u Domodedovu, predgrađu Moskve. Stadion Avangard prima do 5.500 gledalaca.

Nije samo ogromna razlika među klubovima u infrastrukturi. U zemlji veličine kakve je Rusija nužno je videti i geografsku problematiku za pojedine ekipe. Većina učesnika u FNL su iz evropskih gradova, ali tu je i pomenuti SKA, čiji je Habarovsk daleko na istoku, na samoj granici sa Kinom. Razdaljina između Kalinjingrada i Habarovska, najzapadnijeg i naijstočnijeg grada je oko 9.500 kilometara. Dakle, ko god bude gostovao SKA moraće da se spremi za dugo putovanje. Doduše, neće Evropljane mnogo da poštedi umora ni put na mečeve sa Tomom i Jenisejem, ekipama iz centralne Rusije, nedaleko od granice sa Mongolijom.

Prošle sezone je u FNL nastao totalni haos na samom kraju takmičenja. Predviđeno je bilo da dva prvoplasirana tima direktno uđu u Premijer ligu Rusije, a da treća i četvrta ekipa igraju plej-of za treće mesto. Međutim, drugoplasirani Orenburg i četvrtoplasirana Alanija nisu dobili licencu za viši rang, pa su se u elitu direktno plasirali samo Krilja Sovjetov i trećeplasirani Nižnji Novgorod.

16.00: (1,55) Orenburg (3,70) Volgar (6,00)

Nastao je tu dodatan haos i sa popunom mesta. Iz lige su ispala četiri najslabija tima, 12-plasirana Čajka je odustala od takmičenja, a najslabiji tim Premijer lige prošle sezone Tambov se ugasio. Tako je u drugi rang ispao samo Rotor, a upražnjena mesta su popunili Kuban 2018, Olimp iz Dolgoprudnila, Metalurg Lipetsk i Kamaz. Kuban 2018 i Olimp su debitanti, ovo će da im bude prva sezona u ovako jakom takmičenju, Metalurg se vratio posle 11 sezona u nižim rangovima, a Kamaz posle pet godina.

Iz lige je trebalo da ispadnu i Akron i Tom, 17. i 18. tim iz prošle sezone, ali su oni ostali posle odustajanja Tambova i Čajke. Sistem takmičenja se sada nije mnogo promenio. Takođe bi trebalo da dva najbolja tima uđu direktno u Premijer ligu, a da treći i četvrti igraju baraž. Jedina je promena je ta što bi u slučaju da neka od dve ekipe odustanu od baraža mogli da popune mesta peti ili šesti tim na tabeli. Jedini je uslov da peti ne zaostaje za četvrtim više od tri poena, a da šestoplasirani tim ne zaostaje više od četiri boda.

U FNL će ove sezone da se takmiče tri srpska fudbalera. Dres Baltike nose Miroslav Marković i Ivan Ostojić, dok je Ivan Rogač novi član Akrona.

Pedro Roša (©Reuters)Pedro Roša (©Reuters)

Samo je Marković starosedelac. Nekadašnji omladinac Partizana, koji je seniorsku karijeru gradio u Češkoj gde je igrao za Ostravu, Časlav, Viktoriju Žižkov i Duklu iz Praga, u Rusiji je od oktobra prošle godine. Ovaj 31-godišnjak je u Baltiku stigao iz Inđije, a verovatno je imao određenog uticaja na to što je ovog leta u Kalinjingrad stigao i godinu dana stariji štoper Ostojić. On je angažovan bez obeštećenja 1. jula, kada mu je istekao ugovor sa Javorom. Prethodno je Ostojić igrao za HJK Helsinki, Radnički iz Niša i Duklu. U Pragu nije bio saigrač sa Markovićem, on je tada već igrao u Rusiji, za SKA.

Od sve trojice, Ivan Rogač ima najmanje inostranog iskustva. Njemu će ovo da bude tek drugi pokušaj da se dokaže van granica Srbije. Prvi, 2014. godine u Ukrajini, nije bio uspešan. Tada je defanzivac igrao za Volin, a posle godinu dana se vratio u Vojvodinu. Kasnije je Rogač igrao još za OFK Beograd, OFK Bačku, Inđiju, Zemun, Javor, a u prošloj sezoni i Metalac. Ukupno je odigrao 119 mečeva u Superligi Srbije i 73 meča u Prvoj ligi, a sada je došlo vreme da se okuša u Rusiji.

17.00: (2,65) Fakel (2,85) Baltika (2,85)

Igraće 29-godišnji defanzivac protiv nekih ozbiljnih napadača. Ako ne dođe do promene statusa, najveća zvezda lige biće Pedro Roša. Brazilski golgeter je član Spartaka iz Moskve, čiji drugi tim igra u FNL. Bivši napadač Flamenga i Kruzeira je registrovan za drugu ligu Rusije, u kojoj je i nastupao prethodnih meseci. Ukupno je 15 mečeva odigrao ove godine u FNL.

Napad Orenberga predvodi povremeni reprezentativac Gane, Džoel Fameje, u tandemu sa mladim reprezentativcem Rusije Dmitrijem Vorobjevom. Tim sa Urala je uspeo da se konsoliduje, uprkos glasinama da će glavni finansijer da se povuče posle nedobijanja licence za Premijer ligu. To se nije desilo, počelo je renoviranje stadiona kako bi se stvorili neophodni uslovi za igranje u najvišem rangu, a produžen je i ugovor sa trenerom Marcelom Ličkom i najboljim igračima. Zato sada mediji svrstavaju Orenburg kao favorita bez dostojne konkurencije za prvo mesto.

Češki stručnjak sa njegove klupe jedan je od svega dvojice inostranih trenera. Stranca ima samo još Akon. Kao šef stručnog štaba se vodi moldavijski strateg Vladimir Žepeleu, s tim što je on suštinski pomoćnik Igora Pikušaka, nekadašnjeg reprezentativca Moldavije koji nema profesionalnu licencu.

U FNL postoje ograničenja sa brojem inostranih fudbalera. Nijedan tim ne sme da registruje za sezonu više od četvorice. Uz to, 90 minuta po utakmici mora da bude podređeno „bonus igraču“, fudbaleru mlađem od 21 godine. Omogućeno je svim ekipama da drže „bonus igrača“ svih 90 minuta, ili da rasporede minute na dvojicu, po 45 minuta.

Imaće mladi Rusi od koga da uče, po drugoligaškim terenima će ove sezone da trče i neki veterani koji su odavno dokazani u tamošnjem fudbalu. Kapiten Torpeda iz Moskve je nekadašnji reprezentativac Rusije i fudbaler koji je sa Rubinom igrao u Ligi šampiona, Aleksandar Rjazancev. Za Jenisej igra nekadašnji vezista CSKA Moskve Jegor Ivanov, u Kamazu je Juri Kirilov, a u Baltiki bivši bek Lokomotive Vitali Denisov.


tagovi

Rusija 2Ivan RogačMiroslav Marković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara